Coaliția majoritară din Israel vrea să adopte definitiv luni proiectul legii de reformă a Justiției în pofida protestelor opoziției și a sutelor de mii de demonstranți din întreaga țară
Knesset-ul, parlamentul unicameral al Israelului, urmează să voteze asupra proiectului în cea de-a doua și a treia lectură – finală – a proiectului de lege care restrânge sever dreptul Curții Supreme de Justiție de a cenzura actele legislativului și executivului, în condițiile în care Israelul nu are o Constituție scrisă așa cum state ca Franța, Statele Unite sau România.
Proiectul prevede și înlăturarea condițiilor de consens privind numirea judecătorilor la Curtea Supremă, permițând majorității parlamentare să-și impună proprii candidați.
Majoritatea parlamentară formată din partidul Likud (dreapta naționalistă) al premierului Benjamin Netanyahu, Shas (ultra-ortodox sefard/oriental), Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz), Partidul Sionist Religios (extrema dreaptă), Puterea Evreilor (extrema dreaptă) și Noam (extrema dreaptă) dispune de 64 de deputați din totalul de 120 și poate adopta cu ușurință proiectul în pofida rezervelor exprimate în public de unii deputați Likud și chiar de ministrul apărării Yoav Galant.
Liderii opoziției, Yair Lapid (Yesh Atid, liberal) și Benny Gantz (Unitatea Națională) i-au cerut premierului Netanyahu să amâne votul pentru noi negocieri, dar acesta nu a acceptat după o reuniune de urgență a liderilor coaliției majoritare.
Între timp, circa 10.000 de rezerviști au anunțat că nu vor mai răspunde la convocările armatei și se relatează că șeful statului major, generalul Herzi Halevi l-ar fi avertizat pe premierul Netanyahu că acest lucru ar putea afecta în termen de 48 de ore capacitatea de luptă a Forțelor Armate ale Israelului (IDF), deși ulterior a fost emis de armată un comunicat de presă care dezminte această informație.
În toată țara se așteaptă demonstrații masive de protest, inclusiv la Ierusalim în fața sediului Knesset-ului unde va avea loc luni votul final asupra proiectului de lege de reformă a justiției.
Nu doar criticii interni au afirmat că reforma justiției dorită de actuala coaliție de guvernământ slăbește caracterul democratic al statului Israel ci și partenerii externi. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a cerut premierului Netanyahu să oprească reforma justiției, iar SUA sunt principalul sprijinitor al Israelului oferind asistență militară anuală de peste trei miliarde de dolari.
Comentatorii consideră că aceasta este una dintre cele mai grave crize prin care trece statul modern Israel în istoria sa de 75 de ani și are loc cu numai câteva zile înaintea zilei de Tisha b’Av în calendarul ebraic, care comemorează distrugerea Templului lui Solomon de către Nabucodonsor în 586 înainte de Hristos și a Templului lui Herod de către romani în 70 după Hristos. Această zi este adeseori asociată cu alte tragedii care s-au abătut asupra poporului evreu. Tisha b’Av cade în 2023 joi 27 iulie în plină criză a statului Israel, pe care unii comentatori au apropie de un război civil.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank