CNA, reacție după ce jurnaliștii români au fost ținuți la distanță de liderii austrieci la JAI, cu ajutorul bodyguarzilor: ”Presa este catalogată ca fiind un pericol/ Încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”
Consiliul Național al Audiovizualului a reacționat după ce jurnaliștii români au fost ținuți la distanță de liderii austrieci la finalul Consiliul de la JAI de joi, cu ajutorul bodyguarzilor: ”Presa este catalogată ca fiind un pericol (…) Încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”, a comentat CNA.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a plecat grăbit atunci când presa română a încercat să obțină de la el o reacție privind votul Austriei din Consiliul JAI, a transmit Digi24.
Karner s-a ferit de jurnaliștii români, iar personalul său de securitate i-a împiedicat pe reporteri și cameramani să se apropie de ministru în timp ce acesta dădea declarații presei din Austria.
Jurnaliștii români i-au atras atenția lui Karner spunându-i că ”nu este politicos” faptul că îi ține la distanță și nu le răspunde la întrebări.
Mesajul CNA
Poziția publică a CNA – Consiliul Național al Audiovizualului față de modul în care jurnaliștii români au fost tratați la finalul reuniunii JAI de ieri, de la Bruxelles:
Către: AMBASADA REPUBLICII AUSTRIA ÎN ROMÂNIA / Austrian Embassy Bucharest 🇦🇹
În atenția: Excelenței Sale, doamna Adelheid FOLIE, Șef de Misiune și Ambasador
Excelența Voastră, doamnă Ambasador,
• În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale și de for care veghează la respectarea dreptului la liberă exprimare, Consiliul Național al Audiovizualului își manifestă dezaprobarea față de modul în care jurnaliștii români au fost ținuți la distanță cu ajutorul bodyguarzilor de ministrul austriac de Interne / BMI – Bundesministerium für Inneres, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnaliști.
• Imaginile pe care întreaga 🇪🇺Europă le-a putut vedea ieri, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol.
• Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcții publice.
• Îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.
• Misiunea Consiliului Național al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetățenii români au dreptul de a fi informați si nu ignorați.
• Membrii Consiliului Național al Audiovizualului își exprima solidaritatea cu jurnaliștii acreditați la Bruxelles și speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie și unul singular.
• Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente și respectă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii