G4Media.ro

Comisari europeni: EPPO va observa „cu ochi de vultur” cum vor fi…

Sursa foto: EPPO / Twitter

Comisari europeni: EPPO va observa „cu ochi de vultur” cum vor fi folosite fondurile din planurile naționale de redresare și reziliență / Suedia ar urma să participe la Parchetul European în 2022

Trei comisari europeni, Vera Jourová, Johannes Hahn și Didier Reynders, marchează începerea activității Parchetului European susținând, într-o declarație comună de presă, că acesta va deschide un nou capitol în combaterea criminalității transfrontaliere și că „va supraveghea implementarea NextGenerationEU cu ochi de vultur”, adică fondurile care vor finanța planurile naționale de redresare și reziliență.

„Începând de astăzi, Parchetul European (EPPO) este operațional. Aceasta deschide un nou capitol în combaterea criminalității transfrontaliere. Primul serviciu de urmărire penală supranațională își începe operațiunile pentru protejarea banilor contribuabililor din UE”, precizează cei trei comisari europeni.

Oficialii Comisiei amintesc că Parchetul European va investiga infracțiuni precum spălarea banilor, corupția și frauda transfrontalieră în materie de TVA.

„Numai în 2019, statele membre au raportat fraude care afectează 460 milioane de euro din bugetul UE. (…) Acest lucru trebuie să se oprească, cu atât mai mult cu cât COVID-19 ne-a provocat profund economiile și avem nevoie de fiecare euro pentru redresare”, susțin Vera Jourová, Johannes Hahn și Didier Reynders.

Comisarii europeni afirmă astfel că Parchetul „va supraveghea implementarea NextGenerationEU cu ochi de vultur” pentru a se asigura că fondurile vor ajunge la economiille statelor membre și la cetățenii europeni.

„Sunt în joc 750 de miliarde de euro în împrumuturi și subvenții”, precizează comisarii.

Cei trei fac un apel către statele membre care nu participă încă la Parchetul European să i se alăture.

„Suedia și-a exprimat interesul și intenționează să adere la EPPO în 2022. Încurajăm cele patru state membre care au ales să rămână în afară să se alăture. Pentru că infracționalitatea nu cunoaște granițe – trebuie să luptăm împreună”, mai susțin cei trei comisari europeni.

Din cele 27 de state UE, cinci au decis să nu participe la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Pe de altă parte, într-un material de presă explicativ publicat marți, Comisia Europeană susține că EPPO își poate începe activitatea și fără procurorii delegați din Finlanda și Slovenia, cele două țări care nu au făcut nominalizările în timp util.

Potrivit explicațiilor Comisiei, pe lângă doi sau mai mulți procurori europeni delegați, fiecare stat membru participant are și un procuror european la Luxemburg. Regulamentul EPPO prevede că, în circumstanțe excepționale, procurorul european din același stat membru poate înlocui procurorii europeni delegați.

Această soluție tranzitorie va permite EPPO să înceapă. Procurorii europeni finlandezi și sloveni din Luxemburg pot, prin urmare, să investigheze cazurile din Finlanda și Slovenia cu sprijinul autorităților naționale, până când procurorii europeni delegați vor fi pregătiți să își asume funcțiile, precizează Comisia Europeană.

Citește și:

Anunț oficial: Parchetul European își începe activitatea la 1 iunie / Comisarul pentru Justiție anunță că EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, instrumentul european prin care se finanțează planurile naționale de redresare

Sursa foto: EPPO / Twitter

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 750 de miliarde de euro se pot utiliza în folosul comunităților prin înăsprirea legelor anticoruptie.
    Toleranță ”ZERO” la furtul banului public = spitale, școli, servicii publice de calitate = BUNĂSTARE
    CINE să susțină și să implementeze legi aspre împotriva coruptiei?
    Potentialii beneficiri, politicenii?