G4Media.ro

CNN: Un avion chinezesc a tras rachete de semnalizare în fața unui…

Sursa foto: militarytoday.com

CNN: Un avion chinezesc a tras rachete de semnalizare în fața unui elicopter de vânătoare de submarine deasupra apelor internaționale din Marea Chinei de Sud – marina canadiană

Un avion de război chinezesc a tras rachete de semnalizare în fața unui elicopter militar canadian deasupra apelor internaționale din Marea Chinei de Sud duminica trecută, o operațiune despre care ofițerii militari canadieni au spus că a fost nesăbuită și ar fi putut duce la doborârea aeronavei, relatează CNN.

„Riscul pentru un elicopter în acest caz este ca rachete de semnalizare să se deplaseze în palele rotorului sau în motoare, astfel încât acest lucru a fost catalogat ca fiind atât nesigur, cât și non-standard, neprofesionist”, a declarat maiorul Rob Millen, ofițer de aviație la bordul fregatei HMCS Ottawa a Marinei Regale Canadiene, nava de război de pe care zbura elicopterul Sikorsky Cyclone.

Incidentul a fost al doilea din cele două întâlniri pe care elicopterul de pe Ottawa le-a avut cu avioane de vânătoare J-11 ale Marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei deasupra apelor internaționale pe 29 octombrie, în urma cărora avioanele de vânătoare s-au apropiat până la 30 de metri de elicopter, a declarat Millen într-un interviu acordat CNN la bordul navei de război.

El a spus că Canada și alte națiuni au văzut în numeroase ocazii avioane chinezești apropiindu-se de alte avioane, dar a fost rar să vadă astfel de acțiuni întreprinse împotriva unui elicopter.

Primul incident a avut loc deasupra apelor internaționale, la o distanță de 34 de mile de lanțul de insule Paracel, în partea de nord a Mării Chinei de Sud. Al doilea incident a avut loc, de asemenea, deasupra apelor internaționale, la o distanță mai mică de 23 de mile de Paracel. Nava de război opera în apele internaționale la 100 de mile la est de Paracel la momentul respectiv.

Elicopterul canadian căuta un submarin detectat anterior când au avut loc incidentele, au declarat ofițerii de la bordul navei Ottawa.

Millen a declarat că pilota elicopterul canadian la începutul zilei, când elicopterele J-11 chinezești l-au interceptat la mică distanță în timp ce acesta zbura drept și la nivel la aproximativ 900 de metri apei, întorcându-se spre Ottawa, un semnal pentru că nu avea intenții ostile.

În acea întâlnire anterioară, Millen a declarat că avioanele de vânătoare chinezești au zburat în cercuri în jurul elicopterului său.

„Când aeronava de interceptare era din ce în ce mai aproape, la un moment dat a devenit nesigur”, a spus el.

Elicopterul său s-a confruntat cu turbulențe provenite de la avioanele chinezești, ceea ce a reprezentat, de asemenea, un pericol pentru elicopter, a spus Millen.

„Cu siguranță nu sunt atât de confortabil pe cât se poate fi pe baza fragilității sistemului de rotoare”, a spus el.

Millen a spus că a încheiat acea întâlnire coborând la 60 de metri, o zonă în care elicopterul poate opera, dar care este „foarte incomodă pentru avioanele de luptă aeriene rapide”.

Maiorul forțelor aeriene canadiene a declarat că echipajele aeriene ale armatei sale se antrenează cu privire la modul în care trebuie să răspundă la astfel de interceptări, așa cum s-a întâmplat duminică, și vor continua să zboare deasupra apelor internaționale din Marea Chinei de Sud.

Întrebat despre interceptare la o conferință de presă obișnuită de vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a răspuns: „Nu sunt la curent cu situația pe care ați menționat-o”.

„Am reiterat de multe ori poziția noastră fermă cu privire la avioanele de război canadiene care efectuează recunoașteri în apropierea spațiului aerian teritorial al Chinei”, a declarat el reporterilor. „Sperăm că Canada se va abține de la comportamentul său inadecvat pentru a evita ca situația să se complice și mai mult”.

China revendică jurisdicția istorică asupra aproape întregii vaste mări a Chinei de Sud, iar din 2014 a construit mici recife și bancuri de nisip în insule artificiale puternic fortificate cu rachete, piste de aterizare și sisteme de armament – stârnind proteste din partea celorlalți vecini. Insulele Paracel, numite de China Insulele Xisha, se află în partea de nord a Mării Chinei de Sud, la est de Da Nang, în Vietnam, și la sud de insula chineză Hainan.

Această cale navigabilă de 3,3 milioane de kilometri pătrați este vitală pentru comerțul internațional, prin ea trecând anual o treime din transportul maritim mondial, în valoare de trilioane de dolari. De asemenea, pe ea se află zone de pescuit vaste și fertile, de care depind multe vieți și mijloace de trai.

În 2016, un tribunal internațional de la Haga a concluzionat că China nu are niciun temei juridic pentru a revendica drepturi istorice asupra celei mai mari părți a Mării Chinei de Sud. China a ignorat această hotărâre.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...