CNN: Iranul încearcă să obțină ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul de arme nucleare, consideră serviciile de informații americane
Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul de armament nuclear, cred oficialii americani din domeniul informațiilor, în timp ce Teheranul caută un plan de rezervă în cazul în care un acord nuclear de durată cu puterile mondiale nu se va materializa, relatează CNN.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat săptămâna trecută că Iranul caută asistență din partea Rusiei pentru programul său nuclear în schimbul sprijinului militar acordat Moscovei, dar informațiile obținute de SUA nu indică existența unui quid-pro-quo explicit, au declarat surse informate în acest sens, pentru postul de televiziune american.
Noile informații sugerează că Teheranul a cerut Moscovei ajutor pentru achiziționarea de materiale nucleare suplimentare și ajutor pentru fabricarea de combustibil nuclear, au declarat sursele.
Combustibilul ar putea ajuta Iranul să își alimenteze reactoarele nucleare și ar putea scurta și mai mult perioada de producție a unei arme nucleare pentru Teheran.
Cu toate acestea, experții au subliniat pentru CNN că riscul de proliferare nucleară variază în funcție de reactorul pentru care este folosit combustibilul.
Și, de asemenea, nu este clar dacă Rusia a fost de acord să ajute – Kremlinul se opune de mult timp, în mod manifest, ca Teheranul să obțină o armă nucleară.
Propunerea iraniană a venit în contextul în care parteneriatul dintre Iran și Rusia s-a extins în ultimele luni, în care Iranul a trimis drone și alte echipamente Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, iar Moscova ar putea consilia Teheranul cu privire la modul de suprimare a unei mișcări de protest care a cuprins Iranul, au declarat oficialii americani.
Ofertele Iranului către Rusia par a fi motivate, cel puțin parțial, de convingerea în rândul înalților oficiali iranieni că un nou acord nuclear fie nu va fi reactivat, fie, dacă va fi, nu va dura.
Surse informate au declarat pentru CNN că preocupările Iranului au apărut cel mai acut în timpul verii, când părea să se apropie de un nou acord nuclear cu SUA și alte puteri mondiale cunoscute sub numele de P5+1 – un grup care include Rusia.
Teama Iranului era că o viitoare administrație s-ar putea retrage dintr-un acord, așa cum a făcut administrația Trump în 2018, așa că a căutat un acord secundar cu Rusia, care i-ar permite să își reconstituie rapid programul nuclear dacă este necesar.
Întrebat dacă parteneriatul tot mai mare dintre Iran și Rusia a fost un factor care a dus la deraierea discuțiilor privind acordul nuclear, un înalt oficial al administrației a declarat pentru CNN: „În mod evident, înțelegeri colaterale între Rusia care ar submina în mod fundamental structura acordului din 2015 ar fi o preocupare serioasă și ar reduce și mai mult posibilitatea de a reveni la acord”. Oficialul a refuzat să comenteze în mod specific evaluările serviciilor de informații.
James Acton, co-director al Programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că nu crede că Iranul are neapărat nevoie de ajutor – dar că au un stimulent, și anume să producă combustibilul mai repede, mai ieftin și într-un termen mai scurt.
Sursa foto: Wikimedia Commons – Tasnim News / Hossein Ostovar
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank