G4Media.ro

Clubul Fermierilor Români propune autorităților o nouă schemă de ajutor pentru extinderea…

Clubul Fermierilor Români propune autorităților o nouă schemă de ajutor pentru extinderea și dezvoltarea irigațiilor

Clubul Fermierilor Români propune autorităţilor lansarea în regim de urgenţă a unei noi scheme de ajutor de stat pentru extinderea şi dezvoltarea irigaţiilor locale, considerând că o astfel de măsură va reduce considerabil riscurile economice, precum şi pe cele privind siguranţa alimentară.

„Seceta de anul acesta a pus în evidenţă şi mai mult faptul că suprafaţa de teren irigabilă în prezent în ţara noastră este foarte scăzută, aspect care generează incertitudini serioase pentru securitatea alimentară a României şi afectează grav competitivitatea agriculturii locale. Fermierii pe care-i reprezentăm conştientizează şi ei pe deplin importanţa acestui subiect şi nevoia de efort investiţional pentru dezvoltarea de sisteme locale de irigaţii pe o suprafaţă cât mai largă. În contextul în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat public preocuparea pentru această problematică şi din dorinţa de a sprijini remedierea situaţiei, asociaţia noastră a înaintat autorităţilor propunerea de lansare în regim de urgenţă a unei noi scheme de ajutor de stat pentru extinderea şi dezvoltarea irigaţiilor locale. Echipa de specialişti ai Clubului a elaborat şi pus la dispoziţia Ministerului documente suport pentru analiza şi decizia rapidă în favoarea lansării unui program dedicat exclusiv irigaţiilor, bazat pe o schemă de ajutor de stat”, se precizează într-un comunicat al Clubului Fermierilor Români transmis miercuri Agerpres.ro.

Iniţiativa asociaţiei vine în întâmpinarea şi sprijinul eforturilor autorităţilor române pentru un plan de măsuri imediate, eficiente, cu impact pe termen lung privind asigurarea funcţionării şi extinderea sistemului de irigaţii în ţara noastră, pentru reducerea riscurilor economice, cele privind siguranţa alimentară şi competitivitatea fermierilor români în situaţii de secetă.

Nouă schemă de ajutor de stat propusă de asociaţia fermierilor cuprinde trei forme de sprijin, precum şi flexibilitate la începutul perioadei de finanţare. Astfel, este vorba de o garanţie a statului pentru împrumuturi bancare cu destinaţia respectivă (contracte de împrumut pe 72 luni; subvenţionare a dobânzii în limita a 100.000 euro pe beneficiar (conform prevederilor cadrului temporar); confirmare a aplicării regimului de taxare pentru motorină şi în ceea ce priveşte combustibilul necesar pompelor pentru sistemele de irigaţie locale.

Potrivit sursei citate, flexibilitatea ar consta într-o perioadă de graţie la rambursare de 6 luni cu privire la creditele de mai sus. Formele de sprijin prezentate sunt permise de Cadrul European Temporar în materia ajutoarelor de stat (cu respectarea specificităţilor acolo descrise) şi nu vor ridica dificultăţi de aprobare la nivelul Comisiei Europene (procedura de aprobare în cazuri destul de similare fiind rapidă).

„Considerăm că puţine programe de investiţii ar putea avea un impact mai bun proporţional şi durabil decât unul de tipul celui prezentat şi sperăm într-o promovare cu maximă celeritate din partea autorităţilor române, de natură a contribui efectiv chiar de anul acesta atât la agricultura românească, cât şi la revigorarea economică mai largă”, spun reprezentanţii asociaţiei.

Clubul Fermierilor Români este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală, care promovează interesele fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri performanţi care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi bunele practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu.

sursa foto: Agroinfo

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Pai tot pe bonuri de motorina luate pe ochi frumosi de la benzinarii doriti sa decontati voi acesti bani?
    In loc sa investiti banii in panouri fotovoltaice si in pompe electrice pe care sa le folositi ani de zile fara cheltuieli suplimentare voi sifonati aiurea milioane de euro?

    • Bai Ionele cât esti de inteligent… nu-i așa ca te duci la birou cu o trotineta electrică, ai bascheti, pantaloni deasupra gleznei și pălăriuță? Foto-voltaice, pompe electrice? Ai impresia ca sa irigi sute și mii de hectare e același lucru cu alimentarea telefonului hipsteresc?

    • Huawei, bineînțeles.

  2. @Bad
    Ia si citeste mai intai si apoi comenteaza: http://www.fao.org/3/i9047en/I9047EN.pdf
    Da , se poate face irigatie cu pompe electrice pe mii de hectare.
    Cam aceeasi gandire o aveau acum vreo 10 ani cei care nu credeau in masinile electrice . Cam in directia asta se indreapta si agricultura la nivel global. Dar pe aici prin Romania o parte din ”fermieri” au ramas la nivelul fentarii sistemului . Din pacate pentru acestia, viitorul o sa-i surprinda pe picior gresit in scurt timp.

    • Ionel , ca sa te completez, si pe vremea lui Ceasca tot sistemul de irigatii era bazat pe pompe electrice.
      Ce spune Bad@ nu se poate aplica pe mii de hectare decat daca declari ca ai irigat totul cu pompe pe combustibili fosili dar in realitate irigi doar o parte si iei bonuri fara sa cumperi de la benzinari . Asta stie toata lumea sa faca : te duci la gigelul de benzinarie, dai 50 de lei si el in schimb iti livreaza o factura de 1000 lei, pe care tu o bagi la decontare subventie.

  3. In sfirsit se ocupa si Romania de lucruri serioase, nu numai de vacante, terase, mall-uri si fotbal.