G4Media.ro

Comemorarea deportării sașilor, în presa de limba germană: e prezentată o fotografie…

Sursa foto: Siebenbürgische Zeitung / Turnul Sfatului

Comemorarea deportării sașilor, în presa de limba germană: e prezentată o fotografie cu familia Hann von Hannenheim, scoasă din casă / Aceasta este acum una dintre proprietățile președintelui Iohannis

Publicația sibiană de limbă germană Siebenbürgische Zeitung a prezentat o fotografie rară care surprinde momentul ridicării pentru deportare a unor etnici germani din Sibiu către lagărele de muncă forțată din Uniunea Sovietică.

Fotografia, realizată în 13 ianuarie 1945, de Julius Stefan Hann von Hannenheim, fost director de școală și pasionat de fotografie, este una dintre puținele imagini care ilustrează acest moment dramatic al istoriei Transilvaniei.

În prim-plan se pot observa fiicele fotografului, Gertrud („Trudi”) și Inge von Hannenheim, pregătite pentru deportare, alături de o vecină, ea fiind deja ”ridicată„. Apar în fotografie și un polițist român, un comisar sovietic și doi soldați sovietici cu cască și înarmați, pe post de escortă militară.

Inedit este faptul că imaginea a fost capturată în fața casei familiei Hann von Hannenheim, situată pe actuala stradă Someșului nr. 13, iar aici deține acum familia Iohannis un imobil.

Pe proprietatea președintelui își are sediul acum o firmă a omului de afaceri Werner Keul, aspect despre care G4Media a mai scris aici.

Imobilul deținut de președintele României în Sibiu, pe strada Someșului nr. 13, este una proprietățile imobiliare ale șefului statului și apare în declarația aceastuia de avere.

Dacă ne reîntoarcem în timp, pentru familia Hann von Hannenheim, această fotografie a devenit un ultim portret împreună. Inge von Hannenheim a decedat în 1948 într-un lagăr din Jenakijeve, Ucraina, din cauza unei boli gastrointestinale care a fost tratată prea târziu. Sora ei, Trudi, a ajuns ulterior în Germania de Vest, unde s-a stabilit ulterior, deși ar fi dorit să se întoarcă acasă, potrivit Siebenbürgische Zeitung.

Publicația „Siebenbürgische Zeitung” relatează că această fotografie a fost păstrată de Dr. Florian Kimm, fiul lui Trudi von Hannenheim, și face parte dintr-o serie de mărturii despre soarta etnicilor germani deportați în perioada postbelică.

În ianuarie 1945, 30.000 de femei și bărbați din Transilvania au fost deportați în Uniunea Sovietică pentru a efectua muncă forțată. Mulți nu s-au întors niciodată, iar cei care au supraviețuit au purtat adesea cicatrici fizice și psihologice pe tot parcursul vieții. La sfârșitul lunii trecute, comunitatea sașilor a comemorat 80 de ani de la momentul deportării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ca iohahanis e imoral, mizerabil, deja stim suficient. Cand va veni timpul sa vedem si articole din care sa inceapa ceva palpabil cum ar fi dosare? Oricum numarul real al proprietatilor pe care le are iohahanis in Sibiu e mult mai mare decat banuiti

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.