CNN: Arabia Saudită își construiește propriile rachete balistice cu ajutorul Chinei, indică serviciile de informații americane și imaginile din satelit
Serviciile de informații americane au transmis că Arabia Saudită își produce în mod activ propriile rachete balistice cu ajutorul Chinei, o dezvoltare care ar putea avea efecte semnificative în Orientul Mijlociu și ar putea complica eforturile administrației Biden de a restrânge ambițiile nucleare ale Iranului, principalul rival regional al saudiților.
Este cunoscut faptul că Arabia Saudită a achiziționat rachete balistice din China în trecut, dar nu a reușit niciodată – până în prezent – să-și construiască propriile rachete, în cel puțin o locație, potrivit unor surse și imagini din satelit citate de și consultate de CNN.
Oficialii americani de la numeroase agenții guvernamentale, inclusiv Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, au fost informați în ultimele luni cu privire la informații clasificate care dezvăluie multiple transferuri la scară largă de tehnologie sensibilă de rachete balistice între China și Arabia Saudită, potrivit sursei citate.
Administrația Biden se confruntă acum cu îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la posibilitatea ca progresele rachetelor balistice ale Arabiei Saudite să poată schimba dramatic dinamica puterii regionale și ar complica eforturile de extindere a termenilor unui acord nuclear cu Iranul pentru a include restricții asupra propriei tehnologii de rachete, un obiectiv împărtășit de către Iran, SUA, Europa, Israel și țările din Golf.
Iranul și Arabia Saudită sunt dușmani înverșunați și este puțin probabil ca Teheranul să fie de acord să înceteze să mai producă rachete balistice dacă Arabia Saudită a început să producă propriile sale rachete.
„Deși o atenție semnificativă s-a concentrat asupra programului de rachete balistice al Iranului, dezvoltarea Arabiei Saudite și acum producția de rachete balistice nu a primit același nivel de control”, a declarat pentru CNN Jeffrey Lewis, expert în arme și profesor la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury.
„Producția internă de rachete balistice a Arabiei Saudite sugerează că orice efort diplomatic de control al proliferării rachetelor ar trebui să implice alți actori regionali, precum Arabia Saudită și Israel, care își produc propriile rachete balistice”, a adăugat Lewis.
Orice răspuns al SUA ar putea fi, de asemenea, complicat de considerente diplomatice cu China, deoarece administrația Biden încearcă să reangajeze Beijingul în mai multe alte probleme de politică prioritare, inclusiv clima, comerțul și pandemia.
„Totul este o chestiune de calibrare”, a declarat pentru CNN un înalt oficial al administrației.
Întrebat dacă au existat transferuri recente de tehnologie sensibilă de rachete balistice între China și Arabia Saudită, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a declarat pentru CNN că cele două țări sunt „partenere strategice cuprinzătoare” și „au menținut o cooperare amicală în toate domenii, inclusiv în domeniul comerțului militar”.
„O astfel de cooperare nu încalcă nicio lege internațională și nu implică proliferarea armelor de distrugere în masă”, se mai arată în comunicat.
Sursa foto: Wikipedia / http://sill-www.army.mil
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii