Cluj: Acuzații privind un posibil trafic de influență în cazul proiectului mamut coordonat de partenerul de viață al Elenei Udrea / Tatăl arhitectului șef din Primăria Cluj Napoca, angajat în proiectul „Transilvania Smart City” / Ce spun reprezentanții acestui proiect
Controversatul proiect imobiliar „Transilvania Smart City”, din Cluj Napoca, în spatele căruia se află Elena Udrea, partenerul ei de viață Adrian Alexandrov, precum și alte persoane urmărite penal, intră din nou în atenția publică. Actual de Cluj informează că un fost funcționar public din Primăria Cluj Napoca care este și tatăl actualului arhitect șef al municipiului este angajat în cadrul proiectului „Transilvania Smart City”, astfel că procurorii DNA ar cerceta un presupus trafic de influență, în cazul autorizării acestui proiect de către municipalitate.
Reamintim că recent au apărut informații care-l vizau inclusiv pe fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman. După ce a participat la lansarea acestui proiect, la Cluj Naopoca, apărând într-o filmare alături de noii investitori implicați, chiar pe terenul în cauză, Zuckerman a replicat că, de fapt, el nu reprezintă acest proiect în niciun fel, iar în șirul precizărilor făcute a aminitit și numele primarului Emil Boc, despre care a spus că „ar susține dezvoltarea”.
Deși a fost lansat cu mult tam-tam, excesiv mediatizat și promovat, proiectul mamut „Transilvania Smart City” n-a avansat în niciun fel, din pricina neînțelegerilor cu unul dintre investitorii inițiali.
Actual de Cluj relatează potrivit unei informări pe surse că DNA ar ancheta modul în care proiectul „Transilvania Smart City” a fost autorizat de Primăria Cluj Napoca, având în vedere că Titus Pop, tatăl arhitectului șef al municipiului (Daniel Pop), lucrează în cadrul acestui proiect.
Firma care gestionează „Transilvania Smart City” este Realtopharma, administrată de Adrian Alexandrov (partenerul de viață al Elenei Udrea) și de clujeanul Adrian Gurzău (finul Elenei Udrea).
Adrian Gurzău a admis pentru Actual de Cluj că l-a cooptat pe Titus Pop în cadrul proiectului „Transilvania Smart City”, pentru că ar avea experiență pe partea de construcții, dar spune că acesta n-a fost deloc implicat în formalitățile de avizare a documentațiilor tehnice.
În afara faptului că arhitectul șef al municipiului Daniel Pop este fiul lui Titus Pop, trebuie spus și că acest Titus Pop a lucrat la rândul său, până în 2021, tot în Primăria Cluj Napoca, fiind referent de specialitate în cadrul Serviciului de Investiții, un personaj notoriu, extrem de bine conectat la proiectele administrației Boc.
„Eu mi-am asumat când l-am angajat pe Titus Pop. De fapt, nici nu e angajat direct în firma noastră, ci avem un angajament cu firma pe care Titus Pop o deține. El este pensionar, a lucrat în Primăria Cluj și e un bun specialist pe partea de construcții. Mă interesa să lucrăm cu un specialist pe partea de construcții, dar el n-a avut nicio legătură cu procedura de autorizare a proiectului nostru în cadrul Primăriei. Dimpotrivă, Primăria nu ne-a ajutat cu nimic, doar blocaje întâmpinăm”, a comentat Adrian Gurzău pentru Actual de Cluj, precizând că va reveni cu un comunicat oficial de presă.
Gurzău a ținut să sublinieze că DNA nu a trecut deloc pe la sediile firmelor care au legătură cu proiectul „Transilvania Smart City” și că delațiunea transmisă redacției Actual de Cluj este un „fake”. Mai mult, Gurzău consideră că DNA ar trebui să se autosesizeze într-o astfel de situație, pentru că „cineva are interes să transmită informații false, folosindu-se de numele unei instituții de stat, cu scopul de a sabota/îngropa un proiect de investiție”. ”Vă spun în mod clar că niciun DNA n-a trecut pe la grupul nostru de firme, e o dezinformare, un fake”, a spus Gurzău.
Informație transmisă sub protecția anonimatului:
„Saptamana trecuta la sediul Transilvania Smart City (Realtopharma SA si alte entitati juridice) mai multi angajati au fost audiati de DNA Cluj. Principalul interes al DNA Cluj – relatia dintre arhitectul sef al Primariei Cluj-Napoca – Daniel Pop si Transilvania Smart City, tatal sau, Titus Pop, fiind angrenat in proiectul Transilvania Smart City (angajat). Titus Pop a fost unul dintre oamenii de incredere ai primarului Emil Boc, tatal urbanismului clujean. Exista o plangere penala depusa pe acest subiect, in baza careia DNA Cluj a actionat si marturii cu privire la vizitele constante ale arhitectului sef din Cluj la Transilvania Smart City. Se cerceteaza si posibil trafic de influenta in acrodare – certificatului de urbanism, aviz de oportunitate, alte avize necesare pentru obtinere PUZ.”
Noi promotori ai proiectului
Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea Plus anunța recent într-un comunicat postat pe site-ul televiziunii că ar fi intrat în acționariatul proiectului imobiliar „Transilvania Smart City”, derulat de apropiații Elenei Udrea.
Păcuraru, care a ispășit în închisoare o condamnare pentru corupție, susține că a intrat în proiect alături de Miron Mitrea (partenerul său de faceri, și el condamnat definitiv pentru corupție) și Bobby Păunescu, fiul afaceristului George Constantin Păunescu.
Acționarii „Transilvania Smart City” sunt Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, cu care are un copil, și Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, arată datele G4Media.
Elena Udrea este acum în închisoare, după condamnare definitivă din dosarul Gala Bute.
Un alt participant la proiect este Cozmin Gușă, potrivit comunicatului citat. Gușă s-a remarcat în ultimul an prin promovarea constantă a unor idei similare cu cele ale propagandei ruse cu privire la invazia din Ucraina.
Proiectul, cu diverși promotori, e în discuție de ani de zile. A fost susținut la Urbanism de avocatul Elenei Udrea. Și lăudat
Planul Urbanistic Zonal pentru un cartier nou în Someșeni pe 34,2 hectare a fost discutat în comisia de urbanism a Primăriei la finalul ședinței din 30 iulie 2020, conform Actualdecluj.ro. Primarul Emil Boc a ținut să spună că la o discuție precedentă s-a stat foarte mult pe proiect și s-a discutat mai bine de două ore. Ulterior a rezultat o variantă apreciată de cei din comisie, mai precis de arhitectul Adrian Iancu, care a felicitat-o pe arhitecta Narcisa Pop de la Arhi Beast, cea care s-a ocupat de proiect. Boc a ținut să felicite faptul că proiectul vorbește o limbă europeană și că “se merge pe o gândire globală”.
Cu toate acestea, nu e prima oară când primarul laudă sau critică un proiect în ședințele CTATU.
Pentru cauza beneficiarilor a pledat atunci avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, reprezentant al investitorilor, care a propus, în discuțiile pentru obținerea avizului, o creșă cu 90 de locuri și curte, în prima etapă a proiectului care cuprinde 5 blocuri, din care două blocuri cu câte 13 niveluri supraterane și alte două cu câte 11 niveluri.
“Civicii” de la Cluj au lansat o scrisoare deschisă
Proiectul imobiliar – mamut, de mii de locuințe, demarat în vecinătatea gropii de gunoi unde trăiește cea mai săracă comunitate a orașului Cluj-Napoca, a stârnit reacții la Cluj. După ce dezvoltatorii și noii asociați din cadrul proiectului au anunțat demararea acestuia, în noua formulă, reprezentanții unor asociații civice au lansat o scrisoare deschisă, cerând o strategie concretă legată de oamenii care locuiesc la Pata Rât și invocând „suspiciunile de corupție care planează în jurul investitorilor imobiliari”. Aceștia au trimis o scrisoare deschisă către Emil Boc și dezvoltatorii imobiliari și au integrat subiectul și într-un protest legat de tema locuirii precare, planificat în acest final de săptămână în oraș.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii