#Colectiv, tragedia în care justiția a pierdut lupta cu timpul: Cinci ani, zero vinovați
Au trecut 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv, care a dus la moartea a 65 de persoane și rănirea altor aproape 200. Trei anchete au fost deschise în urma tragediei, dar în niciuna nu s-a dat o sentință definitivă. Doar unul dintre cele trei dosare se află pe rolul instanțelor, în vreme ce celelalte două sunt încă în cercetare la parchete.
Prima anchetă care a ajuns în instanță, însă nu are un verdict final, este cea care îi are ca protagoniști pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în prezent primar al Sectorului 5, patronii localului și pompierii care au verificat Colectiv înainte de tragedie. Procesul a început în urmă cu 4 ani, are o decizie în primă instanță, care însumează condamnări de 115 ani, iar acum se judecă apelul la Curtea de Apel București, o sentință finală fiind așteptată până în primăvara anului viitor. Următoarea ședință de judecată a fost programată să aibă loc pe 13 noiembrie.
Primar al Sectorului 4 în momentul tragediei, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, în decembrie 2019, de Tribunalul București la opt ani și șase luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare.
Cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, au fost condamnaţi la câte nouă ani şi două luni de închisoare. Iar magistrații au dispus ca victimele incendiului de la Colectiv să primească daune morale în valoare totală de peste 42 de milioane de euro, cea mai mare sumă acordată fiind de 500.000 de euro.
În motivarea primei condamnări, judecătorul nota că tragedia de la Colectiv este rezultatul unei activități infracționale în lanț, iar inculpații au dat dovadă de ”cinism, rea-credință și lipsă de respect” față de victime.
- ”Faptul că încă nu avem un verdict definitiv încă, la 5 ani după Colectiv, doare, doare și este frustrant. Cumva mă așteptam la asta, dar speram să mă înșel și să se termine odata coșmarul ăsta. Viața mea a primit restart, am reluat totul de la 0, de la a învăța să stau pe scaun pana la a merge sau a manca. În acești 5 ani am stat într-un stres continuu pentru că nu știam dacă acea ordonanță care ne permitea decontarea tratamentelor și operațiilor in străinatate. De la an la an speram să mai putem face alte intervenții și anul ce urma”, a declarat Adina Apostol, o tânără rănită în Colectiv.
Ancheta privind intervenția forțelor de ordine este cea de-a doua investigație în derulare după tragedia din Colectiv. Parchetul Militar a anunțat, în octombrie anul trecut, că a început cercetările în dosarul Colectiv 2, disjuns din cauza de la Parchetul General, după publicarea de către Libertatea a filmării realizate de ISU în noaptea incendiului din clubul bucureștean.
Cercetările, care vizează conduita unor militari implicați în operațiunile de salvare, în urma apariției imaginilor, ar fi avansate, potrivit procurorului militar Bogdan Pârlog. ”Nu cred că va mai dura foarte mult”, a declarat procurorul militar în pentru Interviurile PressHub. Deocamdată, însă, nu a fost anunțată nicio măsură de punere sub acuzare împotriva vreunui militar implicat în operațiunea de salvare a victimelor de la Colectiv.
Cea de-a treia investigație este pe rolul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General și este axată pe tratamentul medical de care au avut parte răniții din incendiu.
În noiembrie 2016, părinții tinerilor care au murit în Colectiv au depus o plângere împotriva lui Raed Arafat, Nicolae Banicioiu, Victor Ponta și Gabriel Oprea. Cu toții sunt acuzați că, prin felul în care au reacționat după cumplitul eveniment, au provocat moartea unor tineri care poate mai aveau o șansă la viață.
În plângerea penală depusă la Parchetul General, Asociația Colectiv îi acuză pe cei aflați în funcții la momentul tragediei de crimă, abuz în serviciu, trafic de influență, omor cu intenție indirectă și inacțiune.
Nici în această anchetă nu a fost pus cineva sub acuzare, însă, în activități recente au fost audiați Victor Ponta și Gabriel Oprea, conform surselor G4Media.ro.
- ”Față de tot ce înseamnă politic, sistem medical, nu pot să simt decât dispreț, pentru că după 5 ani nu au fost în stare să facă nimic. Când vezi că după 5 ani nu s-a construit nimic, nu s-a făcut nicio lege, nu s-a schimbat nimic… Exista o opoziție totală la schimbare! Sunt dezgustat, dezamăgit, dacă as fi mai tânăr, aș pleca din țară… a declarat pentru G4Media.ro Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl lui Alex Iancu, un tânăr care și-a pierdut viața în urma incendiului de acum 5 ani.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Virgil Simionescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii