G4Media.ro

Codul administrativ a fost adoptat de Senat: Pensii speciale pentru aleșii locali…

Codul administrativ a fost adoptat de Senat: Pensii speciale pentru aleșii locali și riscul ca România să piardă jumătate de miliard de euro

Senatul a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de Cod administrativ. Actul normativ urmează să se întoarcă în comisia specială condusă de Marcel Ciolacu pentru o a doua lectură, apoi va fi trimis Camerei Deputaților, for decizional.

Una dintre cele mai importante prevederi ale Codului sunt pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene.

Modul de calcul al pensiei speciale pentru aleșii locali este similar celui pentru pensiile speciale ale parlamentarilor: produsul numărului lunilor de mandat cu 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Pensia specială se acordă cu condiția ca persoana respectivă să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean, iar în calcul se iau maximum trei mandate.

De asemenea, pensia specială se cumulează cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normală, și se plătește din bugetul ministerului responsabil cu administrația publică.

Nu beneficiază de pensia specială persoana condamnată, în calitate de ales local, pentru infracțiuni de corupție.

O altă prevedere a Codului administrativ vizează că deciziile privind patrimoniul unităților administrativ teritoriale vor putea fi luate cu jumătate plus unu din numărul consilierilor locali sau județeni, față de majoritatea de două treimi necesară în prezent.

Propunerea de modificare a fost făcută de Ministerul Dezvoltării, unde a fost scris proiectul de Cod Administrativ, care a preluat practic un amendament depus de Darius Vâlcov în 2015 la legea administrației publice locale.

Potrivit noii prevederi, cele mai multe decizii privind patrimoniul, inclusiv închirierea sau concesionarea, se vor lua cu jumătate plus unu din numărul total al consilierilor.

Majoritatea de două treimi a rămas doar în ceea ce privește deciziile de vânzare, cumpărare, schimb sau donație a proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul orașelor, comunelor și județelor.

În 2015, Darius Vâlcov, senator PSD la acea vreme, a propus eliminarea totală a majorității de două treimi atunci când se iau decizii privind patrimoniul. El susținea atunci că, prin înstrăinarea mai ușor a patrimoniului, vor fi încurajate investițiile și crearea de noi locuri de muncă.

De asemenea, în ziua votului din Senat, Comisia Europeană a avertizat, într-un comunicat remis G4Media.ro, că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori. Comisia mai arată că eșecul îndeplinirii obligațiilor asumate de România (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea plăților.

Reamintim că G4Media.ro a scris luni că jumătate de miliard de euro din fondurile europene este în pericol din cauza modificărilor PSD la Codul Administrativ. Modificările, care slăbesc rolul de filtru în calea abuzurilor politice jucat de Agenția Funcționarilor Publici (ANFP), au fost votat în comisia specială din Parlament și intră astăzi la vot în plenul Senatului. Vezi aici articolul complet.

Practic, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează