Cluj: Primăria își refinanțează spitalul pe motiv de Coronavirus, dar acesta nu e inclus în schema unităților medicale care tratează pacienții infectați cu Covid-19. Totuși, Boc are pretenția să-și recupereze banii de la Guvern
Spitalul municipal „Clujana” nu a intrat în grila unităților spitalicești care tratează pacienții infectați cu Covid-19, dar cu toate acestea edilul Clujului, Emil Boc, continuă să pompeze fonduri din bugetul public local, folosind ca argument „necesitatea investițiilor medicale impuse de criză epidemiologică”. Boc nu s-a zgârcit să arunce cu banii, admițând chiar el că speră ca mare parte din sumele alocate să le recupereze de la Guvern – scrie actualdelcuj.ro
„Speram să recuperam de la Ministerul Sănătății o parte din banii pe care îi dăm, pentru medici și pentru echipamente medicale, din fondurile europene care vor fi accesate”, a spus Emil Boc în ultima ședință a Consiliului Local.
Emil Boc a propus – iar consilierii locali au aprobat – alocarea a 3 milioane de lei, „bani pentru gestionarea crizei de Coronavirus”, în cadrul ședinței care a avut loc săptămâna trecută. Cea mai mare sumă a fost îndreptată către Spitalul municipal „Clujana”, aflat în custodia Primăriei, respectiv 600.000 de lei pentru achiziția de ventilatoare, și 800.000 de lei pentru stimulentele medicilor care lucrează cu pacienți infecțați cu Covid-10 (în valoare 2500 de lei).
Or, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat în mai multe rânduri, că stimulentul de 2.500 de lei poate fi acordat strict personalului care lucrează cu pacienți infectați cu Covid-19.
Emil Boc a uitat să menționeze că Spitalul „Clujana” nu are niciun pacient infectat cu Covid-19. Potrivit Prefecturii Cluj, Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență a dispus ca singurele spiatele care tratează pacienții cu Covid-19, în Cluj Napoca, să fie următoarele patru: Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Medicală I și Spitalul de Recupere, Iar locurile în cadrul acestor spitale nu sunt nici pe departe ocupate.
Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a subliniat că Spitalul Clujana nici nu a fost luat în calcul pentru tratarea pacienților cu Covid-19. „Acum analizăm ca pentru cazurile mai grave și cele care necesită Terapie Intensivă să folosim doar Spitalul de Boli Infecțioase și Medicală I. Iar Recuperarea și Pneumoftiziologia să preia asimptomaticii și cazurile mai ușoare”, a spus Mircea Abrudean.
Chiar dacă Spitalul „Clujana” nu s-a aflat în tumultul crizei epidemiologice, investițiile din bani publici și donațiile n-au întârziat să curgă. Primarul Clujului continuă să se plângă că a cheltuit bani mulți din buget pentru Spitalul Clujana și pentru criza provocată de Coronavirus, motiv pentru care nu i-au mai rămas și pentru investiții.
„Până acum, pentru tot ce însemană gestionarea crizei de Coronavirus la Cluj-Napoca am alocat 7,5 milioane de euro, în condițiile în care în luna martie municipalitatea a pierdut deja 7,5 milioane lei față de veniturile prognozate. Suma cheltuită cuprinde de la carantinarea persoanelor, la dezinfectarea spațiilor publice, achiziția de echipamente pentru Spitalul Clujana, pachete alimentare, hrană. Am cheltuit 10% din bugetul nostru de investiții din fonduri bugetare sau din bugetul fondurilor europene. Sperăm ca mare parte din acești bani putem să îi recuperăm de la Guvern. 2/3 din aceste sume ar trebui să ne revină înapoi. Vom vedea în viitor cum vor veni acești bani. Noi oricum suntem obligați să asigurăm funcționalitatea”, a spus Boc.
Articolul pe actualdecluj.ro
Sursa Foto: Facebook/pagina Emil Boc
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii