G4Media.ro

CNN: Atacul terorist devastator de la Moscova este o lovitură pentru Vladimir…

Sursa foto: Pixabay / Dimitro Sevastopol

CNN: Atacul terorist devastator de la Moscova este o lovitură pentru Vladimir Putin, care le-a promis rușilor securitate / Rusia pare astăzi mai nesigură și mai volatilă decât în orice moment din cei 24 de ani de mandat ai lui Putin

La doar o săptămână de când Vladimir Putin și-a asigurat al cincilea mandat prezidențial, Rusia a fost scufundată într-un carnagiu și dezastru. Atacul terorist asupra vastului complex comercial și de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, care a fost revendicat de ISIS, s-a soldat cu moartea și rănirea a sute de persoane nevinovate, transmite CNN care consemnează că dezastrul îi poate fi imputat președintelui rus care le-a promis rușilor securitate.

Cei patru bărbați suspectați de comiterea atacului au fost arestați în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, au declarat autoritățile ruse. Putin a declarat că aceștia plănuiau să treacă în Ucraina – Kievul a negat orice legătură cu atacul și a avertizat că Rusia l-ar putea folosi ca scuză pentru a-și intensifica invazia.

Pe fondul temerilor legate de noi atacuri, securitatea a fost întărită în principalele noduri de transport din Rusia. Concertele publice și evenimentele sportive au fost amânate.

Aceasta nu este deloc stabilitatea și securitatea pentru care atât de mulți ruși au votat pentru președintele Putin, transmite CNN. De ani de zile, omul forte de la Kremlin a fost prezentat ca un lider capabil să garanteze ordinea în această țară vastă și turbulentă. Dar Rusia pare astăzi mai nesigură și mai volatilă decât în orice moment din cei 24 de ani de mandat ai lui Putin.

Războiul brutal al Kremlinului din Ucraina, aflat acum în al treilea an îngrozitor, i-a costat scump pe ruși. Armata nu face publice cifrele privind victimele, dar estimările SUA sugerează că peste 300.000 de ruși au fost uciși sau răniți.

Multe trupe mobilizate anul trecut încă nu au fost rotite de pe linia frontului, provocând un protest din partea rudelor îngrijorate. Pe măsură ce războiul se prelungește, în rândul rușilor crește teama că recrutarea va fi intensificată, pentru a hrăni teribila mașină de tocat carne de pe frontul din Ucraina.

Între timp, atacurile cu drone ucrainene și raidurile transfrontaliere ale milițiilor rusești cu sediul în Ucraina, care se opun Kremlinului, continuă în ritm alert.

Pe frontul ucrainean, forțele rusești par să dețină inițiativa militară în prezent, dar performanțele slabe ale comandanților și armamentului rusesc pe parcursul războiului au alimentat un flux complet neașteptat de instabilitate și disensiuni interne din partea bloggerilor și a militarilor de linie dură înfuriați de incompetența celor aflați la conducere.

Revolta de anul trecut a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, care cerea demiterea înaltului comandament rus, a fost o provocare șocantă, fără precedent, la adresa autorității Kremlinului. Moartea sa într-un misterios accident de avion la scurt timp după aceea a eliminat pe moment orice amenințare la adresa lui Putin, dar acum este posibil să apară și alți adepți ai liniei dure a nemulțumiților.

În același mod, moartea recentă a lui Alexei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției ruse, a redus definitiv la tăcere un critic vocal al Kremlinului. Dar miile de oameni care au participat la înmormântarea sa la Moscova sau care au venit să voteze în cadrul unei adunări de masă „Midday Against Putin” la secțiile de votare în ultima zi a alegerilor prezidențiale, indică un fundal de nemulțumire în Rusia.

Dar acum, accentul se pune ferm pe aparenta reapariție în Rusia a unor atacuri teroriste jihadiste pe scară largă, fără legătură cu războiul din Ucraina sau cu opoziția internă față de Kremlin.

Pentru a înrăutăți situația liderului rus, SUA și alte guverne occidentale au avertizat, la începutul lunii martie, cu privire la informații care sugerau un astfel de atac. Oficialii americani spun că au notificat Rusia cu privire la aceste informații de luni de zile.

Dar, dintr-un motiv oarecare, Putin a ales să ignore acest lucru, descriind avertismentele ca fiind o „provocare… pentru a intimida și destabiliza societatea rusă”.

Poate că a fost vorba de neîncredere, în condițiile în care relațiile dintre SUA și Rusia se află la un nivel istoric atât de scăzut. S-ar putea, de asemenea, să fi fost și faptul că informațiile americane erau prea vagi sau nu puteau fi puse în aplicare. Dar pentru un lider care a promis securitate și stabilitate rușilor, un atac major pe teritoriul rusesc reprezintă o lovitură puternică.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...