G4Media.ro

Cod roșu de prescripție în dosarul în care Marian Vanghelie a primit…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cod roșu de prescripție în dosarul în care Marian Vanghelie a primit 11 ani de închisoare / DNA: Faptele se prescriu la sfârșitul lui iulie / Curtea Supremă poate salva dosarul

DNA precizează într-un răspuns oficial pentru G4media.ro că faptele de luare de mită în formă continuată de care este acuzat fostul primar PSD din Sectorul 5, Marian Vanghelie, în dosarul în care a primit iniţial 11 ani şi 8 luni de detenţie se prescriu în luna iulie 2024.

“Prin sentința penală nr. 592/13.05.2021 a Tribunalului București, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a fost condamnat pentru următoarele fapte:

– luare de mită în formă continuată (…), respectiv 49 de acte materiale săvârșite în perioada 2007 – iulie 2014, faptă pentru care termenul general de prescripție al răspunderii penale de 10 ani, se împlinește în luna iulie 2024, având în vedere limitele de pedeapsă de la 3 la 10 ani, care se majorează cu o treime potrivit art. 7 din Legea 78/2000”, arată DNA.

Cu toate acestea, instanţa de apel a dat termen în luna septembrie.

Doar instanţa supremă mai poate salva dosarul

DNA precizează în răspunsul pentru G4media.ro că instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, a exclus la cercetarea judecătorească ultimele mite solicitate şi primite de Marian Vanghelie în noiembrie şi decembrie 2014. Dacă instanţa de apel, Curtea de Apel Bucureşti, va ţine cont şi de aceste fapte, răspunderea penală se prescrie pe 17 decembrie 2024.

“Unul din motivele de apel formulate de Direcția Națională Anticorupție vizează greșita excludere din numărul de acte materiale reținute în sarcina inculpatului Vanghelie Marian a sumelor solicitate și primite cu titlu de mită în 18 noiembrie 2014 și, respectiv 18 decembrie 2014, aspecte ce vor fi analizate cu ocazia dezbaterilor în apel, cu consecința împlinirii termenului general de prescripție al răspunderii penale în data de 17 decembrie 2024”, arată DNA.

Disputa juridică de care depinde dosarul

În instanţe există o dispută între profesionişti cu privire la momentul de la care se calculează termenul de prescripţie generală: de la momentul pretinderii mitei sau de la momentul primirii ei efective? Avocaţii susţin că de la momentul pretinderii, procurorii – de la momentul primirii.

În cazul lui Marian Vanghelie, potrivit rechizitoriului, el a cerut mita anterior primirii ei efective. Procurorii susţin că fostul edil ar fi primit cea mai mare mită din istoria DNA: 30 de milioane de euro în tranşe din 2006 până în decembrie 2014.

Această dispută de care depinde soarta dosarului lui Vanghelie trebuie tranşată de Înalta Curte. ÎCCJ a fost sesizată de procurori pentru dezlegarea acestei chestiuni de drept încă din aprilie 2024. În iunie, Înalta Curte a judecat această sesizare şi a amânat decizia pentru data de 17 septembrie 2024.

“Având în vedere faptul că modalitățile alternative de pretindere/primire se circumscriu în mod natural aceleiași infracțiuni, termenul de prescripție al răspunderii penale se calculează de la data primirii ultimei sume cu titlu de mită, și nu de la data ultimei pretinderi.

Cu privire la acest aspect, instanța de apel a solicitat înaltei Curți de Casație și Justiție să dea o rezolvare de principiu chestiunii de drept ce constă în data de la care curge termenul de prescripție în cazul infracțiunii de luare de mită, comisă sub aspectul mai multor variante alternative, inclusiv raportat la forma continuată a infracțiunii, sesizare înregistrată la ÎCCJ sub nr. 950/1/2024, instanța supremă amânând pronunțarea cu privire la această chestiune la data de 16.09.2024”, a arătat DNA.

 Celelalte fapte din dosarul lui Marian Vanghelie sunt prescrise

DNA a arătat în răspunsul pentru G4media.ro că faptele de abuz în serviciu şi spălare de bani de care mai este acuzat Marian Vanghelie s-au prescris din 2022 şi 2023.

“abuz în serviciu în formă continuată, prev. de art. 297 Cp, cu aplicarea art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 și cu aplicarea art. 309 Cp, privind producerea de consecințe deosebit de grave raportat la cuantumul prejudiciului și art. 35 alin. 1 Cp, respectiv 52 de acte materiale săvârșite în perioada 2007 – 28 decembrie 2012, faptă pentru care termneul general al prescripției răspunderii penale de 10 ani, s-a împlinit la data de 27.12.2022, și

spălare de bani în formă continuată, prev. de art. 49 alin. 1 lit. a și b din Legea nr. 129/2019, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp, respectiv 18 acte materiale comise în perioada 2007 – 03.02.2015, faptă pentru care termenul general de 8 ani al prescripției răspunderii penale s-a împlinit la data de 02.02.2023.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București pentru soluționare apelurilor formulate în cauză, la data de 04.08.2021”, a precizat DNA.

G4media.ro a întrebat DNA ce a făcut în tot acest timp ca dosarul să nu se prescrie

“În toamna anului 2023, conducerea DNA a solicitat, în mod repetat, Curții de Apel București să desemneze cu celeritate un complet pentru soluționarea apelului în prezenta cauză, raportat la data comiterii faptelor și data sesizării instanței.

Din luna noiembrie 2023 și până în prezent, cauza s-a aflat la același complet de apel care a procedat la administrarea probelor încuviințate în această cale de atac, neexistând amânări nejustificate ale cauzei până în prezent.

Din perspectiva rolului și participării procurorului de ședință în prezenta cauză, nu au existat solicitări de amânare a cauzei ale Ministerului Public, au fost formulate concluzii cu privire la toate solicitările inculpați lor, fără a fi solicitată amânarea cauzei pentru acest motive”, a arătat DNA.

Vezi răspunsul DNA în integralitate aici.

Cine sunt judecătoarele care judecă apelul în dosarul lui Vanghelie

Dosarul lui Marian Vanghelie eset judecat în apel la Curtea de Apel Bucureşti de un complet de judecată alcătuit din judecătoarele Violeta-Elena Georgescu-Ashemimry și Virginia Maria Bărăscu.

Judecătoarea Violeta-Elena Georgescu-Ashemimry a făcut parte şi din completul care, alături de judecătorul Cristian Bălan, a admis contestaţia în executare în dosarul lui Ovidiu Tender, a anulat condamnarea definitivă a acestuia de 12 ani şi 7 luni de detenţie şi i-a ridicat sechestrul instituit pentru recuperarea prejudiciului de 33 de milioane de euro.

Potrivit unor documente, Violeta-Elena Georgescu-Ashemimrya terminat dreptul la Academia de Poliție și a fost numită judecător la judecătoria Târgu Bujor în 2013. A ajuns la judecătoria Ploiești, apoi la tribunalul București. S-a abținut din dosarul lui Liviu Dragnea privind vizita în SUA, la Trump.

Judecătoarea Virginia Maria Bărăscu a intrat în magistratură în 2015 la judecătoria Cornetu, apoi a ajuns la Tribunalul Ilfov și Tribunalul Militar București. De la 1 noiembrie activează la Curtea de Apel București, la Secția II-a, unde este președinte judecătorul Ilie Cristian Răzvan, promovat la începtul anului de Lia Savonea la CAB.

Citeşte aici şi cum a ajuns dosarul lui Marian Vanghelie în pragul prescrierii, deși a fost trimis în instanță în urmă cu 9 ani, în 2015. Vezi şi cum au fost anulate probe cheie din cauza unor adrese eronate ale SRI

Context. În mai 2021, fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat  la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție de Tribunalul București. Decizia judecătorilor nu este definitivă. Marian Vanghelie a fost judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 6 ani.

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL. Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

Unul dintre avocații din dosar a fost și Cezar Bivolaru, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupție, Cătălin Voicu, considerat omul lui Vanghelie. Coleg de cabinet cu Bivolaru și Voicu a fost și avocatul Mihai Savonea, soțul fostei șefe a CSM și CAB, actuală judecătoarea la Înalta Curte, Lia Savonea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. #RomaniaNormala
    #Ciolaniada
    #PsdPnl50%
    #AstiaSuntemAstaAvem
    #PoateIn2028

  2. Felicitări pentru prescripție .

  3. Cum ba să dureze 10 ani un proces??! Mă lamentez doar de formă că știm cum stă treaba. În SUA un proces ca acesta nu durează mai mult de două luni.

  4. Între dosar și infractor, Curtea supremă alege infractorul, e normal, sunt de aceeași teapă.

  5. 10 ani un proces ,mai vor si pensie speciala judecatorii ca lucreaza sub presiune !

  6. Nu exista justitie in Romania.

  7. Îl scapă și pe infractorul ăsta „justiția” fabricată de Psd + Iohannis.
    Votați Psd + Pnl în continuare, decerebraților !

  8. justitia PSDNLUDMR!!!! PRO-INFRACTORI

  9. Când, când, în ce dată suntem azi?!

  10. Justiția cu capul spart!

    • Nu justitia e cu capul spat, DREPTATEA este in Romania cu capul spart.
      Justitia e bine platita ca sa sparga capul si sa ucida dreptatea.
      Atunci cand un constructor greseste, plateste!
      Daca un medic greseste si omoara pacientul, si el plateste.
      De ce, cand magistratii nu sunt capabili sa judece in timp util, cand ucid dreptatea, nu platesc? De ce nu li se taie din lefurile grase pentru prejudiciile aduse prin salvarea infractorilor?
      Nu cumva salvarea infractorilor prin taraganarea solutionarii este o alta sursa de venituri pentru ei?

    • Pentru că așa vrea politicul, el face și desface legi!

    • Iar cetățenii sunt de slabă factură, adică ignoranți, egoiști, fățarnici etc. pentru că permit și tolerează asemenea sistem!

  11. E totul în regulă, tocmai a zis Comisia Europeană că justiția din România e minunată !

  12. Pentru noi rosu si pentru ei verde…Cine castiga? De cand ne-au ridicat MCV s-a facut curatenie prin penitenciare