CNN: Exercițiile NATO se extind în Europa pe fondul escaladării rusești și a tensiunilor în creștere între Moscova și Washington
Constanța, România – La lumina gălbuie a unui reflector, un șir de bărbați în uniforme de camuflaj s-au strecurat de-a lungul zidului unui mic port românesc învăluit în întuneric de la Marea Neagră. Brusc, au deschis focul asupra celor doi bărbați care păzeau un depozit în întuneric, cu ferestrele sparte. Trecând pe lângă paznicii căzuți, s-a auzit vocea unui american – printre amestecul de voci de bărbați care vorbeau o engleză cu accent – strigând la alți doi aflați într-o mașină: „Ieșiți afară! Grăbiți-vă, grăbiți-vă.” Forțele speciale ale Marinei SUA, împreună cu forțele speciale române și spaniole, și-au croit repede și în liniște drum prin depozit, trăgând asupra luptătorilor inamici și, când au putut, au luat prizonieri.
Când operațiunea a fost finalizată, echipa de atacatori – a cărei muniție a fost alcătuită din proiectile din plastic și bile de vopsea – a fost informată de un instructor că a terminat traseul și trebuie să se întoarcă la start pentru a relua parcursul.
Acces exclusiv
Forțele speciale de la Virginia Beach ale Marinei SUA se află în România, luna aceasta, ca parte a unui contingent de forțe speciale americane care participă la exercițiile militare Trojan Footprint în cinci țări din Europa de Est, care implică 600 de forțe NATO și non-NATO, inclusiv trupe din Ucraina și Georgia, ambele țări invadate de Rusia în ultimii ani. Antrenamentul se desfășoară în paralel cu exercițiile comune mult mai ample Defender-Europe 21 ale NATO din această lună, la care participă aproximativ 28.000 de forțe din 26 de țări. Ambele seturi de exerciții de instruire militară, deși sunt planificate de mult, urmează unei serii de mișcări militare agresive rusești în Europa.
CNN a primit acces exclusiv pentru a vedea forțele speciale americane – forțele speciale ale Marinei americane și Beretele verzi (forțele speciale) ale armatei SUA – efectuând exerciții în România și în Macedonia de Nord, pe parcursul mai multor zile. În centrul României, Beretele verzi au coborât rapid pe corzi, în rapel, din elicoptere, alături de soldații ucraineni și români, înainte de a-și deschide drumul spre o casă improvizată.
În Macedonia de Nord, aviatorii americani de tactici aeriene speciale au învățat trupele locale cum să identifice ținte pentru un avion AC-130 care trăgea la distanță, la înălțime, macedonenii anunțând cu atenție coordonatele într-o engleză ezitantă. O salvă, trasă de un ofițer american, a trecut mult pe lângă țintă, părând a fi rezultatul unei neînțelegeri între forțele terestre și aeriene: o greșeală potențial mortală, care a evidențiat de ce antrenamentul cu foc deschis este vital.
Exercițiile anuale au fost anulate anul trecut, din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus și, deși sunt în curs de desfășurare peste un an, nimeni nu pierde din vedere că ele coincid cu o escaladare dramatică a tensiunii dintre Rusia și Occident.
„Trebuie să fim puternici și să îi susținem pe aliații noștri atunci când există o amenințare”, a declarat David Muniz, cel mai în vârstă diplomat american din România, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA. „Când suntem puternici, când suntem uniți, e un efect nemaipomenit, să spunem, pentru situațiile care pot apărea.” „În acest fel, reducem riscul de situații rele”, a adăugat el, cu puțin timp înainte ca parașutiștii americani din Divizia 82 Aeriană să sară din avioanele de transport deasupra aerodromului românesc de la Boboc.
Deși unele forțe rusești s-au retras recent din desfășurarea lor la granița cu Ucraina, Marina rusă a efectuat, de asemenea, exerciții în Marea Neagră, a provocat vasele de pază de coastă ucrainene în aceleași ape și a închis părți ale mării din jurul peninsulei Crimeea, pe care Moscova a invadat-o și a anexat-o în 2014.
Câțiva oficiali diplomatici sau militari – americani sau alții – au vrut să vorbească în mod specific despre amenințarea rusă, deși mai mulți au recunoscut în mod privat că are un efect asupra acestor exerciții.
„Le arată tuturor că avem o capacitate și o putem folosi atunci când este necesar”, a spus generalul-maior Joe Jarrard, comandantul adjunct al armatei SUA în Europa și Africa, minimalizând semnificația momentului de desfășurare a exercițiilor. „Vom continua să ne dezvoltăm disponibilitatea și interoperabilitatea dintre toți aliații și partenerii, așa că pe asta ne concentrăm în continuare.”
Șeful forțelor speciale din România, care au copiat multe de la americani în timpul dezvoltării lor, a recunoscut că manevrele rusești din apropiere de linia lor de coastă la Marea Neagră sunt neliniștitoare. „Ar trebui să ne îngrijoreze”, a spus general-locotenentul Daniel Petrescu. „Treaba noastră este să ne antrenăm din ce în ce mai dur și să fim pregătiți pentru orice”.
Din aprilie, SUA au sancționat Rusia pentru interferența sa în alegerile din 2020, pentru atacul cibernetic de la SolarWinds și pentru otrăvirea activistului Alexei Navalnîi. Cele două părți și-au expulzat reciproc un număr de diplomați. Înaintea unui summit propus între președinții Joe Biden și Vladimir Putin în iunie, secretarul de stat american Antony Blinken a călătorit în Ucraina, unde a avertizat că Rusia ar putea inversa retragerea recentă a unora dintre zecile de mii de soldați masați de-a lungul frontierei cu Ucraina.
„Rusia are capacitatea de a lua măsuri agresive într-un termen destul de scurt, dacă vrea acest lucru, așa că urmărim asta cu foarte multă atenție”, a spus Blinken într-o conferință de presă, pe 6 mai, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Am discutat în detaliu sprijinul pe care îl oferim, vom continua să oferim sprijin Ucrainei pentru a-și consolida în continuare securitatea, apărarea”, a spus Blinken.
De la Marea Neagră, Rusia ar putea lansa și un atac continental asupra Ucrainei, a scris un fost comandant NATO, James Stavridis, într-un articol recent. „Obiectivul ar fi neutralizarea forțelor navale ucrainene, obținerea controlului maritim complet în nordul Mării Negre, întreruperea liniilor de aprovizionare ale forțelor militare ucrainene și obținerea dominației asupra unei secțiuni de teritoriu care ar putea conecta Rusia cu Crimeea”, a scris Stavridis.
Luna trecută, Pentagonul a renunțat la planurile de a trimite două distrugătoare în Marea Neagră, dar Garda de Coastă a SUA a trimis cuterul Hamilton, despre care Flotă a 6-a a Marinei a spus că este acolo „pentru a sprijini aliații și partenerii NATO”. A fost fotografiat fiind urmărit de o navă de patrulare rusească.
Un atac rusesc asupra Ucrainei nu ar obliga neapărat SUA și restul NATO să intervină, deoarece țara nu face parte din alianță. NATO nu a răspuns militar la anexarea Crimeii de către Rusia, dar a refuzat să o recunoască drept teritoriu rusesc.
O mare parte a obiectivului exercițiilor NATO de acum, dincolo de trimiterea unui mesaj către Rusia și către alții, este pur și simplu la un nivel tactic: în cazul în care aliații și partenerii trebuie să intre în luptă împreună, ei știu cum să lucreze laolaltă și să opereze cu echipamentele altor țări.
„Este un exercițiu pentru a construi aceste cunoștințe în comun”, a spus un operator din Beretele verzi, pe care CNN nu a avut autorizația de a-l numi. „Arată că suntem dispuși să învățăm unii de la alții. Este important, semnificativ orice se întâmplă în întreaga lume”.
Sursa: CNN / Autor: Alex Marquardt, Jeremy Harlan (preluare via Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii