G4Media.ro

CNN: Oficialii SUA și NATO se străduiesc să descifreze stadiul negocierilor de…

sursa foto: Captură video

CNN: Oficialii SUA și NATO se străduiesc să descifreze stadiul negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina / Cele două părți s-au întâlnit de patru ori de la începutul invaziei rusești

Oficialii SUA și NATO consideră că președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat la cererile sale inițiale în cadrul negocierilor de pace cu Ucraina și există o doză mare de scepticism în capitalele occidentale cu privire la cât de credibil este cu adevărat angajamentul Moscovei – chiar dacă statutul acestor negocieri rămâne dificil de descifrat, potrivit mai multor surse citate de CNN.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a indicat recent că este dispus să ia în considerare unele concesii față de Rusia pentru a contribui la încetarea violențelor, inclusiv o politică de neutralitate, dar susținută de garanții de securitate solide, ceea ce ridică mai multe întrebări cu privire la stadiul actual al negocierilor și la elementele specifice ale oricărui acord de pace care ar putea fi luat în considerare.

„Sunt pregătit pentru negocieri cu [Putin]. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că, fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război”, a declarat Zelensky pentru Fareed Zakaria de la CNN într-un interviu exclusiv duminică dimineață, dar a avertizat că, dacă orice încercare de negociere eșuează, ar putea însemna că lupta dintre cele două țări ar putea duce la „un al treilea război mondial”.

Negociatorii ucraineni și ruși s-au întâlnit de patru ori de la începutul invaziei rusești.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a intervenit în legătură cu posibilitatea ca Ucraina să accepte statutul de neutralitate în timpul unui eveniment mediatic desfășurat sâmbătă la Moscova, spunând că „după ce operațiunea noastră în Ucraina se va încheia, și sper că se va încheia cu semnarea unui acord cuprinzător cu privire la problemele pe care le-am menționat – probleme de securitate, statutul de neutralitate al Ucrainei cu garanții de securitate, așa cum președintele [Putin], acum câteva luni, din câte îmi amintesc, a comentat la o conferință de presă cu privire la inițiativa noastră de neextindere a NATO, a spus că am înțeles că fiecare țară are nevoie de garanții de securitate”, a declarat Lavrov.

Dar detaliile privind negocierile rămân puține, multe țări NATO, precum și SUA, rămânând pe dinafară când vine vorba de discuțiile de pace secrete, un oficial european din domeniul apărării calificând negocierile drept „o cale puțin întunecată în acest moment”.

Administrația Biden încă nu vede niciun indiciu că Putin este dispus sau pregătit să detensioneze conflictul – ceea ce face dificil pentru oficialii americani să fie optimiști cu privire la stadiul actual al negocierilor, a declarat o sursă familiarizată cu situația.

Dar, în același timp, această sursă a mai spus că SUA nu face presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta sau respinge concesii specifice și nu este implicată în procesul de negociere.

CNN a contactat Consiliul Național de Securitate al SUA pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cate sanse sunt ca deodata negocerile sa se faca pe la spatele lui Putin? 😉
    Daca negocierile vor avea succes inseamna ca Putin e istorie in ziua cand se va bate palma.

  2. Daca e intre Rusia si Ucraina, de ce trebuie sa stie sau sa priceapa americanii inainte sa se semneze? Teoretic, Abu Hunter nu are nicio influenta.

  3. La negocierile de la Brest Litovsk, dintre Germania hitleristă şi Rusia bolşevică, delegaţia rusă a fost condusă de Troţki care, ȋn loc de „pace sau război”, s-a angajat să meargă pe strategia „nici pace, nici război”. Abia târziu, nemţii au ȋnţeles că ruşi doar se prefăceau că negociază, trăgând ȋn realitate de timp.

  4. Și ce treabă are sua cu nato in negocierile R – U ?