CNA: „Instituirea unor semne de avertizare vizuală şi sonoră pentru toate producţiile anterioare anului 1989 ar fi atât discriminatorie, cât şi restrictivă de drepturi”
Marcarea distinctă a producţiilor audiovizuale doar pe baza criteriului realizării lor în perioadele de regim totalitar ar fi atât discriminatorie, cât şi restrictivă de drepturi, arată Consiliul Naţional al Audiovizualului, în răspunsul adresat Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, referitor la o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului.
Iniţiativa legislativă îşi propune să atragă atenţia asupra contextului în care au fost create producţiile audiovizuale realizate în condiţii social politice care nu au permis libertatea de creaţie şi de exprimare şi are în vedere inserarea semnului „C” („cenzură”) asupra producţiilor de televiziune şi radiodifuziune realizate în perioadele totalitare ce rulează în mediul audiovizual din România. Propunerea legislativă vizează programele realizate în special în perioada comunistă (filmele sau teatre radiofonice, sau înregistrări din Cenaclul Flacăra etc).
Potrivit CNA, „în contextul apartenenţei României la spaţiul cultural european şi având în vedere importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, instituirea unor semne de avertizare vizuală şi sonoră pentru toate producţiile anterioare anului 1989, doar pe baza criteriului realizării lor în perioade de regim totalitar ar fi atât discriminatorie, cât şi restrictivă de drepturi”.
Referitor la marcarea cu semnul de avertizare „C”(„cenzură”) a producţiilor audiovizuale realizate, potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, „în condiţii social politice care nu permiteau libertatea de creaţie şi de exprimare”, Consiliul apreciază că „această propunere ar genera o evidenţiere necorespunzătoare”.
„O astfel de clasificare a programelor audiovizuale în vederea protecţiei populaţiei împotriva politicilor care promovează direct sau indirect ideologii totalitare ar pune în discuţiile caracterul acelor producţii audiovizuale, întrucât se asimilează conţinutului respectiv ideea de cenzură”, precizează CNA.
În răspunsul CNA se mai arată că, potrivit Constituţiei României, cenzura de orice fel este interzisă, iar în interpretarea Curţii Constituţionale sintagma „cenzura de orice fel” cuprinde şi controlul prealabil ce s-ar exercita asupra conţinutului audiovizual difuzat pe posturile de televiziune şi de radio, norma contituţională referitoare la cenzură fiind, de altfel, dezvoltată în Legea audiovizualului.
Nota CNA a fost votată în unanimitate, preşedintele de şedinţă, Răsvan Popescu, anunţând că va prezenta într-o şedinţă viitoare un proiect de recomandare prin care filmele din perioada de până în decembrie 1989 să fie „contextualizate”.
„Deocamdată vă propun aşa. Haideţi să adoptăm nota făcută de Serviciul Juridic şi să o trimitem în sensul de observaţii ale noastre la acest proiect de lege, menţionând că tema e de interes şi ne preocupă şi vom încerca şi noi să mergem spre o formulă de rezolvare după puterile noastre, eventual printr-o recomandare. Săptămâna viitoare, dacă reuşesc să am o propunere concretă, am să vin cu ea. Poate am să mă mai consult şi eu cu unul-doi oameni de film, şi poate, poate, ceva se leagă în sensul ăsta”, a spus Popescu.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii