G4Media.ro

Clubul plagiatorilor din Europa.  Scandalul Azzolina și cazurile din Germania, Ungaria, România…

Sursa Foto: Facebook/ Lucia Azzolina

Clubul plagiatorilor din Europa.  Scandalul Azzolina și cazurile din Germania, Ungaria, România și Spania

Nu numai în Italia, ci şi în Germania, Ungaria, România și Spania s-au înregistrat cazuri în care politicieni de vârf şi-au plagiat tezele de doctorat. După ce cotidianul La Repubblica a publicat un articol potrivit căruia noul ministru al educației, Lucia Azzolina, exponent al M5S, ar fi copiat părți din lucrarea sa de licenţă obținută în 2009 la Universitatea din Pisa, în mediul politic au izbucnit mai multe controverse pe această temă, scrie Ilsole24ore, citată de Rador.

Un scandal care a determinat în ultimele ore formaţiunea Liga Nordului să ceară demisia ministrului M5S, iar specialiştii mass media să facă comparația cu situații cu caracteristici similare, din alte țări.

Printre acestea se numără paradoxal şi „riguroasa” Germanie, unde au existat două demisii „răsunătoare”, ca urmare a acuzațiilor de plagiat: la 1 martie 2011, Karl-Theodor zu Guttenberg demisionează, cu puțin timp înainte de a fi numit ministru al apărării în executivul Angelei Merkel.

Profesorul de drept la Universitatea din Bremen Andreas Fischer-Lescano l-a acuzat pe baronul zu Guttenberg – al cărui bunic, Karl Theodor Freiherr von und zu Guttenberg, s-a numărat printre conspiratorii atacului împotriva lui Hitler din 20 iulie 1944. Potrivit profesorului, zu Guttenberg a copiat părți mari din teza sa de doctorat. Atacat de presă și de reţelele sociale, zu Guttenberg demisionează pentru a se retrage apoi în „exil” în Statele Unite.

După aproximativ un an, un alt om de încredere al Cancelarului a trecut printr-o experienţă similară. Un blogger anonim a acuzat-o pe Annette Schavan, ministru al educației, că a preluat, fără a cita sursele, unele părți ale tezei sale de doctorat, scrisă cu 32 de ani mai devreme.

Știrea a fost preluată de presa germană la 2 mai 2012, exact în ziua în care Universitatea din Potsdam i-a retras, din același motiv, titlul de doctor lui Florian Graf, în vârstă de 38 de ani, lider de grup al CDU, partidul din care făcea parte şi Schavan, care demisionase în februarie.
În aceaşi zi (2 mai 2012) în Ungaria, președintele Pal Schmitt, copleșit de un scandal provocat de faptul că în urmă cu 20 de ani și-a copiat teza de doctorat, şi-a înaintat demisia.

În România, plagiatul i-a vizat pe premier şi pe ministrul educației

În data de 15 mai a aceluiași an, scandalul afectează şi România, unde ministrul român al educației, Ioan Mang, și-a dat demisia din cauza acuzațiilor de plagiat în legătură cu o serie de articole științifice. O lună mai târziu, acuzațiile de plagiat vizând lucrări academice l-au afectat și pe premierul român Victor Ponta, care nu are însă intenția de a demisiona.

Potrivit unei comisii de experți, Ponta a copiat o parte din teza sa de doctorat inspirându-se din alte lucrări. Însă două luni mai târziu, trei membri ai partidului Noua Republică îl acuză pe premier că ar fi copiat și o parte dn cartea sa intitulată „Responsabilitatea în dreptul internațional umanitar”, de la alți autori.

În septembrie 2018, premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, este acuzat că și-a copiat teza de doctorat de la Universitatea Camilo José Cela din Madrid pe tema „Inovații în diplomația economică spaniolă 2010-2012”, din lucrări ale altor cercetători.

Cazul a izbucnit în urma unui articol publicat de ziarul conservator spaniol ABC și îl urmează pe cel al ministrului sănătății, Carmen Montòn, care, cu câteva zile înainte a trebuit să demisioneze fiind acuzată că a copiat o mare parte din teza sa de masterat. Sanchez nu este de acord şi anunţă din biroul său că „dacă nu va exista o rectificare a informațiilor publicate”, va lua măsuri legale în apărarea onoarei și demnității sale.

CV-urile ”umflate”

De la doctoratele false, la CV-urile umflate. Cel mai senzațional episod s-a petrecut în Spania, unde în martie 2008, jurnalistul Arcadi Espada l-a demascat pe blogul său pe Bernat Soria, fost ministru al sănătății și consumului, descoperind că cv-ul acestuia conține mai multe informații neadevărate, printre care şi faptul că a primit o medalie de aur de la Real Academia de Medicina. Şi în acest caz ministrul a refuzat să demisioneze.

Sursa: Ilsole24ore.com/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Propun ca sediul sa fie la Academia de Politie, institutie recunoscuta pentru infractorii sai (viitorii militieni-sefi!)

  2. Politicienii peste tot in lume sunt cei mai mari hoti si plagiatori.

  3. Presedintele Ungariei a fost onest, si-a recunoscut vina, dupa care a demisionat.
    Un exemplu asemanator in Romania?

  4. Laura, daca termini de citit articolul vei afla 2 exemple de politicieni demisionari din Romania. las-o mai jos cu cinstea, hotii au acelasi profil indiferent de nationalitate.