G4Media.ro

CNSAS și SRI anunță declasificarea și transferul a 49.000 de dosare, aproape…

Sursa foto: SRI

CNSAS și SRI anunță declasificarea și transferul a 49.000 de dosare, aproape 3 milioane de înregistrări și 6 milioane de fișe

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și Serviciul Român de Informații (SRI) au anunțat, miercuri, reluarea procedurilor de declasificare și transfer a 49.000 de dosare, aproape 2,9 milioane de înregistrări și 6 milioane de fișe.

  • ”Această preluare de material arhivistic reprezintă rezultatul dialogurilor instituţionale permanente dintre Colegiul CNSAS şi Serviciul Român de Informaţii şi determinării conducerii ambelor instituţii de a duce la bun sfârşit acest proces, se arată în comunicat. Dosarele vor intra în arhiva CNSAS şi vor fi puse la dispoziţia publicului interesat de cunoaşterea istoriei României din perioada comunistă”, a transmis CNSAS într-un comunicat de miercuri.

Pe de altă parte, SRI a anunțat că va transfera către CNSAS 3.502 dosare cu peste 10.000 de volume din fondurile „Informativ”, „Reţea”, „Documentar”, „Penal”, „Neoperativ”, „Bibliotecă” şi „UM 0110”, pe suport hârtie.

De asemenea, vor fi predate 3.184 de role şi 7.562 de jakeţi, care conţin copii pe suport microfilm aferente unui număr 184.111 de dosare din fondurile „Informativ”, „Reţea”, „UM 0110”, „Documentar” şi „Penal”, precum şi 6 role cu fotografii şi documente din fondul „Penal” şi 30 de benzi de magnetofon.

  • „Predarea întregii arhive pe care SRI o mai are în păstrare este unul dintre obiectivele mandatului meu. Sper ca acest pas să se constituie într-un exemplu de urmat. Astăzi, SRI face un pas decisiv către finalul unui proces complex de aplicare a legii şi de redare către cetăţenii României a dreptului de avea acces la studierea arhivei fostei Securităţi”, a transmis Eduard Hellvig, directorul SRI.

sursa foto: SRI

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. pana nu vor fi publice ,cum au fost arhivele STASI la vremea lor , ne facem ca facem!

  2. Decat 32 de ani, vorba aia …

    Peste inca 32 veti implementa si Punctul 8 de la Timisoara.

    Ascundeti-va intr-o scorbura si nu mai iesiti, clovnilor! 🤡💣

    • Fără Punctul 8, România a trecut la construirea capitalismului ”cu nomenclatura (inclusiv securitatea) și în folosul ei”, dacă e de parafrazat o lozincă bolșevică. Progresul e imens, dar s-ar fi putut evita emigrarea specialiștilor, corupția și incompetența. Am fi fost cu standardul de viață cam pe unde sunt cehii, slovenii și spaniolii. Porneam și fără datorie externă.

  3. Sunt printre acestea si dosarele de cadre ale functionarilor din institutiile centrale de prim rang, care, este bine stiut, erau permanent urmariti de Securitate pentru a se convinge ca sunt leali regimului? In urma cu cativa ani SRI mi-a raspuns ca inca nu le aveau.

  4. Acum e momentul ca banditii bolșevici să scape de trecut, când toată lumea e cu ochii la Ucraina !

  5. De ce predati abia acum unitatea anti KGB „UM 0110”,??Au murit multi din esalonul, cei care au facut privatizarea Romaniei, au vandut resursele strategice la Inaltele Porti din vest care ne urechesc permanent, iar voi stati ca spectatorii… iar altii ne fac istoria si ne eticheteaza extremisti pe cei care au luptat in munti si pe sfintii inchisorilor?

    • Si zici că toată industria aluminiului, industria sârmei, industria oțelurilor speciale , rafinăriile… au fost vândute rușilor de la Înaltele Porti din vest ?

    • Tare vă mai place să mâncați c’at mai Iepule măi 😂😂😂

  6. Sa vezi panica printre membrii Uniunii Scursurilor din Romania! Exista precedenta in gasca, vezi VVV!

  7. Declasificati și dosarele arse?,… Poporul român are neobrăzarea să își pună întrebări, de genul…Unde erați și cu ce vă ocupați când s-a vândut flota, când s-au făcut privatizările pe 1 $?