G4Media.ro

Colegiul Medicilor din România cere introducerea opiniei unui expert medical independent în…

Sursă foto: Pexels

Colegiul Medicilor din România cere introducerea opiniei unui expert medical independent în anchetele de malpraxis / ”Experţii medicali au o pregătire şi experienţă unice, în gestionarea cazurilor din specialitatea lor medicală”

Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că în noua lege a malpraxisului ar trebui introdusă opinia unui expert medical independent, ca fiind obligatorie şi nu opţională, în cadrul unei anchete. O astfel de propunere a fost înaintată Parlamentului României încă din toamna anului trecut, subliniază CMR, transmite News.ro.

”Colegiul Medicilor din România subliniază importanţa introducerii opiniei unui expert medical independent, specialist într-o anumită specialitate medicală, ca fiind obligatorie şi nu opţională, în cadrul unei anchete de malpraxis. Această necesitate a fost discutată în Parlamentul României, în contextul propunerii de modificare a Legii Malpraxis, formulată de Colegiul Medicilor din România în toamna anului trecut. Introducerea unui corp de experţi independenţi, medici, este esenţială din mai multe motive”, a transmis Colegiul Medicilor din România, vineri seară.

Motivele ţin de rigoarea ştiinţifică şi medicală, dar şi de necesitatea unei viziuni integrate.

”Rigoarea ştiinţifică şi medicală: Experţii medicali au o pregătire şi experienţă unice, în gestionarea cazurilor din specialitatea lor medicală. Opinia lor este indispensabilă pentru luarea unor decizii informate şi corecte. Prin includerea obligatorie a opiniei specialiştilor în cadrul unei anchete de malpraxis, se asigură un echilibru necesar în analizarea modului în care au fost respectate cele mai înalte standarde medicale. În prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicală obligatorie pentru justiţie. Medicii legişti nu au competenţele necesare pentru a se putea pronunţa pe toate actele medicale, din toate specialităţile medicale. Necesitatea unei viziuni integrate: Introducerea obligatorie a opiniei specialiştilor facilitează o abordare şi interpretare multidisciplinare a cazurilor complexe, cum sunt cele în care există o suspiciune de malpraxis”, mai precizează Colegiul Medicilor din România.

Potrivit sursei citate, implementarea acestei măsuri creşte transparenţa şi responsabilitatea în analizarea modului în care au fost luate anumite decizii medicale, întărind încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate. Modificarea legislaţiei, în sensul obligativităţii opiniei medicilor specialişti în cadrul unei anchete, va conduce la o analiză a modului în care practicile medicale definite de standardele internaţionale au fost respectate, reducând riscurile legale şi etice asociate

De asemenea, reprezentanţii CMR subliniază importanţa unei dezbateri transparente.

”În acest moment, este esenţial ca autorităţile implicate în procesul de legiferare să acorde prioritate dezbaterii transparente şi asumate a unei legi care să sprijine deopotrivă medicii şi pacienţii. Avem încredere că obiectivul unei anchete este acela de a aduce clarificare asupra unei situaţii, de a stabili adevărul cu imparţialitate şi transparenţă şi de a asigura că toate aspectele relevante sunt investigate în mod corespunzător. Prin desfăşurarea unei anchete riguroase şi echitabile, se urmăreşte nu doar identificarea cauzelor şi responsabilităţilor, ci şi prevenirea unor situaţii similare, în viitor. Aceasta contribuie la consolidarea încrederii în instituţii şi la îmbunătăţirea continuă a practicilor şi procedurilor, în beneficiul tuturor celor implicaţi”, a mai subliniat CMR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Colegiul Medicilor a facut un control la spitalul „Sfântul Pantelimon” din București si nu a gasit nimic in neregula desi erau cei mai in masura sa gaseasca.

    Procurorii insa au demostrat ca doctoritele Maria Miron și Mirela Păius au decis ca pacientii sa fie ucisi prin suprimarea medicatiei, fals in acte si incalcand toate protocoalele medicale in uz.

    Ce este o viata de om… e greu de raspuns, dar o zi din viata acelor oameni putea sa reprezinte lumea intreaga pentru copiii lor, sotii sau sotiile lor. Acele doua doctorite omorau oameni!

    Voi, de la Colegiul Medicilor le-ati acoperit devenind complici la crimele lor.

    Eu va cer demisia la toti, nu maine, nu saptaman urmatoare – azi, acum.

    Nu v-ar fi rusine sa va fie!

  2. Independent. Hai că asta e bună:))

  3. Si „independentul” este, lăsați-ma să ghiceasc: lăcătuș sau medic! Și dacă este medic trebuie să fie înscris in CMR! Deci practic tot ce-a fost până acum! CMR a fost complice la crimă! 🤮

  4. Demis Rafila, demisia nu si-o da! pana cand o sa mai fie tinut cu toate actele lui penale? Cum spunea el sigur pe musamalizari ca era o lupta de orgolii intre medici. Colegiul medicilor demis, corpul de control demis, complici la omoruri toti! Nici acum nu iesiti in strada apartinatori de pacienti, tot cu nasul in telefon?

  5. E formidabil cum o mana de „aparatori” ai medicilor muta discutia din planul legal (si moral, dar ala nu se pune, imi dau seama), in cel „stiintific”. Astia cred ca toti sunt fraieri si usor de imbrobodit, mai ales daca duc discutia pe terenul „stiintei”… Ma rog, toti fac asa: si judecatorii care atunci cand fapta exista 🙂 , dau pedepse de 4 ani cu suspendare si le si motiveaza intr-un mare fel; si toti plagiatorii care cica doar un „specialist” poate constata ca doua carti sunt identice, cu exceptia autorului de pe coperta. Samd, cred ca se intelege ideea.
    In plus, in cazul de fata, solidaritatea asta de casta, dusa pana-n panzele albe, o sa-i coste mult pe medici. Pe toti, din pacate. O sa-i trateze oamenii la fel pe toti. Si unii medici merita, altii nu, insa vor intra in aceeasi oala. Si asa romanii au un dinte impotriva lor, din ADN 🙂
    Daca isi vor nu binele neparat, ci normalul, firescul, medicii ar trebui sa le cam taie macaroana „reprezentantilor” lor, desi cred ca e deja tarziu. Cred ca cea mai buna paralela in situatia data este cea cu traditionala vorba „gura bate kuru'”