G4Media.ro

CNAS anunță repunerea în funcțiune a sistemului informatic. Cardurile de sănătate pot…

CNAS anunță repunerea în funcțiune a sistemului informatic. Cardurile de sănătate pot fi iarăși utilizate după mai bine de o lună de la căderea sistemului

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost repusă în funcţiune, astfel că, potrivit reglementărilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, în termen de trei zile lucrătoare, prestarea serviciului, transmite Agerpres.

„Serviciile medicale vor fi semnate cu cardul, renunţându-se astfel la dispoziţiile speciale utilizate pe perioada în care PIAS a fost indisponibilă online. În data de 1 august 2019, mare parte a problemelor PIAS a fost remediată de echipa mixtă formată din specialişti IT din sistemul de sănătate şi din partea partenerilor care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic. Ulterior, echipa tehnică a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportărilor zilnice sau lunare”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Echipa de IT-iști care a repus sistemul în funcțiune se va ocupa de întreținerea lui până când vor fi atribuite noi contracte pentru acest tip de operațiuni.

„Îmi cer scuze pacienţilor şi furnizorilor pentru problemele cauzate de disfuncţionalităţile din sistem mai bine de o lună. Am demarat întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din domeniul sănătăţii, pentru a identifica împreună soluţii care să ducă la debirocratizarea activităţii medicilor şi, implicit, la creşterea calităţii actului medical”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, citat în comunicat.

PIAS a fost inutilizabil de la începutul lunii iulie, iar abia pe 25 iulie o echipă de IT-iști a început să lucreze sistematic la remedierea defecțiunii. Cu două zile înainte, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a fost demis și înlocuit cu Vasile Ciurchea. Acesta a mai fost președinte al Casei, inclusiv în 2015 când sistemul PIAS a devenit operabil, dar acesta a fost grevat de defecțiuni repetate încă de la început.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Yes!!!!!!!!

  2. Dacă vroiaţi Sănătate, de ce n-aţi votat împotriva PSD?

  3. 1 luna sa dai de cap unor bug-uri.
    SERIOS?
    Asta e cind cind dai contracte unor firme de stat in care lucreaza oameni care au ramas in era in care Fox si Pascal erau regi.
    Avem zeci de firme de it cu oameni care ar sti draq ce sa faca da nu noi apelam la la ai nostri care habar nu au ce ii aia o baza de date.
    Propun o lege in care pe baza cardului de sanatate sa se acorde viza in orice tara ,sa ne putem duce in botswana macar acolo au o moneda pe care ar fi bine sa o adoptam si noi

  4. Eficienta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    „Medic: Din 15 minute alocate pentru o consultație, eu cheltuiesc un minut cu pacientul și 14 minute cu sistemul informatic”.
    Practic, te consulta sistemul infoematic!

  5. Minciuni !!! Serviciile nu se validează on line, rețetele au nevoie de 90 secunde pentru validare…asta se numește reparație ?