CNN: Arabia Saudită devine capitala drogurilor din Orientul Mijlociu. Ce este Captagon și cum a ajuns „poate la egalitate cu canabisul” în ceea ce privește consumul de droguri
O crimă macabră provocată de droguri a captivat mass-media din Arabia Saudită în luna aprilie a acestui an, când un bărbat din provincia estică a țării și-a incendiat casa familiei înainte de iftar, masa care încheie postul Ramadanului. Patru membri ai familiei sale au fost uciși, relatează CNN.
Poliția a declarat că acesta se afla sub influența shabu, o metamfetamină, potrivit ziarelor locale.
Presa saudită a tras un semnal de alarmă în ultima vreme cu privire la creșterea consumului de droguri, un editorialist descriind transporturile de narcotice în regat ca fiind „un război deschis împotriva noastră, mai periculos decât orice alt război”.
Miercuri, autoritățile saudite au anunțat cea mai mare captură de droguri ilicite din istoria țării, după ce aproape 47 de milioane de pastile de amfetamină au fost ascunse într-un transport de făină și confiscate într-un depozit din capitala Riyadh.
Captura record demonstrează ceea ce experții spun că este rolul tot mai mare al Arabiei Saudite ca fiind capitala drogurilor din Orientul Mijlociu, stimulând cererea și devenind principala destinație pentru contrabandiștii din Siria și Liban.
Regatul, spun ei, este una dintre cele mai mari și mai profitabile destinații regionale pentru droguri, iar acest statut nu face decât să se intensifice.
Operațiunea de miercuri a fost cea mai mare tentativă de contrabandă din punct de vedere al narcoticelor confiscate, potrivit Direcției Generale de Control al Narcoticelor. Deși autoritățile nu au menționat numele drogului confiscat și nici proveniența acestuia, Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a declarat anterior că „rapoartele privind confiscările de amfetamină din țările din Orientul Mijlociu continuă să se refere în principal la tablete care poartă sigla Captagon”.
Captagon a fost inițial numele de marcă pentru un medicament care conținea stimulentul sintetic fenetilină. Deși nu mai este produs legal, medicamentele contrafăcute care poartă numele Captagon sunt confiscate în mod regulat în Orientul Mijlociu, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie.
Captagonul a fost capturat în Arabia Saudită și în întreaga regiune, iar frecvența confiscărilor a crescut în timp. La începutul acestei săptămâni, o ambarcațiune a Pazei de Coastă americane a confiscat 320 de kilograme de tablete de amfetamină și aproape 3.000 de kilograme de hașiș în valoare de milioane de dolari de pe o barcă de pescuit în Golful Oman.
Drogul a fost popularizat în regat în urmă cu aproximativ 15 ani, dar a luat un avânt mai intens în ultimii cinci ani, „devenind poate la egalitate cu canabisul”, potrivit lui Vanda Felbab-Brown, cercetător la Brookings Institution din Washington DC, care a scris despre acest subiect.
Unul dintre motivele pentru care utilizarea captagonului se răspândește este „pentru că acum există un flux de aprovizionare care provine în principal din Siria”, unde este produs „la scară industrială în fabricile chimice moștenite de la regimul [Assad]” și este furnizat de către sefii războiului și afiliații regimului.
Captagonul poate fi vândut cu un preț cuprins între 10 și 25 de dolari pe pastilă, ceea ce înseamnă că ultima captură saudită, dacă ar fi vorba de același medicament, are o valoare de piață de până la 1,1 miliarde de dolari, pe baza cifrelor din revista International Addiction Review.
„Proprietățile de tip amfetamină ale Captagonului sunt căutate ca un mecanism de adaptare care poate ajuta utilizatorii care se confruntă cu insecuritatea alimentară să țină piept foametei și să inducă o „grabă” euforică despre care utilizatorii au spus că îi ajută în cazul stresului traumatic”, a declarat Caroline Rose, analist senior la New Lines Institute din Washington, D.C., care a studiat comerțul cu Captagon. „De asemenea, s-a spus că aceleași trăsături pentru captagon au fost căutate de muncitorii străini din țările bogate din Golf, cum ar fi Arabia Saudită, văzute ca ajutând la performanța la locul de muncă.”
În timp ce hașișul și khat sunt, de asemenea, droguri comune în regat, amfetaminele sunt populare în rândul tinerilor saudiți. Un studiu realizat în 2021 în revista Crime, Law and Social Change a citat un utilizator care a spus: „Mie și colegilor mei de școală ne place mai mult Captagonul decât hașișul. Nu este ca hașișul, pe care îl putem cumpăra în tablete… După ce primim 25 de riali de la părinții [noștri], putem cumpăra o tabletă și să ne bucurăm de ea”.
„Pe piețele de consum mai bogate, drogul are un farmec diferit, servind ca activitate recreativă în rândul populației tinere în creștere care, în ciuda reformelor sociale… se pare că s-a confruntat cu plictiseala pe fondul șomajului larg răspândit în rândul tinerilor și a lipsei de oportunități pentru activități de petrecere a timpului liber”, a declarat Rose. „Unii consumatori au justificat captagonul ca fiind o substanță mai puțin tabu, în comparație cu drogurile „mai dure” precum opiaceele și cocaina”.
Deoarece mulți tineri din Arabia Saudită au consumat droguri ca urmare a plictiselii și a lipsei de oportunități sociale, libertățile sporite introduse de prințul moștenitor Mohammed bin Salman ar putea contribui la reducerea unei părți din acest consum, a declarat Felbab-Brown.
„Lucrul important nu este nici să reducem libertățile, nici să transformăm concertele în locuri de tragere la sorți și raiduri, ci mai degrabă să educăm tinerii”, a declarat ea pentru CNN.
În ultimii ani, în regat au apărut mai multe centre de reabilitare a dependenților de droguri, după ce guvernul a început să acorde licențe instituțiilor private.
Khalid Al Mashari, directorul general al Qaweem, unul dintre primele centre de acest tip care s-au deschis, spune că în ultimii doi ani s-au deschis în jur de patru sau cinci centre. Acest lucru este o dovadă a recunoașterii de către guvern a importanței reabilitării, spune el, dar arată, de asemenea, că problema este în creștere.
„Suntem la mare căutare, din păcate”, a declarat el pentru CNN. „Dar cel puțin oamenii au acum o opțiune, în loc să fie nevoiți să meargă în țările vecine pentru a căuta tratament”.
În ciuda prezenței centrelor de reabilitare, Rose spune că există puține mesaje de sănătate publică sau campanii de sensibilizare cu privire la Captagon.
„În timp ce acest tabu privind consumul de droguri în regat nu va pleca nicăieri, tendința guvernului de a securiza exclusiv această problemă și de a minimiza rolul său ca piață de destinație va fi mai greu de ignorat”, a spus ea.
Felbab-Brown spune că politicile privind drogurile din Orientul Mijlociu s-au concentrat pe cele mai dure răspunsuri.
„Spre deosebire de mari părți ale lumii [care] au renunțat la astfel de politici rigide și în mare parte ineficiente sau de-a dreptul contraproductive, Orientul Mijlociu le-a dublat adesea. Închisoarea consumatorilor este ineficientă și contraproductivă”, a spus ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii