G4Media.ro

Comentariu: Nu economia Chinei, ci sistemul economic al Americii însăşi este defect…

Comentariu: Nu economia Chinei, ci sistemul economic al Americii însăşi este defect / Slăbiciunea SUA este încorporată – cele 500 de mari companii îşi datorează loialitate doar lor însele şi publicul este exclus de la prosperitate

Poate că Xi Jinping îşi va da acordul, în weekendul viitor, pentru noi măsuri de scădere a dezechilibrului comercial al Chinei în relaţia cu SUA, dându-i lui Donald Trump o modalitate onorabilă de a pune capăt războiului lui comercial, notează fostul secretar american al Muncii Robert Reich într-un comentariu publicat în cotidianul britanic The Guardian, preluat de Rador.

Dar Xi nu va accepta să schimbe sistemul economic al Chinei. De ce ar face-o?

Sistemul economic american este focalizat pe maximizarea veniturilor acţionarilor. Şi îşi atinge acest obiectiv: vineri, indicele S&P500 a depăşit un nou record absolut.

Dar de patru decenii, americanii de mijloc nu au mai constatat niciun câştig la veniturile lor ajustate la inflaţie.

Spre deosebire de această situaţie, sistemul economic al Chinei este focalizat pe maximizarea potenţialului Chinei. Şi îşi atinge acest obiectiv. Cu patruzeci de ani în urmă, China era încă înapoiată şi agrară. Astăzi este a doua economie a lumii, patria celei mai mari industrii auto din lume şi a unora din cele mai puternice companii de tehnologie de pe glob. În ultimele patru decenii, sute de milioane de chinezi au fost scoşi din sărăcie.

Cele două sisteme sunt fundamental diferite.

În centrul sistemului american se află cele 500 de mari companii care îşi au sediul central în SUA dar produc, cumpără şi vând mărfuri în lumea întreagă. Jumătate din angajaţii lor sunt non-americani, aflaţi în afara SUA. O treime din acţionarii lor sunt non-americani.

Aceste corporaţii gigantice nu au niciun devotament deosebit faţă de America. Singura lor loialitate şi responsabilitate îi priveşte pe acţionarii lor.

Ele vor face orice este necesar pentru a creşte cât mai mult posibil preţul acţiunilor lor – inclusiv menţinerea salariilor la niveluri scăzute, combaterea sindicatelor, reclasificarea angajaţilor sub formă de contractori independenţi, delocalizarea în orice loc din lume unde piesele sunt cele mai ieftine, transferul profitului lor din lumea întreagă în orice loc de pe planetă unde fiscalitatea este cea mai redusă şi plata unor sume ridicol de mari pentru directorii lor executivi.

Spre deosebire de această situaţie, în centrul economiei Chinei se află companiile de stat care împrumută de la băncile statului cu dobânzi artificial de mici. Aceste întreprinderi de stat pun în echilibru avantajele şi dezavantajele economiei, cheltuind mai mult când firmele private sunt reticente.

Ele sunt totodată motoare ale creşterii economice, făcând investiţiile intensive de capital de care China are nevoie pentru a prospera, inclusiv investiţii în tehnologiile de vârf.

Principalii planificatori ai Chinei şi companiile sale de stat vor face orice este nevoie atât pentru a îmbunătăţi bunăstarea chinezilor cât şi pentru a deveni cea mai  mare şi mai puternică economie a lumii.

Din 1978, economia chineză a crescut în medie cu peste 9% anual. Creşterea a încetinit de curând şi tarifele americane ar putea-o aduce la 6% sau 7%, dar ritmul este încă mai rapid decât al aproape oricărei alte economii a lumii, inclusiv SUA.

Sistemul american se bazează pe taxe, subvenţii şi reglementări pentru a convinge corporaţiile să acţioneze în interesul publicului american. Dar aceste pârghii s-au dovedit slabe în faţa obiectivului suprem al corporaţiilor de maximizare a profitului acţionarilor.

Săptămâna trecută, de exemplu, cel mai mare angajator al Americii, Walmart a anunţat că va concedia 570 de angajaţi deşi a încasat peste 2 miliarde de dolari graţie lui Trump şi reducerilor fiscale pentru corporaţii introduse de republicani. Anul trecut, compania a închis zeci de magazine Sam’s Club, lăsând fără un loc de muncă mii de americani.

În acelaşi timp, Walmart a alocat peste 20 de miliarde de dolari pentru răscumpărarea acţiunilor proprii, ceea ce va duce la creşterea venitului directorilor Walmart şi va îmbogăţi investitorii bogaţi dar nu va face nimic pentru economie.

Ar trebui remarcat că Walmart este o companie mondială, care nu se împotriveşte mituirii unor oficialităţi străine pentru a obţine ce vrea. Joi, a acceptat să achite 282 de milioane de dolari pentru reglementarea acuzaţiilor federale de corupţie în străinătate, inclusiv transferarea a peste 500.000 de dolari pentru o intermediară din Brazilia cunoscută drept „vrăjitoarea” pentru abilitatea ei de a face să dispară problemele întâmpinate la obţinerea unor permise de construcţie.

În întreaga economie americană, reducerea fiscală a lui Trump nu a făcut nimic pentru slujbe şi salarii dar a adus beneficii directorilor de corporaţii şi marilor investitori. În loc să reinvestească economiile făcute în propriile lor afaceri, FMI relatează că firmele au folosit fondurile pentru a răscumpăra acţiuni.

Dar staţi puţin. America este o democraţie iar China este o dictatură, nu-i aşa?

Adevărat, dar majoritatea americanilor au o influenţă slabă sau deloc asupra politicii publice – şi acesta este motivul pentru care reducerile fiscale Trump au făcut prea puţin pentru ei.

Aceasta este concluzia profesorului Martin Gilens de la Princeton and Benjamin Page of Northwestern, care a analizat 1.799 de probleme de politică aduse în faţa Congresului şi a constatat că „preferinţele americanului de mijloc par a avea un impact minuscul, aproape de zero, nesemnificativ statistic, asupra politicii publice.”

În schimb, legislatorii americani răspund solicitărilor persoanelor bogate (de obicei directori de corporaţii şi moguli de pe Wall Street) şi ale marilor corporaţii, cele mai pricepute în sfera lobby-ului şi cu cele mai adânci buzunare pentru a susţine campanii.

Nu daţi vina pe corporaţiile americane. Ele se află în sfera afacerilor pentru a scoate profit şi a-şi maximiza preţul acţiunilor, nu pentru a sluji America.

Dar din cauza dominaţiei pe care o exercită ele asupra politicii americane şi a ataşamentului lor faţă de preţul acţiunilor, iar nu faţă de bunăstarea americanilor, este o nebunie să ne bazăm pe ele pentru a crea locuri de muncă bune pentru americani sau pentru a îmbunătăţi competitivitatea americană.

Nu vreau să spun că ar fi bine să emulăm sistemul economic chinez. Sugerez să nu ne lăudăm prea tare cu sistemul economic american.

În loc să încercăm să determinăm China să se schimbe, ar trebui să micşorăm dominaţia marilor corporaţii americane asupra politicii americane.

Nu China este motivul pentru care jumătate din America nu a primit o creştere salarială de patru decenii. Adevărul este că americanii nu pot prospera într-un sistem condus în mare măsură de marile corporaţii americane, organizat pentru a le creşte preţul acţiunilor proprii dar nu pentru a le creşte standardul de viaţă americanilor.

Autorul articolului, Robert Reich, fost secretar american al Muncii, este profesor de politici publice la University of California din Berkeley şi autorul „Saving Capitalism: For Many, Not the Few” şi „The Common Good”. Este de asemenea jurnalist la Guardian US.

Traducerea: Adriana Buzoianu

Foto: Robert Reich / Sursa: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Daca publicati vreo analiza a unui conservator vi se taie donatiile, este?

  2. aberatii democrate.ca american mi-ar fi si rusine sa votez asemenea incompetenti si vanzatori de tara!

  3. Hahaha! Cine v-a scris comentariul asta? Marx, Engels și che Guevara cu kim ir Sen? Ari devenit o gazeta umoristica

  4. Ce ce nu zice nimeni e ca datoria totala a USA este de 100.000 miliarde dolari, adica de sapte ori PIB-ul tarii(15.000 miliarde), bani pe care America nu-i are, nu-i plateste, si nu-i va plati niciodata, deci merg pe consum si imprumut sotto, nu pe rentabilitate si alte harneli, pe cand China si Rusia sunt pe plus pt. ca au altfel de viziune, pe termen lung, pe 100 de ani, ca atunci USA nu vor mai exista in forma actuala( comunismul neo-marxist le vor sfasia), UE aidoma, iar castigatorii vor fi….ghici cine??

  5. as vrea sa ne lamureasca:
    – de ce in China nu exista aproape asa ceva ca „protectia muncii” ? angajatii lucreaza la intreprinderi metalurgice in manusi simple si pantaloni scurti si fara masti de respiratie, citi din ei au probleme majore cu sanatatea dupa 5-10 ani de lucru ? ce compensatii primesc ei de la statul chinez pentru a-si da sanatatea ca partidul sa faca produse competitive ?
    – de ce China nu investeste in protectia mediului si in jurul oraselor industriale nu mai sunt pesti in lacuri, nu sunt albine ? nu mai zic de sanatatea oamenilor
    – cite tehnologii fura chinezii ? daca ar fi ca ei sa plateasca pe tehnologiile furate atunci produsele nu ar mai fi chiar asa de competitive
    – de ce chinezii pot veni in tarile din west si pot investi in companiile din west dar companiile din SUA nu pot investi in cele chineze. deoarece China a organizat un flux de spionaj tehnoco-econimic intr-o singura directie
    – de ce cind vin chinezii si investesc in tari din Africa, Asia, America Latina nu pun conditii ca nivelul coruptiei sa fie mai mic ? ba din contri incurajeaza coruptia deoarece in apa tulbere se prinde peste mai mare

    • apropo, un costum calitativ de protectie pentru metalurgie costa sute de dolati, mai adaugam masca pentru respiratie, manusi, etc, apoi inmultim cu numarul angajatilor de la o uzina, apoi inmultim cu numarul de uzine si se rezulta milioane de dolari. acuma la fiecare produs vindut trebue de adaugat din pretul pentru protectia muncii si ca rezultat primim alte preturi.
      alta mai este de spus ca in China exista numai o religie: religia comunista, nu exista diversitate, nu exista crestini, musulmani, etc. toti parca sunt clonati si trebue sa aiba aceeasi mentalitate, acelasi comportament, toti sa lucreze pentru marele partid, fix ca in urss

    • Iti raspund eu scurt: pt. ca stiu ce vor si, in 20 de ani, vor fi cea mai mare putere economico-militara a lumii!
      Iar USA vor fi mancate de neo-marxismul #resist, #metoo, #lgtb and stuff!
      Iete, d-aia! Cu oaia! Nea Alecu cu berbecu’! Putin&Xi juiseaza cand vad impotenta amerlocilor!
      Ti-e clar acum? Sau vrei un desen?

  6. robert reich il injura la propriu pe trump de 3 ani. acest psihopat socialist e prea nervos ca sa fie bagat in seama. oricum democratii vor pierde urmatoarele alegeri prezidentiale pana in 2050

  7. Articol de propagana clasica comunista.Punct.Am trait 33 de ani in LAGARUL COMUNIST condus cu mina de fier si plina de singe a DICTATURII PROLETARIATULUI si sunt satul de astfel de argumente ce tin de PROPAGAND COMUNISTA de oriuunde si oricind.Firmele chineze au acumulat o datorie de 35000 de miliarde de dolari la bancile din USA. Urmatoarea criza economica,( mult mai mare decit cea din 2008 declansata in USA si care a dus la insanatosirea economiei Americii, cea mai mare si mai puternica economie a Lumii si care azi merge ceas )se va declansa cind enorma bula a miciunilor economiei din China va exploda.Nimic despre dictatura comunista a Chinei,despre masacrul din Piata Tienanmen din vara lui ’89 , despre taficul cu organe facut de Armata comunista chineza …Acest articol de propaganda comunista si sionista este o biata chinezarie fara valoare si cu viata extrem de scurta ! Precis R R semnatarul acestei ,,analize ” economice este un ratat democrat sau progresist cum isi zic azi comunistii americani care a faxcut parte din Administratia falimentara a lui Barack Obama .Si care pare a fi unit in muget si nesimtiri cu Bernie Sanders, tovarasa don’soara Cruz…Credeam sincer ca astas-i un site serios dar…

  8. Tovarășul profesor nu scoate un cuvânt despre hoardele de ilegali care invadează SUA in fiecare zi(mai ales acum când economia e așa nasoala cum spune “analistul”), muncesc pe bani putini, nu plătesc taxe, încasează ajutoare sociale. Nu vedem o criza a imigranților la granițele Chinei, nimic despre sfidarea chinei la adresa “ecologiștilor” care s-au ofuscat ca a ieșit SUA din “acordul de la Paris”. Jenant articol și mai ales jignitor la adresa cititorilor care mai gândesc încă cu propriul cap.

    • Vezi ca tomnai Klemm e pe plecare, deci fuguta repede cu limba-n kur-ul sau!
      China produce 70% din otelul mondial, si doar anul trecut a folosit beton cam cat USA de la infiintare! Rusia&Iran isi rad in barba de impotenti, ca dobitocii pro-new-urss nu stiu ca exista o unda tractoare care anihileaza orice drona sau avion ce intra pe teritoriul iranian, tehnologie la care amerlocii saliveaza cu jind, de le-a fost frica sa atace, ca-i faceau iranienii muci galbejiti, ca d-aia zic: toti astia cu tătucul american in cap, neomarxisti feroci- se cam pișă multe State pe idolul vostru!!
      Ha, ha, ha…..

    • Unda tractoare iraniana?:))) bai eji nebun? Descoperită in ruinele vechiului imperiu persan, așa-i? Tu crezi și ca romanii au o tehnologie laser secreta care au topit tancurile rusești prin 68, nu?:))) te-a rupt foamea in cur :)))

  9. Evident ambele sisteme sunt cu mari probleme. Evident ca in Rusia si China este mult mai rau. Asta nu inseamna ca sistemul American este nustiuce mare rahat. Noi trebuie sa alegem raul cel mai mic adica sistemul American.
    Ar fi mai bine o imbunatatire a sistemului American cu conditia sa nu devieze spre sistemul Chinezesc.

  10. Omenirea este privita inca , de multi , ca o planeta a natiunilor, ca o planeta unde fiecare isi are definita propria asezare geografica ,propriul sistem de conducere , propria perspectiva viitoare de dezvoltare . Desigur observam zi de zi ,cum marile companii ale lumii, devin din ce in ce mai fara de frontiere . Intre aceste atit de numeroase Multinationale cum le numin noi , se duce o lupta teribila, pentru dezvoltare ,pentru acaparare de noi piete de desfacere , pentru acumulare de noi tehnologii competitive si acumulare de capital . Statele ce se declara politic singulare ,ce vor sa se retraga din acest nou sistem de comert generalizat ,permis de dezvoltarea tehnologica fara precedent , isi asuma un mare risc . In primul rind trebuie inteles ca aceste mari firme activeaza pe teritoriul multor state ,prin filiale sau uneori prin intermediari ce sunt atasati firmelor mama . Aceste mari firme, nu isi pot permite ca produsul muncii , inteligentei , riscului de zi cu zi ,sa fie gestionat de catre politicul niciunui stat si asta nu pentru ca nu doresc binele popoarelor unde isi desfasoara activitatea , ci pentru ca intr-un sistem concurential , orisice forma de non dezvoltare imediata, ce necesita investitii controlate de la centru te face perdant in fata altora care nu au restruictii de acest fel .. asadar marile firme ale lumii vor fugi imediat din locurile unde politicul doreste acumularea de capital in dauna acestor entitati economice . Tot atit de adevarat este ca politicul nu poate face asta , deoarece aceste multinationale aduc la bugetul de stat mari sume de bani (ce nu ajung pt un politic hot si rau intentionat ) , aduc prosperitate unui numar foarte mare de cetateni , scolarizeaza prin donatii sau institutii proprii subordonate ,mari grupuri de oameni , intr-un cuvint civilizeaza societati umane ,aproape in totalitatea lor .Popoarele planetei incep sa inteleaga aceste beneficii nemai vazute ce incet incet ii inconjoara de peste tot si concomitent percep intregul politic al unei natiuni ca pe o casta ce doreste sa isi apere propriile beneficii in dauna altora ,fara sa aiba vreun merit imediat in a face asta . Culturile politice , ce vor intelege ca intoarcerea la o dominatie cvasi unilaterala politica asupra comunitatilor nu mai este posibila si vor face o negociere corecta cu proprii cetateni , vor avea cistig de cauza in viitorul imediat . Cei care se vor incrincena in a minti in continuare comunitatile ,cei ce vor perpetua o politica demagogica si fals atasata de dorintele celor multi vor fi perdantii vremurilor viitoare . retragerea din acest nou univers creeat de inteligenta umana , gasirea unor modalitati noi de constringere si de imprejmuire a dorintelor comunitatilor , vor fi aspru pedepsite de noua generatie ce vine din urma . Viitorul este a celor curajosi a celor ce doresc noul si drumul omenirii este spre mondialiate, ce permite un bine satisfacator al tuturor membrilor colectivitatilor ,bine din ecuatia caruia, nu pot fi scoase marile firme ale lumii .

  11. De ce nu cumpăra angajații acțiuni la marile 500 corporații din USA, ca să prospere alături de ele? La fel ca și China.

    De comuniști ce sunt, ca e mai ușor sa stai la cerșit decât sa investești.