G4Media.ro

Codurile penale ajung pe masa Comisiei de la Veneția. Sesizarea a fost…

Codurile penale ajung pe masa Comisiei de la Veneția. Sesizarea a fost făcută de APCE la sesizarea PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat joi că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la solicitarea PNL, a sesizat Comisia de la Veneția pe tema modificărilor aduse de PSD, ALDE și UDMR la Codurile penale.

”Comisia de monitorizare a APCE a aprobat solicitarea PNL și a decis sesizare Comisiei de la Veneția privitor la toate modificările care sunt aduse Codului penal și Codului de procedură penală (…) Solicităm Curții Constituționale să amâne pronunțarea pe Codul de procedură penală până când Comisia de la Veneția va emite un punct de vedere”, a declarat Ludovic Orban la Parlament.

Joi, 12 state aliate României, printre care SUA, Germania, Franța, au transmis un comunicat de presă prin care fac apel la toate părțile implicate în modificarea Codului de Procedură Penală și a Codului Penal ”să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.

”Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, se arată în comunicat.

PNL a mai reușit, tot prin APCE, sesizarea Comisiei de la Veneția pentru emiterea unei opinii referitoare la modificările aduse legilor Justiției. La fel a procedat și președintele Klaus Iohannis. Asta după ce atât Guvernul, cât și Parlamentul sau Curtea Constituțională au refuzat să efectueze acest demers.

”Este neobișnuit ca un președinte să solicite opinia Comisiei de la Veneția. De obicei Guvernul, Parlamentul, APCE sau secretarul general al Consiliului Europei sunt instituțiile care solicită acest lucru”, a declarat miercuri președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, într-un interviu pentru Europa Liberă:

Gianni Buquicchio: Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie peședintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Lucrăm acum la acest document. Săptămâna trecută, în cadrul sesiunii de la Veneția, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la București: dl Iordache, președintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaților și consilierul pe probleme juridice al președintelui Iohannis.

Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerație. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem.”

Europa Liberă: Deci președintele ar trebui să trimită o altă solicitare pentru coduri.

Gianni Buquicchio: „Este neobișnuit ca un președinte să solicite opinia Comisiei de la Veneția. De obicei guvernul, Parlamentul, APCE sau secretarul general al Consiliului Europei sunt instituțiile care solicită acest lucru.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Rog Redacția sa gaseasca o solutie la ….clonare. Eu deocamdată postez asa, mai tarziu nu stiu ce va mai fi…