G4Media.ro

Coadă la cozonaci în cel mai românesc cartier din cel mai românesc…

Români în Burnt Oak, Londra, foto: Petru Clej

Coadă la cozonaci în cel mai românesc cartier din cel mai românesc oraș din Diasporă

Oamenii stau la rând disciplinați păstrând distanța pe trotuarul larg din fața Patiseriei Române din cartierul Burnt Oak în nord vestul Londrei.

Este Vinerea Mare și oamenii au venit să cumpere cozonaci, proaspăt copți de angajații patronului, Ovidiu Șarpe, un veteran al produselor de patiserie și nu numai din capitala britanică unde s-a stabilit din 1979.

Coada avansează repede, datorită bunei organizări a personalului și a faptului că majoritatea cumpărătorilor plătesc cu card contactless. Un angajat intră cu un rastel metalic plin de cozonaci calzi scoși din cuptor, iar mirosurile sunt extrem de îmbietoare.

Un cozonac cu cacao, nucă și rahat costă 10 lire, un preț aparent pipărat, dar pot să vă garantez că merită, pentru că este nu doar proaspăt, dar și extrem de gustos.

Oamenii încărcați cu sacoșe se grăbesc apoi spre casă, mulți dintre ei vor merge la lăcașele de cult din apropiere, unele din cele zeci de biserici românești din acest imens oraș.

Burnt Oak este un fel de mică Românie, cu multe magazine românești pe strada principală din cartier, Broadway– magazinele alimentare Muntenia și Bucovina pe același trotuar cu Patiseria Română, ca și restaurantul Gurmandu, lipit de Bucovina.

Pe Watling Avenue, stradă perpendiculară pe Broadway, magazinul alimentar Food for Less, patiseria Kroky și un birou de contabilitate. În februarie 2020, biroul de contabilitate și Kroky au primit scrisori anonime identice cu insulte xenofobe, dar acesta s-a dovedit un incident izolat.

Paștile speranței

Aici strada are o importantă prezență românească, întâlnită și în alte cartiere din nordul și estul Londra, dar aici densitatea este probabil cea mai mare, la fiecare câțiva metri auzi vorbindu-se românește, iar împrejur sunt tot cartiere “românești” – Colindale, Edgware, Kingsbury și Queensbury.

Magazinul Muntenia Burnt Oak Londra
Magazinul Muntenia Burnt Oak Londra, foto: Petru Clej

Sunt doar câteva cartiere din acest cel mai mare oraș românesc din afara României cu 160.000 de români estimați de către Oficiul Național de Statistică în anul încheiat la 1 iulie 2020, cea mai numeroasă comunitate de cetățeni străini din Londra.

E drept că unii români au plecat în timpul pandemiei, dar semnele sunt că mulți dintre ei revin: șantierele de construcții, fie mari, fie mici, unde lucrează majoritatea bărbaților, duduie, iar din 17 mai se vor redeschide hotelurile și restaurantele cu servire în interior unde lucrează o bună parte a forței de muncă feminine românești.

Aici în Burnt Oak, românii se pregătesc de Paști – o sărbătoare mult mai plină de speranțe de către cea de anul trecut, când pandemia de Coronavirus – un fenomen nou și înspăimântător – făcea ravagii.

Cei mai mulți dintre ei par să fi ajuns la concluzia că “fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n Anglia”.

Foto: Români în Burnt Oak, Londra / Autor: Petru Clej

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mai e un magazin cu patiserie f buna: Terra Magazin din Croydon. F de calitate desi doamna e uneori artagoasa. Recomand 5*!!!

  2. Bravo! Iate ca si comunitatile romanesti pot fi ca cele mari din SUA.

  3. 10 lire este un preț mare??? Da la noi la patiserii stii ca e 70kg ? Tare va mai place ciocolata ,ziariști de 2 lei….

    • da’ tu te-ai repezit să comentezi după ce ai citit articolul ăsta gratuit. ce-ți mai place ție nu-spun-ce 🤪
      în RO poți să iei „cozonaci” de câțiva lei, din plastic, sau bunătăți bine făcută cu 60-70 de lei/kg. cel mai bun e ăla pe care ți-l faci acasă.
      prin Albion e clar că nu ai de unde alege, dar ceva îmi spune că în puținele locuri unde se găsesc nu-s din aceia chimici sau din plastic.

  4. Romani prapaditi in general, dar harnici… ei santieristi, ele cameriste, spalatorese, femei de serviciu. Lipsa de scoala nu compenseaza totusi harnicia.

    • Prietene, cata dreptate ai… Vai de capu nostru!

  5. Comunitatea Romanilor din Germania , este una din cele mai mari din Lume. Aici traiesc peste un MILION de romani cu Pasaport Romanesc si multi cu dubla cetatenie veini in special dupa Criza Economica din 2009 .Cei care vorbesc romaneste depasesc 2 Milioane , sunt cei veniti dupa Razboi pina in 1989 (romani si etnici germani) si cei veniti dupa 1989 (romani si etnici germani) plus cei veniti dupa 2007 de cind Romania este parte UE . Toti impreuna sunt peste 2 Milioane o spun Statisticile oficiale germane din 2020 .Un numar mare vin Sezonieri si cei din Abatoare de si lucreaza uni din 2007 NU sunt considerati „Stabiliti ” in Germania . Un grup foarte mare il formeza in ultimul timp personalul Medical , doctori,asistenti medical si personal de ingrijitori medicali etc.Din pacate „unitatea ” lor este modesta , doar la alegerile din Romania sunt uniti si se vede o Mobilizare mai buna . Bisericile puse la dispozitie de Cultele din Germania sunt pline in Duminicile si de Sfintele Sarbatori . Aici in Frankfurt am Main si imprejurimile oraselor Offenbach si pina la Fulda , Mannheim Comunitatea Romana este foarte mare . Tuturor un Paste Fericit !