CNA pune în discuție marți emisiunea TVR în care Securitatea comunistă a fost spălată de foste securiste, iar vocea televiziunii publice punea sub semnul întrebării mai multe fapte ale fostului sistem criminal/ Emisiunea, difuzată la câteva zile de la scandalul legilor securității
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va pune în discuție, în ședința de marți, emisiunea ”Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalităţii răului”, difuzată de TVR în 7 iunie, în care fosta Securitate era spălată prin vocile a trei foste securiste care și-au păstrat anonimatul în timpul intervențiilor la televiziunea publică, au precizat surse din TVR pentru G4Media.
Ședința este publică și poate fi urmărită live pe pagina CNA sau pe pagina de Facebook a instituției, începând cu ora 10:00. Tot mâine se va lua o decizie în cadrul CNA, referitoare la emisiunea televiziunii publice.
CNA s-a autosesizat după articolul G4Media care a atras atenția asupra episodului difuzat de TVR, în care inclusiv vocea televiziunii punea sub semnul întrebării mai multe fapte ale fostului sistem criminal. Emisiunea a fost difuzată la patru zile după ce G4Media a publicat integral proiectele de legi privind securitatea națională, care sporesc semnificativ puterile serviciilor secrete. Proiectele de legi au fost criticate pe motiv că fac din servicii, din SRI și SIE, prin puterile si imunitățile date, o instituție mai puternică decât fosta Securitate comunistă.
Tonul general al emisiunii este whataboutismul prin care perioada anilor 80 este pusă într-o lumină pozitivă doar pentru că deceniile anterioare au fost și mai abuzive și represive. Însăși vocea narativă din partea TVR pune sub semnul întrebării brutalitatea Securității din perioada respectivă și se întreabă dacă nu cumva erau cazuri izolate. În emisiune apare și Ion Iliescu, de trei ori, fără niciun sens, vorbind despre securitatea europeană, într-un simpozion din 1969.
Pe tot parcursul emisiunii, nu se vorbește direct, asumat și ferm despre crimele și torturile îngrozitoare ale Securității, iar singurele ”drepturi la replică” cu privire la faptele abominabile ale sistemului sunt niște fragmente de text dintr-un cercetător CNSAS care nu sunt redate audio, ci doar afișate câteva secunde pe fundal. Cel mai mare spațiu din emisiunea de 48 de minute este ocupat de cele trei femei din fosta Securitate care îndulcesc la maximum activitatea Securității.
În urma publicării analizei G4Media, istoricii CNSAS Mădălin Hodor și Mihai Demetriade au apărat echipa de producție a TVR și emisiunea în care Securitatea era spălată și au lansat un val de mesaje pe Facebook în care au jignit jurnaliștii din echipa G4Media.
Mai mult, Mihai Demetriade s-a contrazis privind emisiunea TVR, inițial spunând că este ”o mizerie marca TVR”, care este ”efectul influence-ului securist (rezerviștii) pe lângă redactori”.
Două zile mai târziu, după ce CNA decide să întocmească un raport de monitorizare a emisiunii și sesizează CNSAS, iar colegul său de instituție Mădălin Hodor are o ieșire deplasată în spațiul public, Mihai Demetriade își schimbă opinia spunând că emisiunea este, de fapt „bună chiar dacă cu nuanțe și diferențe”. Mai mult, Demetriade nu explică unde e greșit articolul G4Media și ce nu e scris corect, dar consideră materialul ”un derapaj critic” și o ”înfierare proletară”.
- OPINIE Cum am fost înjurați și jigniți de Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și Florin Iaru pentru că am arătat cum TVR a spălat Securitatea comunistă
- Spălarea Securității comuniste la TVR, într-o emisiune despre ”șansa femeilor” să intre în sistem după 1980/ Un fost ofițer, despre securiști: ”Niște oameni absolut minunați, cu greutăți, onești”/ Se pun sub semnul întrebării mai multe fapte ale Securității.
- Mihai Demetriade, despre emisiunea TVR privind femeile din Securitate: ”O mizerie marca TVR”/ După sesizarea CNA: ”O emisiune bună”/ Istoricul CNSAS: ”Ambele realități sunt funcționale/ În documentarul TVR, în afară de manipulările de care vorbeam, există și informații veridice”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii