Coaliția de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși din Israel intenționează să reducă vârsta de scutire de serviciu militar pentru studenții la seminare religioase de la 26 la 21 de ani
Noua legislație va fi înaintată Knesset-ului de coaliție în următoarele luni va reduce vârsta la care studenții Haredi yeshiva – seminare iudaice ultra-ortodoxe – pot intra în câmpul muncii fără teama de recrutare de la 26 la 21 sau 22 de ani, a declarat un consilier de rang înalt al premierului Benjamin Netanyahu, relatează The Times of Israel.
Schimbarea dezvăluită de secretarul cabinetului Yossi Fuchs într-un interviu acordat revistei Mishpacha a mers chiar mai departe decât o decizie recentă aprobată de miniștri, care au spus că vor adopta o legislație care să reducă vârsta de scutire de la 26 la 23 de ani.
În prezent, zeci de mii de bărbați Haredi fie evită să lucreze, fie lucrează la negru, de teama de a fi recrutați și de a pierde alocațiile speciale ale guvernului plătite studenților yeshiva scutiți mai tineri de 26 de ani.
Fuchs nu a precizat dacă legea ar putea, de asemenea, să îi priveze pe studenții yeshiva mai mari de 21 de ani de stipendiile speciale de stat care le sunt disponibile în prezent până când împlinesc 26 de ani. În 2020, aceste stipendii au fost plătite către aproximativ 150.000 de beneficiari, costând contribuabilii aproximativ 1,2 miliarde de Shekeli (326 milioane de dolari) anual, potrivit unei analize Globes. Cifra este echivalentă cu 1,7% din bugetul Ministerului Educației pentru 2020.
Inițiativa este susceptibilă să îi înfurie pe mulți israelieni seculari care doresc o mai mare participare a bărbaților Haredi de vârstă militară la serviciul național. Scăderea vârstei de scutire este considerată de mulți israelieni seculari ca fiind o recompensă pentru faptul că aceștia evită serviciul militar, permițându-le să intre pe piața muncii cam la aceeași vârstă ca și colegii lor care servesc în armată timp de trei ani.
„Vom scădea vârsta actuală de scutire de 26 de ani la 21 sau 22 de ani”, a declarat Fuchs pentru Mishpacha. „Efectiv, oricine termină yeshiva și vrea să iasă și să muncească va putea să o facă. Nu vor intra pe piața muncii înaintea colegilor lor care au servit în armată, dar vor intra totuși în lumea reală și își vor găsi locul în ea.”
Mulți promotori non-Haredi ai acestui obiectiv susțin reducerea vârstei de scutire. Într-o recentă luare de poziție, Israel Democracy Institution, de orientare liberală, a recunoscut că reducerea vârstei de scutire poate părea o „recompensă” pentru lipsa serviciului, dar este totuși de dorit.
„În medie, bărbații Haredi se căsătoresc la 22 de ani și sunt deja tați la 24 de ani”, se afirmă în document. „Ei nu au timp să dobândească o educație academică sau profesională, iar nevoia de a se ocupa de copiii lor îi obligă să urmeze slujbe prost plătite. Astfel, societatea israeliană îi pierde pe acești tineri de două ori: o dată ca soldați și apoi din nou pe piața muncii.”
Această măsură este văzută ca o concesie făcută celor două partide ultra-ortodoxe din coaliție, Shas (sefard/oriental), care deține 11 mandate în Knesset și Unitatea Torei (așkenaz) cu 7 mandate, fără de care coaliția, care are în total 64 de mandate din cele 120 ale Knesset-ului, nu are majoritate.
Fuchs a declarat, de asemenea, că coaliția va încerca să treacă legea de scutire de recrutare ca lege de bază, ceea ce, potrivit lui, ar face-o „imună la revizuirea judiciară”.
În timp ce pot fi adoptate în general fără o majoritate specială, legile de bază se bucură de un statut special și sunt considerate ca alcătuind ceea ce Israelul are mai apropiat de o constituție. Ele pot fi totuși revizuite de sistemul judiciar, dar nu există într-adevăr niciun precedent pentru anularea unei legi fundamentale de către Curtea Supremă de Justiție.
Cea mai recentă lege de acest tip aprobată de Knesset a fost una adoptată săptămâna trecută, care interzice instanțelor să cenzureze actele legislativului și executivuluiAceasta a fost prima lege pe care guvernul a reușit să o adopte din pachetul său de revizuire a sistemului judiciar, care a divizat amarnic țara în ultimele șapte luni.
Grupurile societății civile și partidele de opoziție au depus o petiție pentru ca proiectul de lege să fie anulat, iar Curtea de Justiție va organiza luna viitoare o audiere cu 15 comisii pe această temă.
În 2017, Curtea Supremă de Justiție a invalidat actuala lege a recrutării, care acorda scutiri radicale studenților religioși cu normă întreagă. Ea a acordat guvernului mai multe termene și prelungiri pentru legiferarea unei noi legi de înrolare și a permis Ministerului Apărării să se bazeze pe legea actuală, anulată, până la adoptarea unei legi de înlocuire. Cea de-a 15-a prelungire, și cea mai recentă, a guvernului pentru a legifera o soluție urmează să expire la sfârșitul lunii iulie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank