Comentariu: Alegerile anticipate nu schimbă, deocamdată, cursul Austriei
Conservatorii lui Sebastian Kurz şi Verzii ecologişti sunt câştigătorii scrutinului legislativ, în timp ce extrema dreaptă FPÖ a suferit o înfrângere. Norbert Mappes-Niediek, corespondentul Deutsche Welle la Viena, nu crede că rezultatul va implica o schimbare.
Cine face un calcul riguros, constată că în urma scrutinului parlamentar anticipat de la sfârşitul săptămânii, Austria o coteşte puţin spre stânga sau în orice caz abandonează cursul ei spre extrema dreaptă. Cine priveşte, însă, mult mai atent şi a urmărit îndeaproape campania electorală, ajunge la o altă concluzie. E drept că formaţiunea conservatoare ÖVP şi cea de drepta FPÖ au întrunit împreună, cu doi ani în urmă, patru puncte procentuale în plus faţă de acum. Şi la fel de valabil e că ecologiştii au obţinut de data aceasta un rezultat cu mult mai bun decât amărâtele de 3,8 procente de acum doi ani. Dar orientarea electoratului rămâne în linii mari neschimbată.
Fostul cancelar austriac, Sebastian Kurz, reprezintă şi gestionează un consens larg conservator, care sună cam aşa: Cum suntem „noi”, e bine. Nu mai acceptăm refugiaţi şi doar foarte puţini străini, în schimb punem mult preţ pe identitate şi mândrie naţională. Revenim la politica educaţională dinainte de 1968 şi vrem o Uniune Europeană care nu „ne” dictează ce avem de făcut, care ne lasă în pace.
Cifra cea mai vehiculată în campania electorală au fost cele 0,2 procente cu care mica şi nevinovata Austrie contribuie la poluarea climei globale. Bine că preţul la benzină se menţine constant! Iar de soarta planetei să se ocupe ţările mai mari.
Echilibrul de forţe ar trebui să rămână acelaşi
Faptul că formaţiunea lui Sebastian Kurz nu a repurtat, cu toate acestea, decât 37,5 la sută din sufragii şi nu 60 de procente, cum şi-ar fi dorit, se explică prin mentalitatea politică austriacă. În ciuda disputelor purtate, partidele austriece au evitat totuşi orice neînţelegere în chestiunile fundamentale. Alegătorul austriac vrea, pare-se, să nu se schimbe echilibrul forţelor politice. Dacă poporul vrea să se îndrepte spre dreapta, toate partidele trebuie să ţină cont de această dorinţă. Rezultatul slab repurtat la urne de Verzi, cu doi ani în urmă, se datorează faptului că atunci s-au opus riguros politicii restrictive a dreptei faţă de refugiaţi. De astă dată au evitat subiectul în campania electorală, ceea ce, iată, a dat rezultate. Noua temă a ecologiştilor – schimbările climatice – a fost acceptată de electorat, atâta vreme cât nu sunt în discuţie măsuri drastice dureroase. Un vot acordat Verzilor pare a fi de ajuns pentru a linişti conştiinţa.
Social-democraţii din SPÖ, în schimb, au fost pedepsiţi aspru de electorat. Şi nu i-a mai ajutat nici faptul că au evitat să includă subiectul migraţiei în campania electorală. Nimeni n-a înţeles de ce s-au opus cu vehemenţă restructurării sistemului de sănătate. Şi nici protestele social-democraţilor contra modificărilor de pe piaţa muncii, care fac posibile săptămâna de lucru de 60 de ore şi ziua de muncă de 12 ore, nu au avut efectul scontat. E limpede că modelul clasic de familie, în care tatăl lucrează şi face ore suplimentare, iar mama se ocupă de gospodărie şi mai cârştigă ceva în plus, e adânc înrădăcinat. Social-democraţii au mai avut şi un candidat foarte slab şi nesigur în persoana Pamelei Rendi-Wagner, care nu a reuşit să ofere perspective, ci a pledat doar pentru mai multă „omenie” şi „unitate”. Câştig la urne aduc, însă, oameni politici forte şi un climat de proastă dispoziţie în rândul electoratului. SPÖ nu a fost capabil să ia poziţie.
A şocat scandalul FPÖ? Da de unde!
Rezultatul scrutinului parlamentar din Austria, mai ales eşecul dreptei FPÖ, care a pierdut incredibile zece procente faţă de ultimele alegeri, ar putea duce şi la o altă concluzie falsă. Anume că scandalul declanşat de un video filmat cu cameră ascunsă în Ibiza, compromiţându-l pe fostul vicecancelar din partea FPÖ, Heinz-Christian Strache, ar fi şocat electoratul. Nicidecum! Concluzia trebuie să fi fost că aşa sunt pur şi simplu politicienii. Dar dacă tot fac afaceri murdare, măcar să nu se lase prinşi.
În căutarea partenerilor de coaliţie
Sebastian Kurz are toate opţiunile deschise pentru a-şi promva cursul politic. Cu Verzii ar deţine o majoritate absolută în viitorul Parlament de la Viena şi ecologiştii semnalizează deja interesul de a intra într-o astfel de coaliţie. Şi mai simplu ar fi pentru Kurz să-i adauge în ecuaţie şi pe cei din mica formaţiune liberală Neos, care reprezintă în special electoratul urban educat şi înstărit.
Dar şi formaţiunea de dreapta FPÖ intră din nou în discuţie în ce priveşte formarea unei noi alianţe. Ce-i drept, secretarul general al FPÖ, Harald Vilimsky, a declarat înaintea alegerilor că nu se pune problema unei reeditări a fostei coaliţii cu ÖVP. Dar e posibil ca în spatele acestor cuvinte să se ascundă doar o tactică electorală. Realitatea e că în timpul campaniei electorale, FPÖ a cam făcut curte partidului lui Sebastian Kurz. Acum ezită probabil pentru a ridica preţul intrării în coaliţie. FPÖ ar putea, însă, alege şi băncile opoziţiei din Parlament, promovând o opoziţie dură faţă de formaţiunea de guvernământ – ceea ce lui Kurz nu-i surâde deloc. Aşa stând lucrurile, ne putem aştepta la un poker tensionat pe termen lung până la formarea unui nou guvern la Viena.
Foto: Cancelarul austriac, Sebastian Kurz / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank