Cocaina de tip crack inundă Bruxellesul / Semnal de alarmă privind siguranța în capitala UE / Zonele din jurul principalei gări internaționale a orașului sunt total nesigure, susțin lucrătorii din hoteluri – Politico
Aici, nimeni nu vrea să lucreze în tura de noapte. Karim H’Didouane a fost timp de doi ani recepționer la Park Inn by Radisson de lângă gara Bruxelles Midi, cunoscută sub numele de Zuid în flamandă. Zona se schimbă, spune el – și nu în bine.
„Există o creștere a numărului de traficanți de droguri, vandalism, furturi”, a spus H’Didouane. „Nu este în siguranță în niciun moment”, relatează Politico.
H’Didouane nu este singurul care se simte în nesiguranță. La câțiva metri de Park Inn, lui Mostafa Abdelazim, recepționer la hotelul Euro Capital, i s-a furat portofelul de cinci ori în cinci ani.
„[Nu este] cea mai bună imagine pentru atunci când călătorii internaționali sosesc la gară”, a spus el. „Cei mai mulți dintre ei ajung [la hotel] deja cu o problemă: „cineva mi-a furat geanta”… sau „am fost atacat”.”
Într-o după-amiază călduroasă de vară, gara – principalul nod feroviar al Belgiei pentru călătorii interne și internaționale – pare destul de sigură, plină de viață, cu turiști care se grăbesc să prindă trenurile, localnici care se înghesuie la metrou și comercianți care vând orice, de la mâncare la decoruri colorate și genți scumpe. Dar noaptea, recepționerii locali descriu o scenă infernală: geamuri de mașină sparte, furturi de buzunare persistente, biciclete furate, bătăi provocate de beții și narcotice.
Ceea ce văd ei este o tendință îngrijorătoare care a zguduit orașul. A ajuns atât de rău, de fapt, încât miercuri, 40 de comitete și asociații de cartier din Bruxelles au tras un semnal de alarmă cu privire la consumul de droguri și la scăderea siguranței într-o scrisoare deschisă adresată politicienilor, distribuită de presa locală.
Noile date ale poliției publicate de ministrul belgian de interne Annelies Verlinden, la cererea deputatului conservator flamand N-VA Tomas Roggeman, arată că Saint-Gilles este un punct fierbinte al criminalității.
Potrivit cifrelor, poliția a înregistrat 3.320 de infracțiuni în apropierea gării în 2021 și 3.447 de infracțiuni în timpul anului 2020, plin de COVID, cele mai frecvente infracțiuni fiind furtul și șantajul. În 2019, numărul a fost de 4.205, în timp ce în 2018 a fost mai mic, de 2.815. Cifrele din 2022 nu sunt complete, dar în primele nouă luni s-au înregistrat 2.204 infracțiuni.
Potrivit cotidianului belgian De Standaard, cifrele înseamnă că în zona gării Midi s-au înregistrat aproape la fel de multe infracțiuni ca în toate gările din 13 orașe flamande – inclusiv Anvers și Gent – la un loc.
„Nu a fost o surpriză pentru mine faptul că în Bruxelles există multă infracționalitate în general, dar ceea ce m-a frapat a fost dimensiunea problemelor”, a declarat Roggeman.
„Este o rușine, deoarece Bruxelles Sud servește drept poartă de acces pentru cea mai mare parte a traficului feroviar internațional, fiind un nod al Eurostar și Thalys”, a adăugat el.
Potrivit cifrelor, în jurul gării au loc aproximativ 3.500 de infracțiuni în fiecare an, cele mai frecvente fiind furtul și șantajul
O altă cifră iese în evidență, una care a crescut constant în ultimii cinci ani: infracțiunile legate de droguri. În 2021, în cartierul din jurul gării au avut loc 372 de infracțiuni legate de droguri, mai mult de una pe zi și constituind aproximativ 10 la sută din totalul infracțiunilor din acel an. Aceasta este o creștere față de cele 266 raportate în 2020, 172 în 2019 și 67 în 2018.
Pentru cei care lucrează în jurul stației, cifrele nu sunt o surpriză. H’Didouane a declarat că a văzut mai mulți traficanți de droguri care lucrează în zonă în ultimii cinci ani, încercând adesea să se strecoare pe proprietatea hotelului și să rezerve camere pentru a vinde sau a folosi narcotice.
Și nu ar trebui să fie o surpriză nici pentru oficialii guvernamentali. Consumul de droguri în Belgia a crescut vertiginos în ultimii ani, de la o creștere a consumului de amfetamină în 2022 la o creștere a consumului de cocaină în Bruxelles în 2021-2022.
În special, cocaina crack – o substanță foarte dependentă care a cunoscut un boom în SUA în anii 1980 – a început să inunde străzile, devenind din ce în ce mai populară în rândul consumatorilor de droguri.
O analiză din 2021 a apelor uzate municipale din 13 orașe europene, realizată de proiectul EUSEME, finanțat de UE, a descoperit cele mai mari cantități de reziduuri de crack în Amsterdam și Anvers, orașul-port belgian care canalizează anual munți de droguri ilegale, în special cocaină, în Europa continentală.
Crack-ul a ajuns și la Bruxelles. Datele unui sondaj realizat de Transit, un centru local de ajutor și adăpost pentru persoanele cu dependență de droguri și alcool, au arătat că crackul a fost cea mai consumată substanță în rândul consumatorilor de droguri dure în 2022, fiind folosit de 67% dintre persoanele intervievate.
Cocaină crack – o substanță care creează o dependență puternică și care a luat amploare în SUA în anii 1980 – a început să inunde străzile
„Crack-ul este cocaină, doar că este consumată într-un mod diferit”, a declarat Bruno Valkeneers, șeful departamentului de comunicare al Transit. „Să faci o linie sau să te injectezi pe trotuar este mult mai greu decât să ai o piatră care este gata, să o pui într-o pipă și să îi fumezi aburii.”
Cocaină crack este un drog obținut prin combinarea prafului de cocaină cu bicarbonat de sodiu sau amoniac. Acesta transformă produsul în pietre solidificate, care pot fi fumate cu o pipă de sticlă. Nu numai că este mai ușor de consumat decât cocaina, dar crack-ul este și mai ieftin – o piatră de crack costă între 10 și 20 de euro. Acest lucru a contribuit la creșterea popularității sale în ultimii ani.
Pauline Goeminne, o purtătoare de cuvânt a ministrului sănătății din Bruxelles, Alain Maron, din partea partidului ecologist francofon Ecolo, a declarat că datele privind drogurile sunt dificil de evaluat, dar în general a confirmat că în oraș se înregistrează o creștere a consumului de crack și o scădere a consumului de heroină.
„Suntem conștienți de această problemă și am pus deja în aplicare soluții împreună cu miniștrii Vervoort și Van den Brandt, precum și cu alte părți interesate”, a declarat Goeminne, referindu-se la ministrul-președinte al orașului Bruxelles și la ministrul mobilității. „Dar problema este de o asemenea amploare, așa cum este în multe orașe mari, încât trebuie puse în aplicare resurse suplimentare și soluții noi.”
Guvernul belgian a luptat timid împotriva traficului de droguri și a violenței legate de droguri. La începutul acestui an, țara a prezentat un nou plan de combatere a violenței legate de droguri, care include consolidarea prezenței poliției în porturi, intensificarea infrastructurii de scanare, verificarea cazierului judiciar și a situației financiare a tuturor lucrătorilor portuari și creșterea amenzilor pentru consumatorii de cocaină.
De asemenea, Ine Van Wymersch a fost numit primul comisar pentru droguri din țară, însărcinat cu combaterea criminalității legate de droguri.
Guvernul belgian a numit-o pe Ine Van Wymersch în funcția de prim comisar pentru droguri, însărcinat cu combaterea criminalității legate de droguri.
Totuși, nu este vorba doar de o lege și ordine stricte. În 2022, orașul a deschis primul loc de consum de droguri în Bruxelles, în apropiere de stația Midi, care permite utilizatorilor să consume droguri în siguranță. În acest spațiu, co-gestionat de Transit, utilizatorii pot avea acces la provizii curate, își pot monitoriza sănătatea și pot consulta asistente medicale și asistenți sociali.
Brandon Siemes, în vârstă de 26 de ani, este un vizitator obișnuit al sălii de consum.
„Aici, poți veni și să consumi [droguri], nimeni nu te judecă”, a declarat Siemes, care consumă de la vârsta de 15 ani. „Personalul este prietenos, foarte foarte primitor. Când ai nevoie să vorbești, te ascultă, îți dau sfaturi, vor încerca să găsească soluții… Este un lucru care merge foarte departe.”
Goeminne, purtătorul de cuvânt al ministrului sănătății, a declarat că o sală de consum de droguri „care respectă criteriile de reglementare oferă garanții de succes la diferite niveluri”, pe baza recomandărilor și analizelor efectuate asupra spațiilor. Deschiderea unei a doua săli de consum în apropierea zonelor cele mai afectate de consumul de droguri rămâne o „opțiune de preferat” atunci când se vorbește despre soluții.
Pentru Valkeneers de la Transit, războiul împotriva drogurilor pur și simplu nu funcționează: interzicerea și incriminarea drogurilor nu are niciun impact asupra disponibilității produselor.
„Consumatorii de droguri nu au mâinile pătate de sânge și, cu siguranță, nu sunt responsabili de traficul de droguri, pentru că asta ar însemna că cererea condiționează oferta”, a spus el. „Dar este clar că nu este așa: Oferta este cea care este abundentă și care condiționează cererea”.
Purtătorul de cuvânt al ministrului sănătății, a declarat că o sală de consum de droguri „care respectă criteriile de reglementare oferă garanții de succes la diferite niveluri”.
Alții nu sunt de acord. Pentru Roggeman, deputatul flamand, sălile de consum combat doar simptomele problemei, nu și rădăcinile acesteia.
„Bruxelles-ul are o politică foarte blândă în materie de droguri”, a spus el. „Avem nevoie de o poziție mai dură în privința drogurilor, trebuie să sancționăm consumatorii și traficanții de droguri”.
Saint-Gilles nu este singurul cartier din oraș care se luptă să țină pasul cu problema drogurilor. Zonele din jurul altor gări mari din Bruxelles au înregistrat, de asemenea, o creștere constantă a numărului de infracțiuni legate de droguri, potrivit datelor publicate de Verlinden.
Ribaucourt și Yser, la marginea centrului orașului, au înregistrat, de asemenea, o utilizare mai răspândită a drogurilor. Pentru a aborda această problemă, ministrul-președinte de la Bruxelles, Rudi Vervoort, și-a anunțat miercuri intenția de a se întâlni vinerea viitoare cu o delegație de cetățeni și asociații.
Între timp, infracționalitatea la Bruxelles Midi continuă să țină prima pagină a ziarelor.
Săptămâna trecută, Sophie Dutordoir, directorul general al companiei feroviare belgiene SNCB, a făcut apel la politicieni într-o scrisoare, cerând ajutor pentru a aborda „situația dramatică” de la Bruxelles Midi.
În scrisoare – care a fost trimisă lui Vervoort, ministrului belgian al mobilității, Georges Gilkinet, lui Verlinden și primarilor Jean Spinette din Saint-Gilles și Fabrice Cumps din Anderlecht (regiunea care se învecinează cu partea de nord-vest a Brussels Midi) – Dutordoir a declarat că trebuie să se facă mai mult pentru a rezolva problemele din stație, de la curățenie la siguranță.
Nu doar siguranța angajaților este amenințată, ci și reputația zonei începe să afecteze afacerile.
Saleem Nayani, managerul Hotelului Continental by Midi, a declarat că a văzut că numărul clienților a scăzut cu 25 la sută în ultimii trei ani, mulți turiști deplângând siguranța zonei și optând pentru cazare mai aproape de centrul orașului.
Și, potrivit lui H’Didouane de la Park Inn, clienții lasă mai frecvent recenzii negative despre sejururile lor, plângându-se de atmosfera și vibrația locației. Pentru el, mai sunt multe de făcut.
„Uneori sunăm la poliție și ei vin trei sau patru ore mai târziu”, a spus el. „Avem impresia că suntem lăsați singuri”.
Zonele din jurul principalei gări internaționale a orașului sunt total nesigure, spun lucrătorii hotelului pentru POLITICO.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii