Colegiile care au “explodat” în prima zi de școală și pe care Legea Cîmpeanu vrea să le facă stat în stat: Gheorghe Lazăr, a cărei directoare relativizează extremismul după ce l-a lăsat pe urmașul lui Zelea Codreanu, George Simion, să le vorbească elevilor / Sfântul Sava, cu directoare certată de ministru ca la controalele ANPC
Colegiile pe care Legea educației propusă de Sorin Cîmpeanu vrea oficial să le transforme în adevărate instituții stat în stat explodează în fața politicienilor, înainte ca legea să fi fost adoptată: primul Colegiu agreat de Ministerul Educației în programul său de pilotare de curriculumuri, Colegiul Lazăr din Capitală, i-a dat cuvântul în prima zi de școală extremistului George Simion. Ce a urmat? Relativizarea extremismului de către directoarea Colegiului, o văicăreală despre efectele episodului asupra propriei cariere și zero scuze adresate elevilor de 14-19 pe care tocmai i-a expus celui mai toxic personaj politic din ultimele decenii: unul care a agresat un ministru în Parlament și a oferit drept scuză argumentul: Îmi cerea să-l bat, m-a provocat. Oare ce se întâmpla dacă vreunul dintre adolescenții de la Lazăr l-ar fi provocat pe Simion, care tocmai ce a încheiat o nuntă inspirată din cea a liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu? Și cum și-ar selecta acest Colegiu elevii, dacă prezența la microfon a copiei liderului legionar nu a deranjat cu nimic valorile conducerii sau ale cadrelor didactice, dintre care niciunul nu a reacționat, conform directoarei?
- Directoarea Colegiului Gheorghe Lazăr din Capitală se întreabă, la o zi după ce i-a dat microfonul lui Simion să le vorbească elevilor: “Cine l-a catalogat extremist [pe George Simion – N.Red.]? Cineva trebuie să-l catalogheze și să-i spună “nu ai voie nici în stânga, nici în dreapta””. Vezi aici declarațiile integrale acordate Edupedu.ro
- Vedeți aici ce anume face din AUR un partid de extremă dreapta
Al doilea caz care a explodat tot în prima zi de școală a fost cearta publică aplicată de ministrul Educației directorului unui alt mare Colegiu din Capitală, Colegiul “Sfântul Sava” din București. Școala pe care ministrul însuși a absolvit-o și la care oficialul a decis să fie prezent la ceremonia de începere a anului școlar s-a “prezentat” în ziua de ceremonie cu o plasă ruptă în curtea școlii. După ce un părinte i-a arătat gardul rupt, Sorin Cîmpeanu – ministru al Educației în România în anul 2022 – a reacționat astfel: “Cine o cheamă pe doamna director? (…) O cheamă cineva? Chemați-o din cancelarie! / Doamna director… (…) Săptămana aceasta voi veni împreună cu colegii de la presă și vreau să văd absolut tot înlocuit. Săptămâna asta”.
Acesta este mesajul pe care șeful educației din România îl adresează tuturor profesorilor. Este comportamentul în fața greșelii la care șeful educației din România îi expune pe părinții și copiii din această țară.
Ceartă pe loc, în fața publicului. Execuție cu public ca să se vadă cine e șef.
Dovada că nu vorbim despre o ieșire singulară, o greșeală la greșeală din greșeală? Continuarea atent regizată și pusă în scenă de același ministru al Educației, împreună cu “colegii” săi jurnaliști de la Digi 24: A treia zi de la ceartă Sorin Cîmpeanu a mers în inspecție la Colegiul Sfântul Sava, să vadă dacă a fost reparată poarta de fotbal – titrează televiziunea, cu înregistrarea momentului în care directoarei marelui Colegiu i-a fost aplicată o nouă lecție televizată: “Deci se poate. E foarte bine. Să nu mai existe plângeri și probleme”.
Ce ar fi putut face Sorin Cîmpeanu altfel? Răspunsul vine de la Chișinău, de la prima președintă profesoară a Republicii Moldova.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii