G4Media.ro

”Cod roșu pentru umanitate”. Raport ONU devastator despre viteza degradării climatice a…

sursa foto: Pixabay

”Cod roșu pentru umanitate”. Raport ONU devastator despre viteza degradării climatice a Pământului. António Guterres, secretarul general al ONU: „Semnalele de alarmă sună asurzitor”

Experții din domeniul climei ai ONU au elaborat un raport devastator despre pericolul pe care îl reprezintă în lume schimbările climatice generate de om, document la care au contribuit sute de oamenii de știință de top din lume.

Numit „Cod roșu pentru umanitate”, raportul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) arată că încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările, ameninţând omenirea cu noi dezastre ”fără precedent”, planeta fiind deja lovită de valuri de caniculă şi inundaţii, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Conform experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie” în curând.

Constatările şocante ale experţilor, prezentate în raportul dat luni publicităţii, sunt asemenea alarmei dinaintea bătăliei: oamenii sunt ”indiscutabil” responsabili pentru dereglările climatice şi nu au altă soluţie în afara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, dacă vor să limiteze efectele negative.

Acest raport de evaluare, primul după şapte ani, adoptat vineri de 195 de ţări, trece în revistă cinci scenarii referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră, de la cel mai optimist – după unii, utopic – la cea mai pesimistă ipoteză.

În prima parte a raportului IPCC se menționează că pentru stabilizarea climei va fi nevoie de o reducere puternică, rapidă şi durabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră, în scopul ajungerii la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon. 

Documentul a fost dat publicității cu mai puţin de trei luni înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow.

 

”Este doar prima salvă”

Deşi temperaturile planetare au crescut până în prezent cu +1,1 grade Celsius, omenirea poate constata cu propriii ochi efecte deja în acţiune. Cu atât mai mult vara aceasta, odată cu incendiile care devastează vestul Statelor Unite, Grecia şi Turcia, inundaţiile produse în Germania sau China sau temperaturile care au ajuns până la 50 de grade Celsius în Canada.

”Dacă vi se pare că situaţia este acum gravă, amintiţi-vă că ceea ce vedem nu este decât prima salvă”, a comentat Kristina Dahl, din cadrul Union for Concerned Scientists.

Chiar şi la +1,5 grade Celsius, valurile de caniculă, inundaţiile şi alte evenimente extreme vor spori într-un ritm ”fără precedent” în ceea ce priveşte amploarea, frecvenţa, perioada din an când se produc sau zonele afectate, avertizează raportul IPCC.

”Acest raport ar trebui să provoace fiori oricui îl va citi (…). Ne arată unde suntem acum şi încotro ne îndreptăm din punctul de vedere al încălzirii globale: într-o groapă ”pe care continuăm să o săpăm”, a comentat climatologul Dave Reay.

În faţa acestui viitor apocaliptic, apelurile la acţiune se multiplică.

A doua parte a documentului, dedicată efectelor, preconizată să fie publicată în februarie 2022, arată în detaliu cum viaţa pe Terra va fi inevitabil transformată peste 30 de ani, sau chiar mai devreme, potrivit unei versiuni preliminare obţinută de AFP.

A treia parte a raportului, care va aborda subiectul soluţiilor, este prevăzută pentru martie 2022. Calea de urmat este însă deja cunoscută în mare parte şi presupune configurarea unei economii decarbonizate.

”Raportul trebuie să sune alarma pentru cărbune şi energiile fosile înainte ca acestea să ne distrugă planeta”, a pledat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a adăugat listei și defrişările de păduri.

„Semnalele de alarmă sună asurzitor” a transmis Guterres, într-un comunicat.

În ritmul actual, ne îndreptăm spre +4 sau +5 grade Celsius.

Întrucât emisiile de CO2 vor trebui reduse la jumătate până în 2030 pentru a atinge ţinta de +1,5 grade Celsius, toate privirile se vor îndrepta înspre Glasgow, unde în noiembrie se vor reuni lideri din lumea întreagă.

”Nu mai e timp de aşteptat şi nici loc de scuze”, a subliniat Antonio Guterres, spunând că COP26 va trebui să fie un ”succes” după această ”alertă roşie pentru umanitate” lansată de IPCC.

Dar până în prezent, doar jumătate dintre guverne au revizuit angajamentele referitoare la emisii de gaze cu efect de seră. Precedenta serie de angajamente, luată cu prilejul Acordului de la Paris din 2015, va avea ca efect o încălzire de +3 grade Celsius, dacă vor fi respectate, dar în ritmul actual, omenirea se îndreaptă spre +4 sau +5 grade Celsius.

În ciuda tuturor previziunilor sale sumbre, IPCC oferă cu toate acestea şi o speranţă.

În cel mai optimist scenariu, temperatura ar putea reveni sub pragul de 1,5 grade Celsius până la sfârşitul secolului cu condiţia reducerii drastice a emisiilor şi a absorbirii unei cantităţi mai mari de CO2 decât cea emisă. Însă tehnologiile care permit recuperarea CO2 din atmosferă pe scară largă se află încă în stadiul de cercetare, a mai precizat IPCC.

 

„Unele consecințe sunt ireversibile”

Anumite consecinţe ale încălzirii globale sunt însă ”ireversibile”, subliniază raportul. Sub influenţa topirii gheţarilor polari, nivelul apelor oceanelor va continua să crească timp de ”secole, chiar milenii”. Mările, care au crescut deja cu 20 de centimetri din 1990, ar putea creşte în continuare cu circa 50 de centimetri până în 2100, chiar la o încălzire de +2 grade Celsius.

”Pare îndepărtat, dar milioane de copii născuţi deja vor fi încă în viaţă în secolul al XXII-lea”, a subliniat Jonathan Bamber, unul dintre autorii raportului.

Pentru prima dată, IPCC subliniază de asemenea ”că nu poate exclude” producerea unor ”puncte de cotitură”, cum ar fi topirea calotei glaciare din Antarctica sau dispariţia pădurilor, care va duce sistemul climatic către o schimbare dramatică şi iremediabilă.

Nu este însă un motiv pentru a renunţa la luptă, ci dimpotrivă, mai spun oamenii de ştiinţă şi activiştii. Întrucât încălzirea globală nu se produce ca prin magie la atingerea unui anumit prag: fiecare fracţiune de grad contează şi amplifică efectele.

”Nu suntem condamnaţi la eşec”, a remarcat Friederike Otto, unul dintre autorii raportului.

”Nu vom permite ca acest raport să fie uita pe un raft”, a subliniat la rândul său Kaisa Kosonen, din partea Greenpeace. ”Îl vom aduce cu noi în tribunale”.

În toate situaţiile, planeta ar urma să atingă pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca industrială în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimarea anterioară a IPCC din 2018.

Apoi, până în 2050, creşterea va depăşi acest prag – unul dintre limitele-cheie stabilit prin Acordul de la Paris -, chiar dacă umanitatea va reuşi să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Iar dacă aceste emisii nu sunt reduse drastic, pragul de +2 grade Celsius va fi depăşit în decursul acestui secol, ceea ce ar însemna eşecul Acordului de la Paris şi al obiectivului său de a limita încălzirea globală ”cu mult sub” +2 grade Celsius, dacă e posibil la +1,5 grade Celsius.

 

 

Iohannis: Raportul publicat astăzi de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi! Este nevoie să acţionăm ferm, coordonat la nivel naţional, european şi internaţional

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că raportul publicat luni de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie „un semnal de alarmă pentru noi toţi” şi „este nevoie să acţionăm ferm, coordonat la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a implementa politici publice adecvate”. Şeful statului a adăugat că se va implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice.

„Raportul publicat astăzi de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi! Magnitudinea, precum şi ritmul accelerat în care au loc schimbările climatice cauzate de acţiunea umană nu ne permit să mai amânăm decizii şi măsuri care să reducă efectele dramatice ale acestora. Este nevoie să acţionăm ferm, coordonat la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a implementa politici publice adecvate. Mă voi implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să protejăm mediul înconjurător pentru sănătatea noastră şi a generaţiilor viitoare!”, a scris Klaus Iohannis, luni pe Facebook.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. vine apocalipsa, daca nu reciclam pet-urile o sa fie iadul pe pamant
    how dare you???

  2. Singura solutie este cea aplicata pe scara larga de satanist-globalisti: taierea la rasul solului sau incendierea tuturor padurilor si s-a rezolvat!

  3. Si ce o sa faca? Baga mascatii sa opreasca fabricile din India si China?

    • Da, e foarte posibil sa avem razboaie pe tema asta. Dupa ce a pompat industrie si a acumulat bogatii timp de 200 de ani, vestul degenerat refuza restului lumii aceasta oportunitate. Cine nu „reduce emisiile”, cu alte cuvinte nu isi demonteaza industria, va fi invadat.

    • Parca Rusia lui Gogu e exemplu de bune practici.

    • Ba, nu stiu ce sa zic, daca baetii astia iau vestul degenerat drept exemplu cultural (cum au luat si tehnologia), poate merita si niste razboaie mondiale la ei in curte…. sa aiba experienta completa

    • @Gogu: fac pariu că vom avea războaie pe tema asta. Până la urmă e vorba tot de resurse: au fost sclavii, a fost pământul, aurul, sarea, petrolul… de ce n-ar fi apa și aerul?
      Dar sunt și (alte) aspecte interesante. De exemplu, Germania o să importe cu o mână panouri solare din China iar cu cealaltă îi va impune sancțiuni pentru că poluează?

  4. Siberia va deveni pamant arabil, o sa murim!

    • siberia are un climat continental excesiv si daca se incalzeste cu 20 de grade nu va fi in veci productiva , e prea departe de oceane !

    • Uite-te ce e la sud de siberia… deserturi! Se vor extinde spre nord.

  5. Gogule – baioat bun ! Actualmente – tu nu sti , sau te faci a nu sti – marea poluare este generata de China – PESTE 50 % din degajarile de „codoi” ! Si peste 50 % din consumul mondial de CARBUNE !!! Ba mai are si un VAST PROGRAM de construire de Termo-Centrale uriase pe CARBUNE (numai vreo 400 !!!) Mari poluatori sunt si India, Indonezia si tarile producatoare de petrol : Rusia, Arabia Saudita, Iran, China – care degaje in atmosfera uriase cantitati de Gaz Metan – cu efecte MAI GRAVE decat mult hulitul CO2 ! Marile economii capitaliste – la care tu faci referire au programe drastice de reducere a poluarii – respectiv a incalzirii globale – sau cum dreaq ii mai spun acum ! Si aloca uriase fonduri pentru protejarea globului – CEEA CE NU FAC MARII POLUATORI in frunte cu China Comunista ! Clar goguta ? Daca nu sti taci ! Iar daca postezi minciuni fiindca esti palrit RUSINE !

    • Cred ca nu știi sa citești. Marile economii capitaliste au ajuns mari economii arzând cărbune timp de doua secole. Acum nu mai e voie. Crește-ți tu nivelul de trai cu panouri solare.

    • daca faci tu otel cu panouri solare si fara poluare…sigur iei premiul nobel! pana una alta, vesticii au mutat poluarea de la ei mai la est, unde au uitat sa le mareasca si salariile ca la ei acasa, obtinand un dublu castig!

    • @Th. Iliescu
      Nene Th. Iliescu, ai o judecata stramba si neterminata. Eu te asigur ca intreaga lume polueaza, nu doar China. China polueaza pentru noi toti, pentru simplul fapt ca intraga productie mondiala s-a mutat in China si intreaga lume foloseste produsele fabricate in China. Fiecare produs cumparat din China vine si cu amprenta de poluare caracteristica produsului respectiv. Daca vreti ca China sa nu mai polueze, China se poate restrange sa produca strict pentru piata lor interna care este uriasa, iar restul lumii sa bata din buze ca nu are produse. Deja industria auto trece printr-o criza pentru ca nu au micro-chipuri. In curand nu vor mai avea nici otel, nici ciment, nimic, vor avea doar ce produc ei, adica aproape de zero. Si cred ca asa va fi. China isi va lua resursele ieftin din Rusia, va reduce productia la minim doar pentru ei si aliati si sa se descurce fiecare cu ce produce singur, ca sa nu se mai spuna ca China polueaza. Realitatea este ca fiecare consumator polueaza, dar traim intr-o lume ipocrita!

  6. @ Gogu: la ce-ți folosește creșterea nivelului de trai dacă mai ai puțin și dai colțul…?

  7. Corect ar fi sa plateasca integral Das Industrie.

    In primul rand, de nu era cico la plastic, global, nu erau miliarde de tone de deseuri, dar aparent nu deseurile-s problema.

    Problema e ca in 160 de ani am eliberat energia soarelui inmagazinata de plantele carbonizate in mai bine de cateva sute de milioane de ani …

    E normal sa sfaraim ca mititeii … Anormal e ca inca nu intelege nimeni cat de grav e si mai au si ‘glumite’ ‘smart’ …

    Trebuie luate masuri autoritare pt. ca altfel platesc si cei nevinovati, care oricum o fac in proportii covarsitoare dintotdeauna … Nu mai vorbim de „Discriminare” , Domnul Presedinte, vorbim de viata si viitorul celor ce merita sa traiasca. Ca da, e un adevar brutal si trist: Nu oricine merita sa traiasca.

    • Nikelton, ma anunti cand iti zboara tigla in timp ce-ti arde casa. De nu s-ar vedea rezultatele n-as ‘pune botul’. Problema e ca e mult mai grav si se vede. Nu se agita nimeni degeaba. Da, masinile electrice vor merge cu gaz rusesc(…termocetrale) dar macar nu mai tragi toate noxele(de care nu se discuta+ de monocultura care a distrus solul si tot tacamul, din nou Das Industrie).

      Problema principala e ca traim intr-un sistem esuat ca design, capitalismul e un cancer si nimeni nu stie sa-l opreasca.

      Daca fara dobanzi, datorii perpetue si implicit perpetua inflatie lumea nu poate functiona, noi prin natura noastra fiind niste vietati lacome si triste, nevrotice in multe cazuri, chiar nu se poate democratic cat toata media incurajeaza agresiv consumul agresiv. Te innebuneste.

      Pe scurt, problema principala: Pe o planeta finita cerere si oferta infinite.

      Dar nu scriu pt. tine, Salivel, tu faci parte din cei care pana nu se frig zdravan nu se invata minte.

      Voi nu vedeti ca problema suntem noi.

      Partea buna e ca totul se termina, inclusiv timpul.

  8. Ca sa vezi cât de reduși sunt rezistacii. Tipa încontinuu ca vor o țara ca afara, salarii ca in Elveția. Dar sunt simultan de acord cu green deal, care condamna tari ca România la sărăcie eterna.

    • PSD-ul tău a fost la putere 20 de ani. De ce nu e România mai bogată? Fiindcă doar aţi furat.

      Numai prin integrarea în UE s-au îmbogăţit românii, în ciuda scursurilor PSDiste.

  9. Mai știe careva ceva de gaura din stratul de ozon? Acum vreo 20-30 de ani de acolo venea apocalipsa.

  10. Nu vedeti ca politicienii sunt preocupati de vechile lor meschinarii in loc sa negocieze o cooperare planetara pentru reducerea efectelor climatice? Nu-i vedeti ce preocupati sunt? Voturi, urlete, circ public, populisme ieftine, numai rezolvarea problemelor reale nu.

  11. Datorita CUI sa ajuns in acest punct?datorita erei industrializarii si marilor industriali care au avut nevoie de energii fosile pentru a infaptui marelor lor Plan al subjugarii si sclavizarii marilor centre urbane care au fost formate pentru a servi marile centre industriale.Acum dupa subjugarea fizica urmeaza si cea mentala cu ajutorul erei digitale ,e asa de simplu si multi naivi cred ca cuiva ii pasa de ei

  12. E greu, ce să facă toți baronasii PNL, PSD , UDMR..sa nu mai taie pădurile? Sa nu mai faca ch-uri inutile pe râurile de munte?
    Să facă centre de reciclare și sortare, piste de bicilete și transport in comun decent?
    Sunteți nebuni?

    • Românii de ce nu votează cu USR şi votează tot cu hoţi? Pentru că românii sunt un popor ticălos şi rău şi vrea conducere asemenea. Un popor de lichele.

  13. Trebuie facut ceva, ca iau foc SUV-urile si iahturile de lux ale pegrei oligarhice globaliste. Nu va gtanditi deloc la suferintele acestor semeni ai nostri! In loc sa va sacrificati pentru a le asigura profiturile si bunastarea voi mârâiti ca nu va convine!

    • Munca ta de postac rus îl ţine pe Putin bogat şi puternic. Câţi bani primeşti? Praful de pe tobă, eşti cea mai joasă speţă din mafia rusă.

      Nu vezi cum te joacă Putin pe degete?

    • @Vladimir Putin e un gunoi
      Ai un nume interesant, doar la indienii americani mai exista asemenea nume exotice descriptive precum al tau, exemple: sapte asasini, danseaza cu lupii, etc.
      Multumesc ca mi-ai atras atentia ca eu l-am imbogatit pe Putin, am sa-mi cer drepturile, nu mi-am dat seama pana acum, ma orbea praful de pe toba. Dar pe tine te plateste bine banditul international George Soros? Poate ma mut la voi, am o pila la Monica Macovei, vreau sa iti iau locul, ba mai mult, sa-ti fiu sef si sa sterg cu tine pe jos ca sa inveti si ceva meserie. De acord?

  14. Lacomia fara margini a parvenitilor a distrus iremediabil planeta. Nu se vor lua nici un fel de masuri. Sfarsitul este inevitabil. Credeam ca va mai dura pana atunci, dar lucrurile incep sa se precipite mult mai devreme.

  15. pana nu vine valul sa le ia palatele coruptilor si miliardarilor nu se schimba nimic