
„Combustibili fosili în altă formă”: Rata de reciclare a plasticului stagnează sub 10%, conform unui raport / „Acest studiu ne reamintește încă o dată că nu putem scăpa de poluarea cu plastic prin reciclare”
Pe scurt
- Ratele globale de reciclare a plasticului sunt sub 10%, în timp ce producția de plastic este în creștere, cauzând o „provocare ecologică globală urgentă”, conform cercetătorilor de la Universitatea Tsinghua.
- Marea majoritate a plasticului este fabricată din rășină virgină, derivată din combustibili fosili, ceea ce afectează negativ eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
- Studiul subliniază că doar 9% din plasticul produs în 2022 provenea din materiale reciclate, iar incinerarea deșeurilor din plastic a crescut semnificativ, deși aduce riscuri suplimentare de poluare.
- Factori precum costurile mai mici ale plasticului virgin comparativ cu cel reciclat și contaminarea deșeurilor afectează negativ reciclarea eficientă a plasticului la nivel global.
- Cercetătorii și activiștii solicită reducerea producției de materiale plastice virgine și negociază un tratat obligatoriu pentru a combate poluarea cu plastic și implicațiile sale asupra schimbărilor climatice.
Ratele globale de reciclare a plasticului sunt acum blocate sub 10%, arată un nou studiu cuprinzător. Producția de plastic a explodat între timp, creând o „provocare ecologică globală urgentă”, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tsinghua din China, transmite Euronews.
Marea majoritate a materialelor plastice sunt fabricate din rășină virgină, folosind materii prime pe bază de combustibili fosili, ceea ce „compromite eforturile globale de atenuare a schimbărilor climatice”.
Rezultatele studiului, publicate joi în revista Communications Earth & Environment, se adaugă la un corp de cercetare relativ mic, dar în creștere, privind sursele de poluare cu plastic de-a lungul lanțului de aprovizionare.
O investigație de luna trecută a legat mai mult de 25 de branduri majore care utilizează ambalaje din plastic la fracturare în Bazinul Permian din America – descris ca o „bombă de carbon” pentru impactul catastrofal pe care extragerea sa completă l-ar avea asupra emisiilor globale.
Pentru a crea o analiză inedită a sectorului mondial al materialelor plastice, cercetătorii au apelat la statistici naționale, rapoarte industriale și baze de date internaționale din 2022.
Ei au descoperit că doar 9% din cele 437 de milioane de tone de plastic nou produs în acel an proveneau din materiale reciclate.
„Rata globală de reciclare a stagnat […] reflectând puține îmbunătățiri față de anii anteriori”, potrivit autorilor Quanyin Tan, Khaoula Houssini și Jinhui Li.
SUA – cel mai mare consumator de plastic pe cap de locuitor – are una dintre cele mai scăzute rate de reciclare din lume, de doar 5% reutilizare, notează ei. Situația s-a înrăutățit după ce China a impus o interdicție asupra importurilor de deșeuri din plastic în 2018.
Deși rata de reciclare rămâne cu încăpățânare la 9%, a avut loc o „schimbare semnificativă” în ceea ce privește eliminarea deșeurilor, de la depozitele de deșeuri la incinerare.
Depozitele de deșeuri sunt încă principala destinație pentru deșeurile din plastic, cu 40%, dar această pondere a scăzut în ultimii ani, în timp ce incinerarea a crescut la 34%.
Japonia, China și UE au printre cele mai ridicate rate de incinerare a deșeurilor din plastic, reprezentând 70%, 60% și, respectiv, 38%. În cazul Europei, acest lucru este atribuit accentului pus de continent pe recuperarea energiei și pe inițiativele de transformare a deșeurilor în energie.
Cu toate acestea, arderea materialelor plastice prezintă și ea propriile riscuri, eliberând poluanți nocivi care necesită tehnologii avansate și un cadru de reglementare strict, avertizează cercetătorii.
Deși consumatorii își sortează deșeurile cu cele mai bune intenții, doar 38 de milioane de tone din cele 75 de milioane de tone de plastic sortate și colectate în fiecare an ajung să fie reciclate.
O serie de factori frânează reciclarea plasticului, explică studiul. În primul rând, gama imensă de materiale plastice face dificilă prelucrarea lor. Alimentele lipite pe plastic, etichetele și alte tipuri de contaminare împiedică și mai mult procesul la instalațiile de reciclare.
Dintr-un punct de vedere economic, plasticul virgin poate fi adesea mai ieftin de prelucrat decât plasticul reciclat, în mare parte din cauza fluctuației prețurilor petrolului. Acest lucru descurajează investițiile în infrastructura și tehnologia de reciclare, menținând ratele de reciclare scăzute.
Cercetătorii spun că ar trebui să se facă mai mult și în etapa de proiectare, pentru a se asigura că produsele pot fi reciclate eficient.
Plasticul este integrat în toate părțile vieții noastre, dar aruncă o umbră grea asupra mediului atât în amonte, cât și în aval.
Aproximativ 98% din materialele plastice virgine produse în întreaga lume în 2022 au fost generate din materii prime pe bază de combustibili fosili, conform noului studiu, inclusiv 44% derivate din cărbune, 40% din petrol și 8% din gaze fosile.
Pentru a aborda această sursă majoră de emisii și pentru a curăța mediul de poluarea cu plastic, lumea negociază un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind materialele plastice.
Negocierile au eșuat în decembrie, dar urmează să fie reluate în august la Geneva. Cercetătorii spun că speră că prezentarea lor generală a ciclului de viață al plasticului va contribui la obținerea unui rezultat pozitiv.
„Acest studiu ne reamintește încă o dată că nu putem scăpa de poluarea cu plastic prin reciclare”, a comentat Delphine Lévi Alvarès, manager al campaniei globale privind petrochimia la Centrul pentru dreptul internațional al mediului, care nu a fost implicată în studiu.
„Plasticele sunt, în esență, combustibili fosili sub o altă formă și servesc ca o linie vitală critică pentru industria combustibililor fosili. Primul și cel mai important pas în abordarea poluării cu materiale plastice și a crizei climatice este reducerea producției de materiale plastice virgine.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.