G4Media.ro

Colegiul Medicilor, despre mita cerută de doctori: ”Medicii au salarii mari şi…

sursa foto: Unsplash

Colegiul Medicilor, despre mita cerută de doctori: ”Medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”

Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate, a afirmat sâmbătă preşedintele CMR, Daniel Coriu, transmite Agerpres.ro.

Precizările acestuia vin în contextul informaţiilor care fac referire la ancheta demarată în cazul medicului de la Secţia de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, acuzat de luare de mită.

Colegiul Medicilor din România susţine ca orice demers juridic să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei.

„Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, spune Daniel Coriu, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, actul medical este „ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă” şi prin plata informală se „va arunca o lumină nefavorabilă” asupra actului medical.

„Pe de altă parte, aceste manifestări de recunoştinţă – ciocolată, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Rugăm pacienţii să renunţe la această practică pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri. În cea de a doua situaţie, pacientul doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa. Este o percepţie greşită a pacientului. (…) În acest caz, trebuie să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”, se arată în comunicat.

Şefa Secţiei de Oncologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. „Plățile informale” depășesc cu mult veniturile oficiale, oricât de mari ar fi.

    Pentru un bolnav de cancer, spre exemplu, o zi de viață în plus este neprețuită. Este dispus, prin urmare, să ofere pentru ea oricât i se cere, în măsura în care are. Și unii oameni au mai mult decât alții…

    La fel este în magistratură, unde salariile sunt mari, chiar dacă nu la fel precum în Occident. Dar, atât timp cât un judecător decide asupra unor cauze în care este vorba despre zeci de milioane de dolari (a se vedea Microsoft), oricât ar fi salariul, nu poate fi mai mare decât potențiala mită.

    Prin urmare, controlul și aplicarea fermă a legii sunt singurele soluții. După cum am mai scris, diferența între România și statele occidentale este că în Occident aplicarea legii nu poate fi tranzacționată. Excepțiile întăresc regula.

    • In cazul de fata pare mai degraba un denunt al unui alt ” coleg’, nu e de crezut ca cerea 50 lei, mai degraba statea in gatul cuiva..pacat ca se intampla asa ceva.
      Ps. A nu se inteldge ca as fi de acord cu orice fel de plata al actului medical!

  2. Astept ziua cand vor fi luati la intrebari toti ce s-au perindat in functii de conducere ale Ministerului Sanatatii, DSP-uri, Institute Nationale, Spitale Universitare, etc, si care au luat Comisioane din tot ce s-a semnat drept Achizitie de Servicii de care vreti, de la paza, la catering, hotelier, etc si pana la achizitii de aparatura medicala, materiale sanitare, etc.
    Crede vreunul din cititori ca Astfel de personaje ce fac Rotativa prin Functii Publice de peste 30 de ani vor fi aratate la Televizor???
    Rusine
    Urat si saracie
    Cercetati Marii profesori universitari doctori care o Viata au lucrat la stat si au Averi nu facute in ultimii 4 ani de cand au crescut salariile , ci de multi multi ani
    Are cineva curaj?
    Vreun ziarist, ceva, o incercare, asa, sa nu mrim chiar Prostii Lor?!

  3. Condiţionarea tratamentului medical în oncologie este şantaj şi tentativă de omor calificat. Pedepsele pentru aşa ceva ar trebui să înceapă de la 10 ani!

  4. Plata informala? Ce poeti sunt doctorii cand e vorba de MITA ,cred ca le e rusine si lor de faptul ca iau MITA si se consoleaza cu acceptarea de platii informale . Da ce e pus la punct acest sistem de plati informale , de catre structurile de informatii , s-au de unde acest nobil termen de plati informale . E MITA si spunei si la fiul tau ca iei MITA , pentru a le face 5 case , ai tine la scoli cu alte plati informale si a merge in vacante informale de lux . Rahat informal ! Josnic a mai ajuns si doctorul roman , cu obraz gros si buzunare pe masura MITEI INFORMALE !

    • ” le e rusine si lor de faptul ca iau MITA”? Poate la început aveau o oarecare reținere. Apoi,văzând cum merge treabă, văzând ce fac medici ceilalți, au prins curaj . . . Potrivit percepției publice de la noi sistemul medical este cel mai corupt. Nu exista nimeni la noi care să dorească să reducă corupția din țara noastră.

  5. Alo , Colegiul medicilor ?
    Cum vi se pare faptul ca un medic ,, de familie ” primeste bani de la CNAS numai si numai pentru faptul ca are inscrisi niste oameni pe o lista ce o flutura la CNAS ?
    MEDICII ,, DE FAMILIE” SA TRAIASCA DIN PLATA SERVICIILOR PRESTATE NU DIN ABONAMENTE PENTRU INSCRISI PE LISTA .

  6. Cum mu e niciun motiv ?? Da, lacomia ce este ??

  7. Fii sigur că vor cistiga mai mult