G4Media.ro

Coaliția guvernamentală de la Viena, în criză din cauza veto-ului împotriva aderării…

Sursa foto: Joe Klamar / AFP

Coaliția guvernamentală de la Viena, în criză din cauza veto-ului împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Verzii sunt furioși pe conservatori și cer o regândire a problemei – Kronen Zeitung

În urmă cu patru zile, încă se făceau eforturi pentru a trece cu vederea diviziunile profunde din cadrul coaliţiei. Acest lucru s-a terminat acum. Veto-ul împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a pus coaliţia într-o situaţie dificilă. Verzii sunt foarte supăraţi pe ÖVP. Aceştia cer o regândire a acestei probleme, scrie sâmbătă cotidianul austriac „Kronen Zeitung”, citat de News.ro.

Verzii sunt parteneri minoritari ai conservatorilor din OeVP în guvernul de coaliţie aflat la putere la Viena.

„Deşi vicecancelarul Werner Kogler (reprezentant al Verzilor – n.r.) şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi vineri, au trimis-o în schimb pe ministrul justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat la Bruxelles că partidul său nu a susţinut veto-ul”, scrie „Kronen Zeitung”.

Potrivit publicaţiei, chiar înainte de întâlnirea decisivă de joi din Consiliul JAI, vicecancelarul Kogler a încercat să-l convingă pe ministrul de interne, Gerhard Karner, care e din OeVP, să găsească soluţii de compromis. „Cu toate acestea, fără succes. Karner şi-a pus casca de oţel şi a mers înainte cu veto-ul”, scrie „Kronen Zeitung”.

Prin diverse „contorsionări argumentative”, Verzii au încercat să scape de orice asuma a responsabilităţii pentru acest vot. Pe Twitter, Michel Reimon, una din vocile Verzilor, a explicat că fiecare ministru a fost liber în decizia sa atunci când a votat la Bruxelles. Prin urmare, Verzii nu au avut nicio influenţă asupra lui Karner. De asemenea, Reimon şi-a exprimat speranţa că această decizie ar putea fi reparată în cadrul unei alte coaliţii. Cu toate acestea, el a subliniat ulterior că nu este un motiv pentru ruperea coaliţiei şi convocarea de noi alegeri.

De asemenea, ÖVP a primit palma de rigoare şi din partea preşedintelui federal Alexander Van der Bellen (care provine tot din rândul Verzilor – n.r.). Şeful statului a spus că regretă „extraordinar de mult” acest comportament al Austriei în Consiliul JAI. El a recunoscut că Austria se află într-o situaţie dificilă din cauza afluxului de imigranţi. „Dar legătura dintre această problemă şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen, trebuie să mărturisesc, din păcate, că nu o văd”, a spus Van der Bellen, citat de „Kronen Zeitung”.

UN VETO DE NEVOIE

În Ministerul de Interne, dar şi în Cancelaria Federală, oamenii încearcă să tempereze spiritele. „Din păcate, a trebuit să se recurgă la astfel de metode pentru a fi auziţi la Bruxelles”, este scuza invocată la Cancelarie. În plus, conservatorii nu înţeleg de ce se face atât caz, deoarece şi Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, mai scrie „Kronen Zeitung”.

De altfel, potrivit aceleaişi publicaţii, ministrul de externe Alexander Schallenberg (ÖVP) a apărat refuzul Austriei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. sugerând că Viena a fost nevoită să recurgă la acest gest pentru a se face auzită la Bruxelles. „Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a subliniat ministrul austriac de externe.

Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a explicat Schallenberg într-un interviu acordat vineri canalului TV Puls24. De fapt, susţine ministrul de externe, Austria a vrut chiar să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre asta peste şase luni,

El a negat însă că acest veto are de-a face cu alegerile locale din Austria Inferioară, unde partidul său a pierdut teren în favoarea extremei dreapta, care are poziţii radicalizate faţă de imigraţie.

În acelaşi timp, el a criticat reacţia României, pe care o consideră prea „emotivă”, după ce joi, Ministerul român de Externe l-a rechemat în ţară pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu, pentru consultări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. reactie emotiva? tupeu de borfasi austrieci.

  2. Reacție emotiva? Herr austrian, o sa fiu foarte rece si calculat cand de fiecare data cand voi ocoli benzinariile OMV-Petrom. De la BCR plec de luni. Auf viedersehen si-un praz verde! Niciodată nu mai apelez la servicii si produse austriece. Nici daca intram maine in Schengen. Never!

  3. sa-i ia dr3@kwoo, sper sa implodeze si sa se pomeneasca cu un vot de neincredere chiar inainte de alegeri, kwoorv3l3 lu putin

  4. n-ai cu cine, niste smekerasi maronii (n’are treaba cu rasismul) si cu nasu’ pe sus…altfel erau nemti.

  5. Pai nu a spus cancelarul von cutare ca voi ati fost imperiu? Hai lasa ca va descurcati si fara ca romanii sa va cumpere produsele si serviciile. Aroganta si miselia se platesc. Sa va bagati Schengen undeva. Nu mai oprim la OMV-Petrom pentru alimentarea auto. Auzi raspuns emotional.

  6. „Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”

    Este culmea ipocriziei. Dacă ar fi dorit cu adevărat acest lucru, cu mult mai bine ar fi făcut-o având România și Bulgaria drept aliați în cadrul UE pentru îmbunătățirea legislației. Acum, Bulgaria a declarat că se va opune prin veto la solicitările Austriei. Și este firesc. Prin urmare, pretextul este absurd, semănând mai degrabă a gest xenofob.

    … Apoi, este puțin credibilă argumentația Austriei în contextul în care a sprijinit Croația, stat prin care vin în Austria incomparabil mai mulți imigranți – via Serbia – decât prin România.

    • +1
      Exact, ăștia au impresia că suntem proști și înghițim toate minciunile penibile debitate de ei.
      Adio produselor austriece…

  7. Nu mai dorim afacerile austriecilor in tara noastra. Ne furati la drumul mare si vreti sa tacem. Acelasi lucru si pentru pedofilii de olandezi; nu mai cumparati rahaturile lor de flori si legume cu pesticide.

  8. Bai, haideți pe pagina de fb la băiatu.
    E festival. Nici la Netflix nu ma mai uit.

  9. Cine se scuza de acuza. Deci de fapt nu este o problema cu Romania. ci cu numarul de migranti care intra si ei nu pot sa il opreasca. Si-au gasit si un tap ispasitor pentru ca votand Croatia pentru terminalele de LPG si contractele de infrastructura vor da tot timpul vina pe Romania. Reactie emotiva? Deja sunt nesimitit. Dupa ca au infit cutitul in spate acum il mai si rasucesc> Nu stiu de ce nu de retragem ambasada pentru cateva luni.

  10. Vream sa o facem noi.

  11. Cancelarul care a sperat ca o minciuna ii va aduce o victorie electorala acum deconteaza. Acum se va vedea cultura politica a cetatenilor din Austria. Daca au inca o democratie solida se va incheia rapid cu o demisie cel putin a ministrului care ocupa portofoliul afacerilor interne daca nu si a cancelarului.
    Daca reforma FRONTEX era miza atunci cancelarul trebuia sa spuna raspicat ca România merită, dar nu poate accepta largirea Schengen pentru că FRONTEX nu face față, nu pentru că România este are o problema inchipuita.

  12. Trei zile se supăra români. Hai la pompă la omv ca au ieftinit benzina!!! Ne apară minoritarul de Klaus??!? Am ales la Timișoara un mare roman și la sectorul 1 o româncă adevărată??!! Haaa

  13. Acestea din Austria NU m-ai au ce căuta în România! Să vadă și ei ce însemna Romania pentru ei! Jos cu ministrul energiei care face manevre pentru Austria! Are relații în Austria prin fiica și ginere! Terminați cu Austria! Să suferă și ei cum suferim și noi! Atenție! Cât pierdem noi financiar/lunar din cauza lor! Fară concesii! Afară cu ei din Romania! Să-și securizeze singuri granițele lor! Nusa fiind slujba lor! Încheiere orice relație cu ei! Trebuie puși la zid….Adio Austria!

  14. ahahaha unghea in gat baetzi :DD

    • Sunt de râsu plânsu ,nu blochează intrarea României în schengen ,dar blochează.
      Migranții intră prin balcanii de vest ,intră cu ambarcațiuni din marea mediterana debarcă în Grecia ,Croația pe care a votat-o nu prin România ,prin România intră doar moldoveni ,apoi mai sunt f.f.puțin asiatici care muncesc la noi câteva luni apoi trec.granița să meargă unde sunt mai bine plătiți.

  15. 1 . Ar trebui curățenie în ograda noastră prima dată, demisia lui Iohannis și Bode.
    2. Personal nu mai vizitez Austria niciodată,( le-am lăsat 1.100 euro pentru 3 zile la St.Martin SPA & Lounge) + alte cheltuieli cu Viena, Zoo, anual o grămadă de bani , gata ! Am optiuni!
    3. La produsele alimentare am început să verific etichetele, sa nu care cumva să fie Austriac ceva, fără OMV Petrom alimentam de la ei pana acum,asta pot face și eu.

  16. Drăguților, adevăratul motiv al respingerii aderarii este următorul: nu au primit undă verde pentru exploatarea petrolului din Marea neagra și să fie scutiți de redevențe și tot tacâmul. Nu credeți? Faceți săpături și o să vedeți cauza. Când Vadim Tudor a spus înainte să moară că se poate nationaliza petromul au sărit cu bâtele pe el. Ete na rezultatul. Austria ne dă plăcuțe suedeze dragilor. Cu deosebit respect vă salut.

  17. Afaceri austriece si olandeze – banci, asigurari, leasing: BCR, Reiffeisen, ING, NN, Omniasig, Lease Plan.