G4Media.ro

Analiză Wall Street Journal: Piața financiară din SUA se pregătește pentru următoarea…

pixabay.com

Analiză Wall Street Journal: Piața financiară din SUA se pregătește pentru următoarea bancă din Silicon Valley / Explicații pentru falimentul băncii

Acțiunile băncilor regionale se prăbușesc pe fondul îngrijorării că prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB) este doar începutul, arată o analiză a publicației americane The Wall Street Journal.

Vineri, Silicon Valley Bank a fost închisă după ce a fost lovită de lichidarea depozitelor de către clienți, fiind al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA. Această cădere a zdruncinat Wall Street, sporind temerile că un an de înăsprire rapidă a condițiilor financiare a ajuns, finalmente, să lovească sectorul financiar și nu numai.

Există diferențe majore între stresul actual din sectorul bancar și criza financiară de acum mai bine de un deceniu, arată WSJ. Silicon Valley Bank a intrat în dificultate în parte pentru că a investit masiv în obligațiuni guvernamentale și în titluri ipotecare garantate de agenții, a căror valoare a scăzut pe măsură ce Fed a crescut ratele dobânzilor.

Prăbușirea băncii, cea mai mare de la criza financiară din 2008, a contribuit la scăderea indicelui bursier S&P 500 cu 3,3% în ultimele două zile de tranzacționare ale săptămânii. Traderii au început să speculeze cu privire la ce alte bănci cu creștere rapidă ar putea fi afectate și dacă problemele ar putea încuraja Rezerva Federală să ia o pauză sau chiar să oprească efortul său de un an de zile de a încetini inflația prin creșterea ratelor dobânzilor.

Criza s-a adâncit duminică, dar a arătat concomitent și primele semne de stabilizare. Autoritățile de reglementare au preluat controlul asupra Signature Bank, un creditor din New York cu active de 110 miliarde de dolari, marcând al treilea colaps bancar într-o săptămână. Dar contractele la bursă au crescut în tranzacțiile asiatice după ce guvernul a anunțat măsuri menite să atenueze îngrijorările deponenților și să pună la dispoziția sistemului bancar mai multe fonduri.

Joia trecută, clienții au retras depozite în valoare de 42 de miliarde de dolari de la Silicon Valley Bank, potrivit Departamentului de Protecție și Inovare Financiară din California, ceea ce a dus la un sold negativ de 958 de milioane de dolari. Miercuri, un document public al companiei arătase 169 de miliarde de dolari în depozite și aproximativ 180 de miliarde de dolari în lichidități disponibile pentru a stopa eventualele ieșiri.

Băncile, în special cele mai mari, sunt mult mai bine capitalizate decât erau înainte de criza financiară din 2008. Totuși, unii investitori se tem că problemele care lovesc acum câteva bănci regionale ar putea afecta întreaga industrie.

Ca un factor de stres suplimentar, o criptomonedă importantă a scăzut puternic în weekend după ce s-a aflat că operatorul său, Circle Internet Financial Ltd., avea 3,3 miliarde de dolari blocați în Silicon Valley Bank.

USD Coin a scăzut sub 87 de cenți sâmbătă dimineață, potrivit datelor CoinDesk. Moneda virtuală, cunoscută sub numele de stablecoin, este concepută pentru a se tranzacționa la 1 dolar. Declinul său amintește de un moment crucial al crizei financiare din 2008, când un fond de piață monetară tratat pe scară largă ca fiind echivalent cu banii lichizi a „spart dolarul” în urma falimentului Lehman Brothers.

Federal Deposit Insurance Corp. asigură deponenții care au până la 250.000 de dolari în numerar la o bancă. Deponenții care au mai mult de atât la Silicon Valley Bank vor primi certificate de administrare judiciară pentru soldurile neasigurate, a declarat FDIC, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu-și scoată toți banii în curând.

Bob Elliott, co-fondator și director de investiții al administratorului de active Unlimited, a declarat pentru Wall Street Journal că „dacă problema SVB Financial nu este gestionată bine, există un risc sistemic ca deponenții neasigurați să fugă de băncile mici.”

La sfârșitul anului trecut, Silicon Valley Bank avea depozite neasigurate în valoare estimată de 151 de miliarde de dolari, potrivit raportului anual al SVB Financial Group, compania-mamă a acesteia. First Republic Bank, FRC -14,84%, o altă mare bancă regională, avea aproximativ 120 de miliarde de dolari, iar Signature Bank SBNY -22,87% avea depozite neasigurate de aproximativ 80 de miliarde de dolari.

Falimentul Silicon Valley Bank nu i-a afectat doar pe deponenții și investitorii săi, ci și pe clienții săi. Afacerile finanțate de Silicon Valley Bank timp de ani de zile par acum mai riscante. Acțiunile companiei Sunrun Inc. de instalare de sisteme solare pentru locuințe, de exemplu, au scăzut vineri cu 12%. Platforma de streaming Roku Inc. ROKU -0,88% a declarat că aproximativ 487 milioane de dolari din cei 1,9 miliarde de dolari în numerar se aflau la SVB începând de vineri. Roku a precizat, într-un document, că nu știe cât va putea recupera.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează