Comisar-șef de poliție, judecat în ”Dosarul permiselor” din Suceava, câștigă despăgubiri morale din partea DNA / A dat în judecată instituția pentru că au apărut în presă probe din dosar în faza urmăririi penale / Este implicat în trei dosare penale
Secția Civilă a Tribunalului Suceava a decis să-i acorde daune morale comisarului-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, pentru anchetele în care a fost vizat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, anunță Monitorul de Suceava.
Ofițerul a primit în primă instanță 10 mii de lei cu titlu de daune morale, plus dobândă și obligă DNA la plata cheltuielilor de judecat, în valoare de 100 de lei.
Soluția nu este însă definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.
Comisarul-șef Radu Obreja a acționat în instanță Direcția Națională Anticorupție și a cerut daune morale de 500.000 de euro.
”Soluția nu face decât să confirme ceea ce am susținut de la începutul anchetei, și anume că Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție- Direcția Națională Anticorupție a transformat o cercetare penală într-un circ mediatic, făcând abstracție de prezumția de nevinovăție și de dreptul la viață al familiei Obreja”, susține avocatul ofițerului, Bogdan Voronca.
Acesta spune că DNA avea obligația de a lua toate măsurile pentru păstrarea caracterului nepublic al dosarelor de urmărire penală, la un moment când procedura era nepublică.
Până acum, fostul șef de la Permise și Înmatriculări este trimis în judecată în trei dosare penale, iar un altul este încă în lucru la DNA Suceava.
Ultimul dosar a fost înaintat instanței de judecată în cursul săptămânii trecute. În acest caz, comisarul-șef Radu Obreja este pus sub acuzare alături de alte 33 de persoane pentru fraudarea examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere.
Ofițerul va fi judecat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată, respectiv trafic de influență în formă continuată. Concret, fostul șef de la Permise și Înmatriculări este acuzat că fie le-a șoptit răspunsurile corecte unora din candidații care au intrat la examen în cursul anului 2020, fie le-a permis acestora să aibă tehnică audio video prin care comunicau cu persoane din exterior și astfel primeau informațiile de care aveau nevoie. De aceste servicii, plătite cu sume consistente de bani, ar fi beneficiat nu mai puțin de 235 de persoane.
Un alt dosar a fost instrumentat de structura militară a DNA. Asta pentru că unul din acuzați era ofițer al unui serviciu secret din Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba de colonelul Florin Constantin Timu, fost șef al Serviciului de Protecție Internă Suceava. În această cauză, comisarul-șef Radu Ionuț Obreja va fi judecat pentru o singură infracțiune: dare de mită în formă continuată.
În fine, cel de-al treilea dosar penal care a ajuns deja pe rolul instanțelor de judecată este cel în care comisarul-șef Radu Ionuț Obreja ar fi beneficiat de ajutor din partea unui ofițer din cadrul Serviciului Județean Suceava al Direcției Generale Anticorupție. Este vorba de ofițerul Mihai Martin, care i-ar fi furnizat, de asemenea, informații pentru a-l ajuta să nu cadă în plasa anchetatorilor.
sursa foto: Alba24.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii