G4Media.ro

Coaliția pentru Egalitate de Gen, despre întreruperea sarcinii în perioada în care…

Sursa foto: Unsplash / Reproductive Health Supplies Coalition

Coaliția pentru Egalitate de Gen, despre întreruperea sarcinii în perioada în care sunt suspendate operațiile neconsiderate urgențe: Avortul este o intervenție medicală care nu suportă amânare

Întreruperea sarcinii la cererea pacientei constituie o intervenție medicală ce nu suportă amânare, întrucât dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă copii este un drept garantat, potrivit unei adrese a Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), semnată de Raed Arafat și citată de Coaliția pentru Egalitate de Gen, într-un comunicat.

DSU a transmis un răspuns referitor la asigurarea accesului femeilor la întreruperi de sarcină la cerere, pe perioada în care este în vigoare Ordinul de Ministru prin care se instituie suspendarea tuturor operațiilor care nu sunt urgențe medicale.

Răspunsul DSU vine ca urmare a scrisorii deschise transmise la finalul lunii octombrie 2021 de Coaliția pentru Egalitate de Gen și alte organizații neguvernamentale care luptă pentru drepturi egale. Organizațiile au cerut să fie clarificată situația accesului femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină în unitățile medicale de Stat și să nu rămână la latitudinea medicilor decizia de a considera aceste intervenții o urgență.

„Anul trecut, odată cu intrarea în vigoare a unui Ordin asemănător, doar 12 spitale publice mai efectuau întreruperi de sarcină la cerere. Problemele au fost agravate de faptul că din ce în ce mai multe spitale au devenit spitale de suport COVID-19 fără a avea circuite paralele de acces pentru pacienții care apelează la unitatea medicală cu alte nevoi față de pacienții testați pozitiv cu COVID-19”, se arată într-un comunicat al Coaliției pentru Egalitate de Gen.

Cea mai recentă cercetare realizată în septembrie 2021 de Centrul FILIA privind accesul femeilor la întreruperi de sarcină la cerere arată că „din ce în ce mai multe spitale publice refuză să ofere servicii de întrerupere de sarcină, deși acesta este un drept garantat prin lege, invocând motive de conștiință religioasă sau de natură medicală și administrativă. Pe fondul măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19, accesul la aceste servicii a devenit și mai inaccesibil în multe unități medicale din țară, punând în pericol dreptul femeilor de a alege dacă vor să devină mame”, mai transmite CEG.

Organizațiile neguvernamentale transmit autorităților că au obligația de a asigura accesul femeilor la serviciile medicale de întrerupere de sarcină (chirurgicale sau medicamentoase), în termenul legal până la care acesta poate fi efectuat la cerere, acesta fiind „un drept al femeilor din România care este garantat prin cadrul legal”. Organizațiile neguvernamentale atrag atenția că pentru multe femei din România serviciile de întrerupere de sarcină în unitățile private sunt inaccesibile din cauza tarifelor mari practicate și a distanțelor mari până la care trebuie să se deplaseze, prin urmare „Statul are obligația de a asigura acest serviciu, la tarife mici,  în cât mai multe spitale publice”, mai argumentează Coaliția pentru Egalitate de Gen.

Răspunsul DSU la solicitarea CEG:

Având în vedere existența unui număr crescut de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, precum și apariția zilnică a unor cazuri de persoane infectate care mențin o presiune crescândă asupra capacității de gestionare a unităților sanitare, a fost emis Ordinul nr. 9490/04.10.2021, ca răspuns la o situație extraordinară, care prezenta un risc pentru sănătatea publică.

Conform acestuia, în perioada 04.10-03.11.2021 sunt suspendate internările pentru intervențiile chirurgicale și pentru alte tratamente și intervenții medicale care nu reprezintă urgență și pot fi reprogramate.

Aceste prevederi nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte, periodic, pentru monitorizare, investigații sau tratament, astfel de proceduri medicale urmând să fie realizate, în continuare, în unitățile medicale publice.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate, care argumentează, în foaia de observație, care este motivația medicală care impune necesitatea internării pacienților pentru acordarea de asistență spitalicească, care nu suportă amânare.

Ordinul nr. 9490 din 04.10.2021 privind instituirea unor măsuri necesare la nivelul unităților sanitare publice cu paturi pentru combaterea pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 a fost prelungit prin Ordinul nr. 9632/02.11.2021 până la data de 17.11.2021, inclusiv.

Legea fundamentală reglementează la art. 34 alin. (2) dreptul la ocrotirea sănătății, stipulând că „statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea […] sănătății publice”.

Astfel, dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii este garantat, cu excepția cazului în care sarcina reprezintă un factor de risc major și imediat pentru viața mamei.

Avortul voluntar sau electiv reprezintă întreruperea sarcinii la cererea pacientei, dar nu pentru motive de afectare a mamei sau de suferință fetală. Aceasta se poate efectua conform legislației2 în cazul sarcinilor sub 14 săptămâni cronologice sau 12 săptămâni qestaționale, adică în trimestrul I de sarcină.

Prin urmare, având în vedere cele expuse, opinăm că întreruperea sarcinii la cererea pacientei, având la baza analiza medicului curant de specialitate, constituie o intervenție medicală care nu suportă amânare și se circumscrie excepțiilor prevăzute de Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 9490 din 04.10.2021, prelungit prin Ordinul nr. 9632/02.11.2021 până la data de 17.11.2021, inclusiv.

Sursa foto: Unsplash / Reproductive Health Supplies Coalition

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ca sa stimulam vaccinarea care bate pasul pe loc, propun ca numai cele vaccinate sa poată face avort la cerere.

  2. Pai sa vina ministresa Familiei madam Sarma sa protesteze ca scade natalitatea

  3. Pune-ți uter și după aia hotărăști ce vrei. Nu iei tu decizii pentru alții, că nu suntem stat islamic.

  4. @AlinaM de ce nu îți extirpi uterul, așa decizi pentru tine și nu mai ucizi viața care crește în tine.

  5. Nu-l extirp pentru că nu vreau. Cam greu stai cu înțelegerea drepturilor dacă trebuie să-ți explic că fiecare decizie e personală, inclusiv aia cu extirpatul.

  6. Există asistenți maternali pentru bieții copii. Faptul că cele-cei care i-au făcut nu suportă să-i știe în viață pe undeva și să-i privească în ochi mai târziu nu este în sine o motivare suficientă pentru crimă. Un om face în viață nu numai ce-i place, ci și ce trebuie. Altfel, viața lui nu are valoare. Mai târziu, prostiile tinereții vor fi plătite oricum. Crima se răzbună, fie că vrei sau nu.

    • .poi cum zâci bre .. adicatelea atat are nevoie un copil – un asistent maternal la stat ş-atat ? atat ?? poi sa-ț fie rusâne bre cu ase gandire .
      .da’ ce suflet ai bre sa faci bebe şâ sa-l dai .. ca te seaca la suflet sa faci aşe ceva .
      . dă ce sariş bre păstă educatie ?
      . dă ce nu pomenesti şâ de educatie sexuala bre
      . ca acolo inveț sa fii responsabil inainte sa te-apuci dă sex ..
      . ia sa meri la scoala sa inveț sa fii responsabil şâ dupa sa scrii bazaconii p-aci .
      . meri la scoala bre … dupa haia sa vorbesti p-aci dă valori
      . ia sa vez’ ca daca inveț la scoala despre boli cu transmitere sexuala infectii HIV/ASIDA
      . scad şâ cazutile dă asistati maternali .. şâ tăt educatia sexuala previne sarcinile in adolescenta şâ raspandirea bolilor cu transmisie sexuala .
      . bre .ia nu mai fa tu haos pă forum .

    • 18:30, 18:32
      aloo . tanga
      .poi cum zâci bre .. adicatelea atat are nevoie un copil – un asistent maternal la stat ş-atat ? atat ?? poi sa-ț fie rusâne bre cu ase gandire .
      .da’ ce suflet ai bre sa faci bebe şâ sa-l dai .. ca te seaca la suflet sa faci aşe ceva .
      . dă ce sariş bre păstă educatie ?
      . dă ce nu pomenesti şâ de educ.atie sex.uala bre
      . ca acolo inveț sa fii responsabil inainte sa te-apuci dă s.ex ..
      . ia sa meri la scoala sa inveț sa fii responsabil şâ dupa sa scrii bazaconii p-aci .
      . meri la scoala bre … dupa haia sa vorbesti p-aci dă valori
      . ia sa vez’ ca daca inveț la scoala despre boli cu transmitere sex.uala infec.tii HI.V/ASI.DA
      . scad şâ cazutile dă asistati maternali .. şâ tăt educatia se.xuala previne sarc.inile in adolescenta şâ raspandirea bolil.or cu transmisie sexua.la .
      . bre .ia nu mai fa tu haos pă forum .

  7. Avortul e o crima strigatoare la cer!

  8. Păcat ca pe „activiști” nu i-au avortat mamele lor când erau gravide. Acuma nu-i lasă pe alții sa traiasca.