G4Media.ro

CNN: Serviciile secrete americane sugerează că Rusia a amânat anunțarea retragerii din…

sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

CNN: Serviciile secrete americane sugerează că Rusia a amânat anunțarea retragerii din Herson până după alegerile intermediare din SUA

Statele Unite au informații potrivit cărora Rusia ar fi amânat anunțarea retragerii sale din orașul ucrainean Herson, în parte pentru a evita să ofere administrației Biden o victorie politică înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit a patru persoane familiarizate cu aceste informații, citate de CNN.

Oficiali ruși de rang înalt au discutat despre alegerile intermediare din SUA ca factor în timpul deliberărilor privind anunțul retragerii, a declarat o persoană familiarizată cu informațiile. Așteptarea până după alegerile din SUA a fost întotdeauna o „condiție planificată în prealabil” a retragerii Rusiei din Herson, a declarat pentru CNN o a doua persoană familiarizată cu informațiile.

Cu toate acestea, alegerile au fost departe de a fi fost singurul considerent avut în vedere în retragerea Rusiei, au spus oficialii. Analiștii militari spun că Rusia avea puține alte opțiuni operaționale și se pregătea să se retragă de săptămâni întregi, ceea ce i-a determinat pe oficialii americani să se întrebe când vor recunoaște oficial rușii retragerea.

În timp ce informațiile nu reprezintă o evaluare oficială a intențiilor Rusiei, este un semn că Rusia are un interes continuu în a influența peisajul politic american – deși sursele au declarat că Rusia probabil a calculat greșit impactul pe care un astfel de anunț l-ar avea de fapt asupra alegerilor.

„Mă îndoiesc că americanii ar fi observat cu adevărat”, a declarat o altă sursă familiarizată cu serviciile de informații occidentale.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a părut să sugereze că SUA consideră că momentul anunțului Rusiei a fost mai mult decât o simplă coincidență.

„Mi se pare interesant că au așteptat până după alegeri pentru a face această apreciere, ceea ce știam de ceva timp că vor face, și este o dovadă a faptului că au probleme reale – armata rusă”, a declarat Biden la o conferință de presă miercurea trecută.

Biden a mai spus că speră că, odată cu încheierea alegerilor, rușii vor fi mai dispuși să negocieze eliberarea cetățenilor americani reținuți în Rusia, printre care Brittney Griner și Paul Whelan. După alegerile de la jumătatea mandatului, avocatul lui Griner a anunțat că baschetbalista americană va fi mutată într-o colonie penitenciară din Rusia, unde urmează să execute restul pedepsei de nouă ani pentru contrabandă cu droguri, care a fost confirmată la sfârșitul lunii octombrie.

Directorul CIA, William Burns, s-a aflat luni la Ankara, unde a discutat cu omologul său rus despre prizonierii americani, a precizat Consiliul de Securitate Națională, deși cea mai mare parte a discuției s-a axat pe gestionarea riscului reprezentat de armele nucleare.

Informațiile care sugerează că Rusia a vrut să evite să dea vești pozitive administrației și Congresului democrat în ajunul alegerilor se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că Rusia pariază pe faptul că o SUA condusă de republicani va oferi mai puțin sprijin Ucrainei.

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a lăsat să se înțeleagă acest lucru în interviuri recente, declarând la CNN că o Cameră a Reprezentanților republicană va monitoriza și va controla mai atent banii și armele care ajung la Kiev. Unii republicani spun că comentariile sale publice au fost scoase din context și că sprijinul militar pentru Ucraina va rămâne ridicat indiferent cine controlează Camera. Cu toate acestea, rămân critici vocali ai sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul conferinței republicane, inclusiv Marjorie Taylor Greene, reprezentanta Georgiei, și JD Vance, viitorul senator republican din Ohio.

„Chiar dacă există în continuare un acord bipartizan robust cu privire la Ucraina, partidul care a fost mult mai vocal de susținere este Partidul Democrat și, în special, administrația Biden”, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu informațiile.

Oligarhul asociat Kremlinului, Evgheni Prigojin, a părut să confirme săptămâna trecută ceea ce comunitatea de informații din SUA știe de ani de zile că guvernul rus a căutat să sprijine campania prezidențială a republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016 și 2020, deoarece l-a considerat mai prietenos cu interesele sale.

„Ne-am amestecat, ne amestecăm și ne vom amesteca” în alegerile din SUA, a declarat pe Telegram Prigojin, care conduce Internet Research Agency, o fermă de troli desfășurată în timpul alegerilor americane din trecut pentru a răspândi dezinformare.

Potrivit unor cercetători privați, presupușii agenți ruși au folosit, de asemenea, platforme media de extremă dreapta pentru a denigra candidații democrați într-o serie de state în curs de confruntare în săptămâna premergătoare alegerilor de la mijlocul mandatului din acest an.

Cu toate acestea, mai mulți oficiali din SUA și din Congres care urmăresc operațiunile de influență rusești spun că, dacă Rusia a ales să își sincronizeze retragerea oficială din Herson cu alegerile parțiale din SUA, probabil că a supraestimat cât de mult le pasă americanilor de bătăliile individuale din Ucraina. Acest lucru demonstrează o lipsă de sofisticare a operațiunilor de informare ale Rusiei, au declarat aceste surse.

„Cu tot tam-tam-ul nostru despre operațiunile lor de informare și despre amestecul politic, ei încă nu sunt atât de buni la asta în marea schemă”, a declarat sursa familiarizată cu serviciile de informații occidentale. „Există o neînțelegere culturală cu adevărat fundamentală acolo”.

Președintele rus Vladimir Putin însuși nu a anunțat retragerea – pe care Rusia a numit-o mai degrabă o „manevră” decât o „retragere” – distanțându-se de ceea ce a devenit o jenă profundă pentru armata rusă. Retragerea a fost puternic criticată pe blogurile rusești pro-război.

„Un astfel de anunț – indiferent cum încearcă Rusia să îl gireze – este totuși clar că renunță la singura capitală provincială pe care au cucerit-o în timpul invaziei. Așa că este o tonă de ouă pe fața lor”, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu informațiile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Da, da, da, pai ce stire e asta, nu e evident?!?

    Iar retragerea a fost una hotărâtă la fel că fâsul TrumpoRepublican de peste Ocean.

    Ultima speranță a lui Putin a intrat direct in zid, acum are treabă mai grea de făcut, dar nu-i văitați pe ruși, sunt mult prea perfizi, e posibil sa le iasă ai de data asta.

  2. He he he he 😆

  3. Rusia+republicanii=love

  4. @Ruslan este inteligent ca noaptea 🤫