G4Media.ro

Coaliția pentru Dezvoltarea României: Introducerea salariului minim diferențiat creează premisele unei creșteri…

Coaliția pentru Dezvoltarea României: Introducerea salariului minim diferențiat creează premisele unei creșteri nefondate a cererilor pentru studii universitare

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a emis astăzi, 9 noiembrie, un comunicat de presă în care critică introducerea salariului minim diferențiat. În comunicat se subliniază consecințele negative pe care o astfel de modificare le aduce, printre care creșterea artificială a numărului de diplome, recompensa financiară pentru vechime, nu pentru merit, și pericolul inflației.

„Introducerea salariului minim diferențiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garantează profesionalizarea angajaților, din contră, creează premisele unei creșteri nefondate a cererilor pentru studii universitare” și, în același timp, „ierarhizarea salariului minim în funcție de vechimea în muncă adâncește problema productivității, contribuind la creșterea inechității dintre angajații cu vechime și cei recent intrați în piața muncii, prin recompensarea anilor de muncă și nu a performanței”, afirmă autorii comunicatului.

Introducerea salariului minim diferențiat ar dezavantaja învățământul tehnic, acela care stă la baza creșterii economice sustenabile. „O astfel de dinamică defavorizează învățământul profesional și tehnic, tocmai acea ramură care trebuie dezvoltată pentru a răspunde nevoilor pieței forței de muncă, așa cum indică și Barometrul forței de muncă realizat recent de PwC pentru CDR”, se arată în comunicatul emis de Coaliție.

De asemenea, CDR a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea salariului minim care nu se bazează pe criterii obiective, așa cum a recomandat și Comisia Europeană: „Stabilirea salariului minim pe baza unor criterii obiective se regăsește și între recomandările de țară pentru România de la Comisia Europeană în cadrul Semestrului European”. Pentru o determinare corectă a creșterii salariului minim pe economie este nevoie de „un mecanism transparent bazat pe indicatori macroeconomici stabili și predictibili”, se arată în același comunicat.

„Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea  nr. 279/2005. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă”, conform comunicatului emis de Ministerul Muncii. Astfel, salariul minim de bază va fi 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare sau cu vechime mai mare de 15 ani ar urma să fie 2.350 de lei.

Coaliția pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54 000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.

Sursă imagine: INQUAM/Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Sunteti culmea nesimtirii doamna, Tariceanu fura milioane euro iar Guvernul modifica salariul minim….

  2. Sincer , nu am înțeles de ce s-a pus „ante-titlu”, fotografia cu năroada asta de „veorica” cu gura căscată !… Oare vrea să ne transmită ceva ?. Pe cale orală ?…Hai să mai și râdem , oameni buni și dragi , e tot ce ne-a mai rămas !…

  3. Probabil fix asta si urmareste guvernul cu masura asta. Generarea unei cereri de diplome, ” sa aiba si gura lu’ spiru haret & co ce sa maninca”