G4Media.ro

#Colectiv, tragedia în care justiția a pierdut lupta cu timpul: Cinci ani,…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Virgil Simionescu

#Colectiv, tragedia în care justiția a pierdut lupta cu timpul: Cinci ani, zero vinovați

Au trecut 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv, care a dus la moartea a 65 de persoane și rănirea altor aproape 200. Trei anchete au fost deschise în urma tragediei, dar în niciuna nu s-a dat o sentință definitivă. Doar unul dintre cele trei dosare se află pe rolul instanțelor, în vreme ce celelalte două sunt încă în cercetare la parchete.

Prima anchetă care a ajuns în instanță, însă nu are un verdict final, este cea care îi are ca protagoniști pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în prezent primar al Sectorului 5, patronii localului și pompierii care au verificat Colectiv înainte de tragedie. Procesul a început în urmă cu 4 ani, are o decizie în primă instanță, care însumează condamnări de 115 ani, iar acum se judecă apelul la Curtea de Apel București, o sentință finală fiind așteptată până în primăvara anului viitor. Următoarea ședință de judecată a fost programată să aibă loc pe 13 noiembrie.

(Foto: Cristian Popescu Piedone/ Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea) 

Primar al Sectorului 4 în momentul tragediei, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, în decembrie 2019, de Tribunalul București la opt ani și șase luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare.

Cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, au fost condamnaţi la câte nouă ani şi două luni de închisoare. Iar magistrații au dispus ca victimele incendiului de la Colectiv să primească daune morale în valoare totală de peste 42 de milioane de euro, cea mai mare sumă acordată fiind de 500.000 de euro.

În motivarea primei condamnări, judecătorul nota că tragedia de la Colectiv este rezultatul unei activități infracționale în lanț, iar inculpații au dat dovadă de ”cinism, rea-credință și lipsă de respect” față de victime.

  • ”Faptul că încă nu avem un verdict definitiv încă, la 5 ani după Colectiv, doare, doare și este frustrant. Cumva mă așteptam la asta, dar speram să mă înșel și să se termine odata coșmarul ăsta. Viața mea a primit restart, am reluat totul de la 0, de la a învăța să stau pe scaun pana la a merge sau a manca. În acești 5 ani am stat într-un stres continuu pentru că nu știam dacă acea ordonanță care ne permitea decontarea tratamentelor și operațiilor in străinatate. De la an la an speram să mai putem face alte intervenții și anul ce urma”, a declarat Adina Apostol, o tânără rănită în Colectiv.

Ancheta privind intervenția forțelor de ordine este cea de-a doua investigație în derulare după tragedia din Colectiv. Parchetul Militar a anunțat, în octombrie anul trecut, că a început cercetările în dosarul Colectiv 2, disjuns din cauza de la Parchetul General, după publicarea de către Libertatea a filmării realizate de ISU în noaptea incendiului din clubul bucureștean.

Cercetările, care vizează conduita unor militari implicați în operațiunile de salvare, în urma apariției imaginilor, ar fi avansate, potrivit procurorului militar Bogdan Pârlog. ”Nu cred că va mai dura foarte mult”, a declarat procurorul militar în pentru Interviurile PressHub. Deocamdată, însă, nu a fost anunțată nicio măsură de punere sub acuzare împotriva vreunui militar implicat în operațiunea de salvare a victimelor de la Colectiv.

Cea de-a treia investigație este pe rolul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General și este axată pe tratamentul medical de care au avut parte răniții din incendiu.

Foto: Nicolae Bănicioiu/ Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea

În noiembrie 2016, părinții tinerilor care au murit în Colectiv au depus o plângere împotriva lui Raed Arafat, Nicolae Banicioiu, Victor Ponta și Gabriel Oprea. Cu toții sunt acuzați că, prin felul în care au reacționat după cumplitul eveniment, au provocat moartea unor tineri care poate mai aveau o șansă la viață.

În plângerea penală depusă la Parchetul General, Asociația Colectiv îi acuză pe cei aflați în funcții la momentul tragediei de crimă, abuz în serviciu, trafic de influență, omor cu intenție indirectă și inacțiune.

Nici în această anchetă nu a fost pus cineva sub acuzare, însă, în activități recente au fost audiați Victor Ponta și Gabriel Oprea, conform surselor G4Media.ro.

  • ”Față de tot ce înseamnă politic, sistem medical, nu pot să simt decât dispreț, pentru că după 5 ani nu au fost în stare să facă nimic. Când vezi că după 5 ani nu s-a construit nimic, nu s-a făcut nicio lege, nu s-a schimbat nimic… Exista o opoziție totală la schimbare! Sunt dezgustat, dezamăgit, dacă as fi mai tânăr, aș pleca din țară… a declarat pentru G4Media.ro Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl lui Alex Iancu, un tânăr care și-a pierdut viața în urma incendiului de acum 5 ani.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Virgil Simionescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Justiția română e oarbă în atrocitățile armatei, pompierilor și politiei.

    • Până la Justiție avem o mare problema cu auditul pe proceduri… mai lasati auditul Curtii de Conturi.
      Firmele acreditate de RENAR care acrediteaza spitale, primarii… sunt varză.
      Legea trebuie scrisa asa: nu respecti procedurile esti averizat si apoi dat afara de la serviciu si apoi dat in judecata.
      RENAR trebuie restructurat si trecut in subordinea cuiva si nu in „coordonarea”.

    • # kondensatorilor, doar atatia mai sunteti interesati de soarta celor care sufera ca nu s-a facut dreptate ?!

      ora 11.50 pm 30.10.2020
      795 vizualizări • 14 comentarii

  2. Da, dar in toti acesti 5 ani, ei au incasat salarii de 25.000 ron net, au primit decontare de la statul roman pt chirii de 1000 euro net, au iesit la pensie la 45 de ani, au pensie mai mare decat salariul etc

    Asta este Justitia romana, tine de 6 hotilor, pedofililor, violatorilor, criminalilor, mai ales a celor cu epoleti, ai celor care fac parte din structurile statului mafiot roman!

  3. După 5 ani de la Colectiv nu numai că nu s-a schimbat nimic, dar totul pare abandonat.
    -Justiția tergiversează dosare și ne oferă decizii surprinzătoare (ex. violatori nevinovați, pt că victimele, minore de 10 ani, au consimțit actul sexual), DNA-ul nu face nimic, presa relatează zilnic hoțiile din banii publici, cu nume și prenume, dar totul e trecut cu vederea.
    -Spitalele au in continuare infecții nosocomiale neraportate, sunt conduse politic de incompetenți, care fac jocul firmelor de casa la achiziții.
    -Invatamantul nostru este de la un an la altul în picaj, neadaptat la cererea pieței muncii, programele sunt aglomerate cu materii și ore multe pt a face loc unui Nr cat mai mare de cadre didactice (multe cu titularizări luate la limita.
    Romania nu are nicio direcție, e prost ghidată, susține un aparat bugetar uriaș, plătit regește. Romania voteaza PSD sau PNL (+PSD), sperând ce ?!

  4. La trantorii astia le platim pensii speciale sa frece dosarele ani de zile ? Mi-e SCARBA !

  5. Si 10 de cand imi spunea ca sunt sleampta.

  6. Justiția din Romania înseamnă corpul judecatorilor. Judecătorii sunt oameni și sunt supuși greșelii. Nu exista oameni perfecti.
    Problema este ca in corpul judecătorilor exista indivizi și individe care exercita activitatea și profesia lor exact in același fel in care procedează un șantierist pus pe șmecherii. Bănuiesc ca fiecare dintre voi ati avut de-a face cu zugravi, cu instalatori care put și simplu v-au făcut reparații in batjocura și pe bani mulți.
    Tot o problema e și faptul ca numărul acestui tip de invidivizi și individe din corpul judecătorilor a crescut, transformând actul de justiție intr-un teatru ieftin si grețos, intr-o mascarada in care totul e formal și inutil iar dorința de a scapă mai repede de dosare, călcând in picioare drepturile justițiabililor, este maxima.
    Știu ca sunt milioane de dosare ce se înregistrează an de an pe rolul instantelor și numărul judecătorilor este redus și nu fac fata, asta având nu numai consecința lungirii nejustificate a duratei de soluționare a dosarelor și scăderea numărului de soluții corecte, însă asta are și consecința creșterii dorinței de a scapă de dosare cât mai repede, indiferent de pagubele pe care le-ar produce asta.
    JUSTIȚIA DIN ROMÂNIA ESTE UN FEL DE “PRODUCȚIE LA HECTAR” in care producția este formată doar din rebuturi.

    Prin urmare, opinia mea este ca membrii corpului judecătoresc din Romania ar trebui sa se curețe singur de indivizii și individule care, pe bani foarte mulți, mimează dreptatea și adevarul, iar in măsura in care acest lucru elementar și de bun simt nu se va întâmpla, atunci ca fi nevoie de o reforma serioasă, dar nu prin coafarea unor norme legale referitoare la statutul, la cariera ori la modul de desfășurare a activității de judecator, ci mult n-ai adânc, prin măsuri de restructurare a corpului profesional direct prin lege.

    Corpul judecătorilor trebuie sa înțeleagă ca respectul și deferența pe care o pretinde profesia nu este un dat și nu se poate impune prin lege, oricâte legi s-ar da in acest sens. Ele se pot obține numai prin actiunike și faptele proprii ale fiecaruia dintre cei care se includ in corpul profesional. Asta se dobândește foarte greu și se pierde instantaneu.
    Precum preotul, precum medicul etc. și judecătorul desfășoară o activitate al care-i fundament este încrederea. Dacă cei care ii trec prin fata nu au căpătat încredere in cel care le tranșează disputa înseamnă ca acel judecător are o mare problema in a se preocupa de soarta celor pe care-i judeca și in a cauta adevarul și dreptatea in disputa lor.
    Probabil ca asta nu se învață la școala, însă nici nu e necesar, pentru simplul fapt ca asta tine de modul in care fiecare individ înțelege sa se raporteze la alte ființe umane.

  7. Abordarea functionalista a fenomenelor de criza sociala s-a dovedit nu doar a fi inutila, ci si generatoare de costuri, in speta abordare utilizata deja cu brio sustinerea flagelui social, traficul de persoane.

    Implementarea acestei viziuni ingineresti in medicina dezastrelor

  8. Da este o tragedie. Dar cind vorbiți de proces vorbiți prostii.
    1. Avem condamnările in prima instanța;
    2. Inculpații/condamnați au drepturi procesuale care necesita timp de la citații PINA la contestații si probe propuse in apărarea lor;
    3. Sunt sute de părți civile si numai citarea lor necesita timp, dacă o citație nu se întoarce corect e viciu si motiv de casare;
    4. Procesul necesita timp si dacă nu vreți ceva gen procesul lu nea nicu, asa trebuie procedat, in apel merge mai repede ca se poate cita ori prin email, ori termen in cunoștința. In rest, PINA in ian toți inculpații sunt la Rahova.

  9. Cum adica zero vinovati ? Avem condamnari in prima instanta, asa e facuta legea in Romania, decizia finala va fi data dupa ce prezumtivii vinovati termina toate caile de atac.

    Inteleg drama prin care trec oamenii, dar de acolo pana a spune ca nu exista vinovati cred ca e o dezinformare grosolana. Recomand supravietuitorilor sa se implice in politica, daca vor sa schimbe ceva, daca nu o fac pt societate, sa o faca pentru ei si pentru cei care si-au pierdut viata acolo. Eu m-am revoltat multi ani ca si ei, pana am decis ca trebuie sa ma implic.

    Natia asta romana mereu asteapta de la altii sa faca lucruri, si dovada e in text:

    „Față de tot ce înseamnă politic, sistem medical, nu pot să simt decât dispreț, pentru că după 5 ani nu AU fost în stare să facă nimic. Când vezi că după 5 ani nu S-A construit nimic, nu S-A făcut nicio lege, nu S-A schimbat nimic…”

  10. Au ars atunci copiii aceea la maternitatea giulesti.Nimeni nu a protestat pentru caderea guvernului,nimic de tipul asta.Si erau copii atentie,nu niste indivizi care se duceau pentru bautura intr-un beci comunist.
    A venit colectiv au ars oamenii aia si lumea a protestat la greu,pentru tot felul de lucruri,printre care niciodata o sectie de arsi.Sa va explic de ce a protestat lumea atunci si nu a protestat cand au ars copii:pentru ca acei insi care au ars fac parte dintre cei tineri,cei care se cred privati de orice risc,orice pericol si asta li s-a intamplat LOR si ii stiu pe toti cei care sunt ca ei,pentru ca toti sunt la fel,inclusiv eu la un moment dat,pentru ca sunt si eu tanar.
    Au spus toti ca nu mai merg in cluburi fara isu si alte fitze,asta a durat vreo 2 saptamani 1 luna,literalmente,pentru ca tin minte perioada respectiva,dupa care s-a facut reintrarea in speluncile in care se serveste alcool cu apa flambat.
    Si s-a uitat sa se protesteze pentru spitale de arsi.
    De fapt nu au fost proteste pentru spitale absolut deloc.
    Singurele proteste care s-au produs au fost intotdeauna proteste reactive,care nu sunt rele,dar e rau daca sunt singurele feluri de proteste pe care le are un popor,pentru ca sunt de sclavi,nu merg ei inspre probleme,vin problemele spre ei,si atunci este un apel disperat impotriva celor puternici si rai.S-a mobilizat Bucurestiul numai atunci cand aproape ca s-a legalizat hotia in Romania.Dar in rest repet NU AU FOST PROTESTE PENTRU ceva,numai IMPOTRIVA A CEVA.Nu pentru autostrazi sau spitale,sa nu pleci de acolo pana cand le fac.De ce?
    Pentru ca e caldut in Bucuresti,adica cand nu esti in moldova,nu ai copii,mergi la corporatie de luni pana vineri si te relaxezi la un concert sambata,intr-o cladire intr-un beci,si este nedrept daca arzi.Este uluitor pentru mine nu numai cum acesta a fost primul caz de incendiu intr-un club din capitala,mai ales din astea din beciuri,in care la capacitate poti muri si de la inghesuiala dar si cum nu a cazut vreunul pur si simplu peste ei,inclusiv de la boxe la cat de subrede sunt alea de pe lipscani.Nimeni nu s-a gandit la asa ceva in zeci de ani de pierdut vremea prin cluburi inutile in timp ce politicienii furau tara.Cand au murit cei care asculta dnb,rock si alte chestiuni care nu sunt muzica folclorica care sunt cu adevarat liantul cultural al generatiei de azi,nu „umanitate” si bla bla bla,a iesit lumea in strada.Dar pentru 2 sapt,s-au facut selfiuri,intra Piedone la puscarie cel mai putin vinovat dintre TOTI implicati,iar Banicioiu care a mintit in chip clar sau oricum a facut neglijenta in serviciu si a condus prin actiunea lui in mod direct la moartea catorva arsi care ar fi putut sa mai traiasca,ala e ok,nimeni nu e nelamurit cu privire la el,intra pentru un mizilic poate.
    Deci repet nu a fost niciodata protest pentru spitale,scoli,autostrazi si nici pentru justitie.Niciodata in romania.Pentru justitie au fost proteste care sa opreasca CIUNTIREA justitiei,dar niciodata „proactive” cum le place activistilor sa spuna,care sa construiasca,faca mai puternica,creasca justitia.Tot timpul a fost un razboi de defensiva.Pentru ca lenea,prefecatoria,nu prea tin la bataie pe drum lung,doar asa,cat o primavara,faci un selfie,dupa care te duci sa bei o bere in centrul vechi.

  11. M-am gandit azi-noapte: La cat de incregat e Piedone cu toti interlopii, ma gandesc ca le e frica judecatorilor sa ia masuri … Au si ei familii, copii … E ca-n Italia anilor ’70 dar fara sange, bum si poc.

  12. justitia romana… oarba si curva, plina de incompetenti, judecatori speciali, aserviti politic si clanurilor interlope.. care primesc salarii stratosferice si pensii speciale..stimulent.. sa fie corecti si cinstiti..justitia lui tudorel & gio psd

  13. Colectiv: 65 de morți uciși din incompetență, lăcomie, corupție. 0 vinovați după 5 ani.

    Revoluția din 1989: 1165 de morți uciși CU INTENȚIE. 0 vinovați după 30 de ani.

    Oare care caz este mai grav? Să judece oamenii ce fel de „justiție” avem în România.

    De judecat ne va judeca Dumnezeu pe toți.

  14. Singurul mod de a starpi coruptia din JUSTITIE respectiv de a pune capat taraganarii judecarii si condamnarii marilor infractori dela evenimentele din dec.89, mineriade, Colectiv …. etc este ca sa se dea o lege imediat pentru ca magistratii care au gestionat si taraganat dosarele acestori infractori dovediti cu suficiente probe indubitabile sa fie date pe toate posturile TV PUBLICE cu nume , prenume si fotografie……etc