CNN: SpaceX, compania lui Elon Musk, spune că nu mai poate plăti pentru serviciile vitale de internet prin sateliți Starlink în Ucraina și cere Pentagonului să achite nota de plată
De când au început să sosească în Ucraina, în primăvara anului trecut, terminalele de internet prin satelit Starlink realizate de SpaceX, compania lui Elon Musk, au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permițându-i să lupte și să rămână conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia, relatează CNN.
Până în prezent, aproximativ 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate Ucrainei, Musk scriind vineri pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.
Dar aceste contribuții caritabile ar putea lua sfârșit, deoarece SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să mai finanțeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu contribuie cu zeci de milioane de dolari pe lună.
Documentele obținute de CNN arată că luna trecută SpaceX, compania lui Musk, a trimis o scrisoare Pentagonului în care spune că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o până acum. Scrisoarea cerea, de asemenea, ca Pentagonul să preia finanțarea pentru utilizarea Starlink de către guvernul și armata Ucrainei, despre care SpaceX susține că ar costa peste 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.
„Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX către Pentagon în scrisoarea din septembrie.
Printre documentele SpaceX trimise Pentagonului și consultate de CNN se numără o cerere directă, care nu a fost raportată anterior, adresată lui Musk în iulie de către generalul Valerii Zaluzhniy, comandantul armatei ucrainene, pentru aproape 8.000 de terminale Starlink suplimentare.
Într-o scrisoare de intenție separată adresată Pentagonului, un consultant extern care lucrează pentru SpaceX a scris: „SpaceX se confruntă cu decizii teribil de dificile aici. Nu cred că au capacitatea financiară de a furniza terminale sau servicii suplimentare, așa cum a solicitat generalul Zaluzhniy”.
Documentele, care nu au fost raportate anterior, oferă o defalcare rară a cifrelor interne ale SpaceX privind Starlink, detaliind costurile și plățile asociate cu miile de terminale din Ucraina. De asemenea, acestea aruncă o nouă lumină asupra negocierilor din culise care au furnizat Ucrainei echipamente și servicii de comunicații în valoare de milioane de dolari, cu costuri reduse pentru Kiev.
Informații privind întreruperile
Scrisorile vin pe fondul unor rapoarte recente privind întreruperi de amploare ale Starlink, în timp ce trupele ucrainene încearcă să recucerească terenul ocupat de Rusia în estul și sudul țării.
Surse familiare cu întreruperile au declarat că acestea au afectat brusc întreaga linie de front, așa cum era la 30 septembrie. „Acest lucru a afectat fiecare efort al ucrainenilor de a trece peste acel front”, a declarat o persoană familiarizată cu întreruperile, care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre conversații sensibile. „Starlink este principala modalitate prin care unitățile de pe câmpul de luptă trebuie să comunice”.
Nu a existat niciun avertisment pentru forțele ucrainene, a declarat o a doua persoană, adăugând că acum, atunci când Ucraina eliberează o zonă, trebuie să se facă o cerere pentru ca serviciile Starlink să fie pornite.
Financial Times a raportat pentru prima dată întreruperile care au dus la o pierdere „catastrofală” a comunicațiilor, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. Într-un tweet în care a răspuns la articol, Musk nu a contestat întreruperea, spunând că ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă este clasificat.
Sugestia SpaceX că va înceta să finanțeze Starlink vine, de asemenea, pe fondul creșterii îngrijorării în Ucraina cu privire la loialitatea lui Musk. El a postat recent pe Twitter un plan de pace controversat care ar face ca Ucraina să renunțe la Crimeea și la controlul asupra regiunilor estice Luhansk și Donețk.
După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ridicat întrebarea de partea cui este Musk, acesta a răspuns că „susține în continuare foarte mult Ucraina”, dar se teme de o „escaladare masivă”.
Musk a susținut, de asemenea, în privat, luna trecută, că Ucraina nu dorește negocieri de pace în acest moment și că, dacă ar fi fost de acord cu planul său, „Rusia ar fi acceptat acești termeni”, potrivit unei persoane care i-a auzit.
„Ucraina știe că guvernul său actual și eforturile sale de război depind în totalitate de Starlink”, a declarat persoana care cunoaște discuțiile. „Decizia de a menține Starlink în funcțiune sau nu se află în întregime în mâinile unui singur om. Acesta este Elon Musk. El nu a fost ales, nimeni nu a decis să îi dea această putere. O are datorită tehnologiei și companiei pe care a construit-o”.
Marți, Musk a negat un raport potrivit căruia ar fi vorbit direct cu Putin despre Ucraina. Joi, când un ministru ucrainean a scris pe Twitter că Starlink este esențial pentru infrastructura Ucrainei, Musk a răspuns: „Cu mare plăcere. Mă bucur să sprijin Ucraina”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii