Cocktail periculos care riscă să pulverizeze coaliția antireformistă: criză bugetară, criză socială și incompetența trioului Iohannis – Ciucă – Ciolacu
Demisia șefului ANAF a devoalat criza bugetară ascunsă de liderii coaliției PSD-PNL-UDMR. Lucian Heiuș a anunțat o gaură de încasări de aproape 9 miliarde de lei în doar cinci luni. Adăugați depășirea cheltuielilor pentru gurile flămânde ale clientelei de partid și eșecul atragerii fondurilor europene și aveți tabloul unui dezmăț bugetar. În spatele scenei politice se vorbește despre un deficit suplimentar de peste 30 de miliarde de lei la finalul anului. Criza socială e și ea în derulare, cu proteste alimentate de frustrarea reală de la firul ierbii. Coaliția condusă de trei diletanți în chestiuni economice e în aer, cu un AUR ajuns la 20%.
De notat că nu putem vorbi de o criză economică. Economia privată își vede de treabă și produce mai mult decât anul trecut (vezi execuția bugetară), contextul global nu e unul catastrofal, similar cu cel din criza financiară a anilor 2008-2010. E vorba de o criză bugetară neaoșă, românească, moșită de cei trei incompetenți care au preluat conducerea executivă a țării: Iohannis – Ciucă – Ciolacu.
Cei trei au crezut că o coaliție politică largă, similară cu cele din Germania, care șterge granițele ideologice, va instala liniștea completă în țară și îi va lăsa să-și vadă de proiectele personale: Iohannis să meargă în vacanțe și să vâneze un post la UE, Ciolacu să câștige prezidențialele din 2024, Ciucă să rămână șef la PNL și eventual premier după 2024. Totul, fără să facă nimic pentru interesul public.
Cei trei au crezut că pot supraviețui politic mituind presa cu zeci de milioane de euro, angajând mii de rubedenii și amante la stat și mimând reformele. Nu a mers.
Economia și piața tocmai le dau o lecție dură. Inflația, care i-a ajutat să crească artificial încasările la buget, se întoarce ca un bumerang, după cum a explicat Lucian Croitoru într-o analiză publicată fix în urmă cu un an.
Culmea cinismului e că PSD, PNL și UDMR sperau la o inflație mai mare, care să rezolve problema încasărilor la buget, precum anul trecut. BNR le-a încurcat însă parțial planurile și a scumpit banii.
Zeci de mii de profesori, CFR-iști, polițiști, angajați din sănătate se pregătesc de proteste masive pentru că inflația le-a erodat veniturile și i-a dus spre zona de sărăcie. Inechitatea flagrantă a turnat gaz pe foc: în timp ce sute de mii de profesori se luptă pentru supraviețuire, specialii (în frunte cu însuși Ciucă) încasează pensii obscene, iar pilele de partid câștigă salarii de mii de euro de la instituțiile căpușate gen ANRE, care s-a transformat într-un Bamboo bugetar.
Sigur că mare parte din presă protejează în continuare PSD, PNL și Cotroceniul. Autocenzura pe bani mulți funcționează. Dar informația nu poate fi oprită. Ea circulă liberă pe net și la puținele instituții de presă care refuză mita politică. Iar oamenii aduși în pragul sărăciei nu pot fi opriți să iasă în stradă ori să ajungă la zidul Cotroceniului.
Înapoi la cifre. Șeful demisionar al ANAF a dezvăluit că instituția a colectat cu aproape 9 miliarde de lei mai puțin decât prevede proiectul de buget. O sumă enormă, care demonstrează că bugetul 2023 e o himeră.
Ținta de deficit bugetar de 4,4% e în aer, imposibil de atins fără măsuri dure. Ori concedieri masive la stat, ori creșteri de taxe. Ce măsuri dure în an pre-electoral? Nimeni nu își imaginează că PSD și PNL vor începe să-și dea afară rudele și amantele de prin ministere și agenții. Așa că soluțiile găsite vor fi stoparea investițiilor și acumularea de arierate, ambele cu impact negativ asupra economiei reale. Abia atunci vom putea vorbi de o criză economică.
Încă o probă că regimul Iohannis e în derivă: cererea 2 din PNRR nu e plătită nici acum, la șase luni de la depunere, iar despre jaloanele din cererea 3 nici măcar nu se discută încă. Asta înseamnă că miliardele din PNRR, esențiale pentru economie, întârzie deja nepermis de mult. Iar întârzierea banilor europeni e cauzată exact de frânarea reformelor.
Datele dezvăluite de Lucian Heiuș – o rară ocazie de a vedea astfel de cifre – ne arată că cel mai mare ecart dintre realizări și program a venit de la Direcția Mari Contribuabili din ANAF, condusă de Ionuț Mișa, un PSD-ist rămas la vârful sistemului fiscal încă de pe vremea lui Liviu Dragnea. O altă gaură vine și de la nou înființata Autoritatea Vamală Română, o fabrică de sinecuriști înființată de coaliția PSD-PNL-UDMR, cu singurul scop de a mai înființa zeci de posturi de șefi cu mașini, secretare și salarii nejustificate. Deși Autoritatea Vamală Română a fost prezentată de Ciucă și Ciolacu drept o mare găselniță pentru combaterea evaziunii, realitatea a demonstrat că, sub conducerea PSD-istului Bogdan Mihei, instituția a subperformat.
Vina nu e doar a PSD. Sursa primordială a relelor e un buget nerealist făcut de ministrul Adrian Câciu și aprobat de Nicolae Ciucă. Responsabilitatea politică finală e a PNL-istului Ciucă, care acum caută țapi ispășitori și le-a cerut demisia șefilor de la ANAF, Vamă și Mari Contribuabili.
Dar el, Ciucă, e responsabilul de dezastrul din buget. El și creatorul lui, fantoma de la Cotroceni, președintele a cărui unică preocupare în aproape 9 ani de mandat a fost să instaleze la PNL șefi obedienți și cu mult mai slabi decât el, ca să nu-i iasă din cuvânt. Acum, președintele Iohannis culege roadele. A distrus coaliția PNL-USR de frica reformelor prea rapide pe care le voiau USR-iștii și a înlocuit-o cu o coaliție profund anti-reformistă, condusă de un prim-ministru care înțelege din economie cam cât pricepe Iohannis din psihologia maselor.
Țara fierbe, la propriu. Vedeți aici lista protestelor anunțate pentru iunie. Urmează o vară fierbinte, marcată de proteste și frustrări reale ale populației. În locul lui Marcel Ciolacu, la fel de nepriceput la economie ca și Ciucă, dar ceva mai abil politic, ați prelua guvernarea? Foarte posibil ca PSD să-și găsească motive ca să refuze preluarea Palatului Victoria, lăsând astfel PNL să facă implozie.
Iar vestea proastă e că există un mare beneficiar: AUR. Partidul extremist condus de George Simion e deja la 20% în sondajele reale și crește. Ca orice partid populist, știe să canalizeze ura și frustrarea din societate, fără să propună vreo soluție concretă. Și mai are ceva de partea lui: o serie de teme puternic ideologizate și cu potențial de divizare socială, precum protecția cuplurilor de același sex, transformările de la nivelul UE, Schengen.
În acest moment, coaliția PSD-PNL-UDMR nu are soluții pentru crizele pe care ea însăși le-a creat. Cea mai bună dovadă e blocajul în fața grevei generale din educație. Coaliția de guvernare e lipsită de legitimitate. În mod normal, într-o societate așezată, soluția ar fi alegerile anticipate. Dar realitatea ne-a demonstrat că în România ele sunt imposibile. Așa că rezultatul e previzibil: partidul care își asumă gestionarea crizelor va fi pulverizat la vot în 2024, iar AUR va avea o șansă mare să obțină un scor surprinzător la alegerile europarlamentare, primele din șirul de patru alegeri de anul viitor. Asta dacă va reuși să își creeze o rețea reală în teritoriu, pentru că deocamdată AUR e partid pe persoană fizică, dependent 100% de George Simion.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii