Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi, până la ora 12.00 / Prutul depăşeşte cu 178 centimetri cota de pericol la Oroftiana
UPDATE Ora 9.25: Mai multe gospodării din municipiul Botoşani şi din comuna Răchiţi au fost inundate, joi dimineaţa, în urma ploilor abundente înregistrate în cursul nopţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Dorina Lupu.
Potrivit acesteia, începând cu ora 3.00, meteorologii au emis, pentru Botoşani, patru coduri portocalii şi un cod roşu de ploi torenţiale.
„Pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină în municipiul Botoşani pentru evacuarea apei din mai multe gospodării de pe străzile Octav Onicescu, Plopilor, pentru degajarea unor autoturisme care nu au mai putut înainta din cauza apei de pe carosabil pe strada Pacea şi în zona Pod de Piatra, dar şi pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie din Răchiţi”, a afirmat Lupu.
UPDATE Ora 9.20: Nivelul râului Prut la intrarea în România a atins, joi dimineaţă, la ora 8.00, 828 de centimetri, cu 178 de centimetri peste cota de pericol, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu, citat de Agerpres.
Potrivit acesteia, cotele Prutului la staţia hidrometrică Oroftiana erau în staţionare, raportat la ora precedentă.
La aceeaşi oră, la Rădăuţi Prut, râul măsoară 644 centimetri, cu 44 de centimetri peste cota de pericol, în creştere cu cinci centimetri faţă de ora precedentă.
În 2008, când s-au înregistrat cele mai grave inundaţii din Botoşani, care au afectat peste 300 de gospodării din comuna Rădăuţi Prut, râul Prut măsura, la intrarea în ţară, 867 de centimetri
Știrea inițială: Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, noi avertizări Cod roşu de inundaţii, valabile în următoarele ore, pe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi, relatează Agerpres.
Potrivit hidrologilor, până la ora 12.00, vor fi torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinele hidrografice: Volovăţ, Başeu (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior) şi Bodeasa (afluent al Başeului) – din judeţul Botoşani, respectiv Jijia – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Putreda – amonte S.H. Dângeni, Sitna – afluenţii aferenţi sectorului aval ac. Cătămărăşti – amonte S.H. Dracşani, Miletin – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu – S.H. Şipote, Bahlui – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hârlău – amonte S.H. Podu Iloaiei, Burla – bazin superior şi Gurguiata – bazin mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi).
Avertizările au fost transmise către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă Prut-Bârlad şi Sistemele de Gospodărire a Apelor: Botoşani, Iaşi.
În ultimele zile, inundațiile au făcut ravagii în sute de localități din țară. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunța miercuri că trei oameni care au fost luaţi de viitură au murit, zeci de persoane au fost evacuate, peste 1.000 de case, curţi şi beciuri au fost inundate, iar stâlpi de electricitate şi copaci au fost doborâţi de vânt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank