G4Media.ro

Comentariu Deutsche Welle: Summitul G7, o victorie de etapă pentru Macron

Comentariu Deutsche Welle: Summitul G7, o victorie de etapă pentru Macron

La G7, Emmanuel Macron s-a dovedit un maestru al diplomației, impunându-se în fața președintelui american în privința politicii față de Iran. Macron preia conducerea în politica externă europeană, crede Barbara Wesel, corespondenta DW.

Președintele francez s-a pregătit intens și a investit capital politic serios pentru ca acest summit G7 să nu fie un eșec total. A invitat oaspeți suplimentari și a adus teme noi pe ordinea de zi, pentru a sparge formatul anterior înghețat. El a dorit mai ales să evite ca eventualul eșec să se răsfrângă direct asupra sa. Lucru care i-a reușit, cu un anumit efort, mai notează Deutsche Welle.

Mutare de șah calculată în politica privind Iranul

Emmanuel Macron a reușit cu adevărat să îi ia fața încăpățânatului și conflictualului președinte american în politica privind Iranul. Iar acesta nu este vreun succes de trecut cu vederea, pentru că Donald Trump a jucat și la Biarritz rolul oaspetelui ingrat, care se distrează amăgind presa și observatorii cu declarațiile sale pe teme precum strategia sa comercială. Trump s-a plâns de relatările presei, care ar vorbi despre tensiuni la reuniunea G7. Dar ajunge despre comportamentul lui Trump, el s-a purtat așa cum o face de obicei.

Președintele francez l-a invitat ca oaspete-surpriză pe ministrul de Externe iranian, Mohammed Jawad Sarif, care a participat la o inițiativă diplomatică pe marginea summitului. Și a făcut acest lucru direct sub nasul lui Donald Trump. Acesta a reacționat cu indignare și a subliniat că linia dură a SUA față de Teheran este singura strategie corectă. Președintele francez nu s-a lăsat însă intimidat și s-a întâlnit personal cu șeful diplomației iraniene, pentru a sonda terenul unor posibile soluții diplomatice.

Nu este cazul să ne facem prea multe speranțe, dar orice tentativă de rezolvare pașnică este de salutat în contextul acestei situații, în care amenință la orizont un conflict militar. Acest aspect este important mai ales pentru semnatarii europeni ai tratatului nuclear cu Iranul, tratat la care președintele american a renunțat anul trecut.

Zahărul și nuiaua pentru populiști

Macron a găsit abordarea potrivită și în ceea ce privește incendiile vaste din zona Amazonului. El l-a amenințat mai întâi pe președintele brazilian Jair Bolsonaro cu neratificarea acordului comercial UE-Mercosur, în cazul în care acesta nu va lua măsuri de stingere rapidă a focurilor în regiunea supranumită plămânul verde al planetei noastre. La summitul G7, Macron a găsit și alți voluntari alături de care a oferit Braziliei și statelor riverane ajutoare practice la stingerea incendiilor și la eforturile de reîmpădurire.

Citește articolul integral aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Nu inteleg care este succesul lui Micron aici. Fraierul a picat in capcana lui Trump, care nu dorește un conflict cu Iranul de fapt, si care va scoate castanele din foc cu mâna francezului. L-a lăsat pe Macron sa creada ca este mare diplomat . Singurul lui „succes” in problema iraniana. Chiar credea că fara Trump are vreo putere acest Macron. Daca Trump vroia sa se vada cu iranianul, nu avea nevoie de Macron pentru asta. La fel daca vroia sa pornească un conflict.

  2. Macron este produsul cel mai elocvent al Neoliberalismus francez.J’ain fini.

    • Ce e acela „neoliberalismus”, mon général? Hai, ca ai scris un comentariu tembel in 11 cuvinte cu 2 greseli. Inteleg ca in romana nu, dar nici macar in franceza nu esti in stare sa conjungi un verb?

    • j’en ai fini.

  3. Cu Macron, suntem pe maini bune!
    Mutter Merkel si-a trait traiul, si-a mancat malaiul.

  4. Curat exagerat sa spui ca Macron „i-a luat fata lui Trump” – asta voia si Trump, dar l-a lasat pe Macron sa „ia laurii”, ca sa nu para vreun fel de cedare fata de Iran; se mergea spre o fundatura neproductiva cu Iranul.
    Jocul asta de carciuma de sat, cu „cine cedeaza primul e fraier” pare sa fie metoda-cheie in asezarea raporturilor cu tari dictatoriale gen Iran, Coreea de Nord etc., in care imaginea interna a liderilor este un capitol exagerat de sensibil datorita in primul rand separarii-inchiderii brutale fata de exterior (de fapt ce dracu’ mai inseamna „imagine” pentru un dement care si-a pulverizat unchiul cu tunul de AAA pe bulevardul principal al capitalei ??). Sunt tatonari urmate de recunoasterea reciproca – este ca la caini care au procedurile standard de mirosire la fund, urinare si recunoastere a raporturilor de forta, avantajoase in final pentru toti; probabil ca Trump are si specialisti in comportamentul animal ca si consultanti (initial pe relatii externe, dar daca i-a vazut competenti i-o fi luat ca si consilieri privati pentru el :)).
    Trump este produsul perfect care poate sa discute cu acesti oameni, dezarmandu-i cu o chestie gen „dom’le nu au incalcat nici un tratat” (dupa ce amaratii din Coreea de N s-au chinuit adanc sa nu lesine de foame cand au lansat ceva rachete din nu stiu ce lansatoare multiple etc), sau spunand ca a primit „o scrisoare foarte frumoasa” de la micutul Kim, sau aratandu-se uman cand a oprit „in ultimul minut” un atac devastator asupra Iranului.
    De vazut ce va urma. Trump pare sa focalizeze toata autoritatea si resursele USA spre conflictul cu China, care este singurul conflict extern strategic-nodal si extrem de important al USA in acest moment. Restul miscarilor lui sunt jocuri ~periferice, menite a polariza toate „resursele” utilizabile in aceasta directie. Indubitabil ca Trump este un extrem de bun negociator, comunicator si tactician, dar poate si un strateg puternic.
    Franta este impinsa sa iasa in fata si pentru ca odata cu Brexitul va ramane singura detinatoare din UE de armament nuclear si de loc permanent in Consiliul de Securitatea a UN – devine astfel un fel de garant al importantei UE la inceputul sec XXI … Procesul este normal, si arata asezarea pe un sistem ~stabil si bicefal de conducere a UE (Nordic-mediteranean); chiar si usor bizara iesire in decor a Italiei intareste aceasta perceptie.

    • Silviu Dumitrescu. Este parerea ta personala despre Trump. A mea e contrara. Trump este un biet agent imobiliar, arogant, incult, vulgar, lipsit de maniere. Ca presedinte, n-are viziune pe termen lung, iar razboiul pe care-l duce cu China este in dezavantajul SUA. China a inteles ce inseamna globalizarea, pe cand America incepe sa uite. Cat despre Macron, nu-i duce grija, face treaba foarte buna pt UE si Franta. Faptul ca Trump se va intalnim cu Presedintele Iranului este opera lui Macron, dupa cum vezi marele Trump s-a pliat la cerintele lui Macron, pe care le-a considerat inteligente, prin urmare spusele tale ca Trump il ignora pe Macron, sunt false.

    • pai sectantii lui ciolos ce puteau sa zica altceva? Sus Micron, sus democratii :)) Trump este peste astia de 1000 de ori!

    • Cu 1000 de octave țîrlăie ”mai sus” trumpeta, pentru toți creștinopații care-l văd Mesia și pentru toți extremștii care se bucură că e bivol.

  5. Trump i-a pacalit pe toti.
    Ce bine ca nu-si da nimeni seama.
    Sau poate ca unii inteleg….
    Sau poate ca…..

  6. macron si franta tot timpul au colaborat cu dusmanii occidentului (rusia, saddam, iranul ayatollahilor). e bine macar ca influenta frantei e minuscula. trump a zis, bine, facem deal, dar raman sanctiunile. presedintele marioneta al iranului zice ca vrea sanctiuni. deci nu s-au inteles. concluzia: macron inutil, iar presiunea americana continua pana la rasturnarea regimului de la teheran.

    • asd. Te inseli cand afirmi ca Macron sustine regimul de la Teheran. Nici nu se pune problema. Macron a dorit sa detensioneze situatia si a incurajat dialogul intre USA si Iran. Trump a acceptat, iar faptul ca n-a parasit precipitat intalnirea celor 7, cum face cand ceva nu-i convine sau n-a twitterat din avion este un semn bun. Cine si-ar dori un razboi intre USA si Iran?