Comentariu Corriere della Sera: ”Fosta URSS: Antivacciniștii vin din trecut” / ”Copii și nepoți ai acelei culturi sovietice în care supunerea era obligatorie, dar în care se adăpostea în secret cea mai absolută neîncredere față de Stat”
Nu neîncrederea în calitatea vaccinului este cauza pentru care majoritatea cetățenilor din Europa de Est nu se vaccinează, ci o neîncredere totală în instituțiile statului, este de părere Franco Venturini, editorialist al cotidianului italian Corriere della Sera.
”Sunt copii și nepoți ai acelei culturi sovietice în care supunerea era o necesitate, dar care adăposteau în secret cea mai absolută neîncredere față de stat, în toate dimensiunile sale.
Suprapunând o hartă a statisticilor privind vaccinările anti-Covid, s-ar putea crede că Uniunea Sovietică nu a murit în 1991. În Rusia, pandemia provoacă 1.200 de decese pe zi, 34% sunt vaccinați, iar decesele totale sunt de 800.000, o catastrofă într-o țară care se luptă deja împotriva declinului demografic.
În republicile care făceau parte din URSS, statisticile sunt nesigure, dar se crede că situația este și mai gravă. De exemplu, în Ucraina, care poate avea vaccinuri occidentale, rata de vaccinare este mai mică decât în Rusia. Și dacă ne uităm la fostul imperiu sovietic, la zona Pactului de la Varșovia și COMECON, vedem că țările de astăzi din Uniunea Europeană și din NATO au de a face cu fenomene similare, mai ales în România (vaccinată la 24,9%) și Bulgaria (22%) care, acum în Occident, nu au nevoie să se bazeze pe vaccinul rusesc SputnikV.
Politologii și sociologii sunt acum convinși că nu este vorba de calitatea vaccinului sau de îndoieli cu privire la eficacitatea acestuia. În această parte a lumii în care a domnit URSS există mai degrabă tendințe „antivacciniste istorice”, copii și nepoți ai acelei culturi sovietice în care supunerea era obligatorie, dar care adăpostea în secret cea mai absolută neîncredere față de Stat, în toată dimensiunea lui”, scrie editorialistul.
El spune că există antivacciniști și în țările occidentale, însă proporția este mult mai mică față de țările din fostul bloc comunist.
”Desigur, antivacciniști există și în Italia și în tot Occidentul. Însă proporțiile sunt foarte diferite, chiar dacă acest lucru nu ne scutește de a reflecta asupra urmelor lăsate de totalitarismele noastre”, a mai scris Franco Venturini.
sursa foto: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii