G4Media.ro

CNAS: Proiectul noului contract-cadru nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale /…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

CNAS: Proiectul noului contract-cadru nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale / Nu se poate deconta de două ori acelaşi tip de serviciu pentru un pacient, de exemplu două EKG-uri în aceeași zi

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis, marţi, că proiectul noului Contract-cadru nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale, dar prevede că nu se poate deconta de două ori acelaşi tip de serviciu pentru un pacient, relatează News.ro.

„Având în vedere afirmaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora în proiectul noului Contract-cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-ar intenţiona reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS, precizăm că propunerea de reglementare a decontării unui singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi se referă la faptul că pentru un pacient se poate raporta în vederea decontării un singur serviciu de acelaşi tip, pe zi, pe persoană, dintre serviciile prevăzute în prezent la pct. 1.7 Anexa 7 la Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627/2021”, a transmis CNAS.

Sursa citată precizează că în proiectul noului act normativ, precizarea este introdusă la paragraful unde se regăsesc reglementările specifice acestor tipuri de servicii:

”În anexa nr. 8, articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(1) Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialităţile clinice, planificare familială şi îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical şi valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/ terapii pentru un CNP/zi»”.

Potrivit CNAS, pentru un pacient care se prezintă la o consultaţie în ambulatoriul de specialitate la medicul cardiolog, acesta efectuează consultaţia şi, dacă apreciază necesar, îi poate efectua unul sau mai multe servicii.

„De exemplu, efectuează un EKG şi/sau măsoară indicele de presiune gleznă/braţ. Consultaţia şi serviciile efectuate se raportează de medic în vederea decontării. Pacientul respectiv se poate prezenta în aceeaşi zi şi la o altă specialitate medicală din ambulatoriu, de exemplu la dermatologie. Medicul dermatolog îi acordă consultaţia şi, dacă apreciază necesar îi efectuează şi servicii, cum ar fi, de pildă, testul cutanat cu agenţi fizici şi/sau examinarea cu lampă Wood. Medicul dermatolog raportează în vederea decontării consultaţia şi serviciile efectuate”, a mai transmis CNAS.

Potrivit instituţiei, „este evident că nu există o îngrădire, o limitare a decontării serviciilor medicale efectuate de medicul din ambulatoriul de specialitate, cu privire la tipul serviciilor medicale necesare pacientului”.

Reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta în aceeaşi zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient. În exemplele date anterior de noi, medicul cardiolog nu poate raporta două EKG-uri pentru acelaşi pacient în aceeaşi zi, respectiv medicul dermatolog nu poate raporta două examinări cu lampa Wood pentru acelaşi pacient în aceeaşi zi”, a mai transmis CNAS.

Context. În ambulatoriu va fi decontat un singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană. Măsurile scrise pe hârtie contravin declarațiilor publice făcute de autorități, care susțin că vor să scurteze timpul de așteptare pentru bolnavi. Este vorba despre un draft al contractului cadru pentru sănătate care ar urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2023. Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS, transmite Digi24. Detalii aici

În replică, Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat remis presei, că „rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților”.

Tototdată, PSD susține, într-un comunicat remis marți presei, că propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a deconta un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană este inacceptabilă. PSD anunță că va solicita o analiză în coaliție și se va opune „oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate”.

Propunerea CNAS de a deconta un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană vine în contextul în care și Ministerul Sănătății propune o nouă taxă pentru serviciile medicale în ambulatoriu.

Potrivit proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică pe site-ul instituției, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată. Este vorba despre un proiect pilot care ar urma să fie aplicat în unele zone.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei citate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că „este o minciună” că ar fi propusă o taxă suplimentară pentru serviciile medicale, dar a admis că este vorba despre un proiect-pilot care prevde o plată, respectiv pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Daca unui pacient i se face o interventie chirurgicala pe inima sau pe vasele de sange, doctorii trebuie sa aleaga cand fac EKG-ul: fie inainte, fie dupa operatie, altfel nu-l deconteaza Prafila

    • Zi mersi ca a venit cu precizarea asta. Daca, pentru o eventuala transfuzie trebuia sa astepte sa se faca ora 24?

  2. Afirmatie din articol:

    „Nu se poate deconta de două ori acelaşi tip de serviciu pentru un pacient, de exemplu două EKG-uri în aceeași zi”

    Opinie

    Dar de ce nu daca starea clinica pacientului o impune?

    De ex pacient simptomatologie cardiaca face la ora 10 q m ECG si are traseu normal.

    La ora 14 simptomatologia se agravează, face de ex fibrilatie sau aritmii si se prezinta din nou la specialist xardiolog. Ce sa faca acel specialist? Sa spună ca nu are nimic pt ca la ora 10 era bine? Sa citeasca in stele? Sa faca munca voluntara si sa aducă de acasa resurse pt echipament si utilitati?

    Sau…
    Pacient simptomatologie neurologica sau cerebrovasculara, face imagistica cerebrala dimineata, cu rezultate fara probleme, se agraveaza dupa-masa cu semne de ficar si se prezintă la specialist iar. Ce sa faca specialistul? Sa ignore evidenta clinica pt ca anterior in aceeasi data are o examinare fara probleme? Dau de ex un anevrism cerebral sa aștepte sa se rupa doar in alta data a doua zi pentru ca deja pacientul făcuse o imagistica? Sau sa il lase ca poate……??

    Aceste limitari de reglementare induc malpraxis si impun practicienilor reguli ce pun in pericol viata si integritatea persoanei, inclusiv in intelesul legii penale.

    Cati pacienti romani,contribuabilii, cetateni isi permit sa plateasca din buzunar out of pocket payment type pentru a doua investigatie sau al doilea serviciu in aceeasi zi chiar cand conditia clinica ar impune o?

    Dar nu e neaparat vina celor care le scriu fara a avea pregatire si practica medicala. Ci poate a celor care ii pun sa le scrie si le aproba asa…