Comandantul Forței Quds a Gardienilor Revoluției este în viață, dar a fost plasat în izolare și este interogat în prezent în Iran / Generalul ar fi suferit un atac de cord în timpul interogatoriilor
Comandantul Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), generalul de brigadă Esmail Qaani, este în viață și este în prezent anchetat în Iran, a relatat joi publicația Middle East Eye, citând mai multe surse, transmite Jerusalem Post.
Nu se știe unde se află acesta de la lovitura Israelului de sâmbătă din Beirut, care l-a ucis pe presupusul succesor al șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, Hashem Safieddine.
Potrivit surselor citate, Republica Islamică cercetează în prezent breșele de securitate, iar zece surse din Beirut, Bagdad și Teheran au declarat postului de știri britanic că atât Qaani, cât și echipa sa au fost izolați în timpul anchetei.
În plus, joi, presa israeliană, citând Sky News, a raportat că Qaani a suferit un atac de cord în timpul interogatoriilor.
„Iranienii au suspiciuni serioase că israelienii s-au infiltrat în Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, în special în cei care lucrează în arena libaneză, astfel că toată lumea este în prezent investigată”, a declarat o sursă pentru Middle East Eye.
O sursă ar fi declarat postului de știri că Qaani se află încă în Beirut, mai degrabă decât în Iran.
Qaani i-a succedat lui Qasem Soleimani după ce acesta din urmă a fost asasinat de Statele Unite în 2020.
Esmail Qaani, noul comandant al Forţei de elită Quds, o unitate a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, a fost numit în funcţie după ce americanii l-au ucis pe generalul Qassem Soleimani.
Din 1997, el a fost adjunctul lui Soleimani, iar Departamentul Trezoreriei Statelor Unite susţine că şi-a folosit puterea pentru a direcţiona fonduri către grupări teroriste precum Hezbollah.
Qaani s-a născut pe 8 august 1957 şi s-a remarcat în timpul războiului dintre Iran şi Irak de la începutul anilor ’80. Pe atunci a fost numit comandant adjunct al Forţei Quds, fiind responsabil, în principal, pentru operaţiunile militare extrateritoriale şi clandestine.
Un raport al American Enterprise Institute, un think-tank conservator în Washington, arată, însă, că datele despre Qaani din timpul războiului dintre Irak şi Iran „nu arată acelaşi grad de distincţie ca cel al lui Suleimani”. În timp ce Suleimani „a fost un lider carismatic iubit de bărbaţii aflaţi sub comanda sa”, Qaani nu era privit ca un ofiţer popular.
Qaani a fost şi un jucător cheie în războiul civil din Siria şi este cunoscut pentru opoziţia extremistă faţă de Israel, iar spre deosebire de Soleimani, Qaani a fost vocal şi în politica internă. Asemenea altor oficiali guvernamentali şi militari iranieni, Qaani s-a remarcat de-a lungul timpului prin declaraţii ostile şi inflamatorii la adresa Statelor Unite.
„America a suferit mai multe pierderi din partea noastră decât am avut noi din partea lor”, se lăuda Qaani în cadrul unei ceremonii din 2017 pentru comemorarea forţelor iraniene care luptau în Siria şi Irak. El a lansat atacuri la adresa lui Trump, avertizându-l în 2017 că „ameninţările la adresa Iranului vor dăuna Americii”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank