Comisarii europeni deveniți deputați vor fi înlocuiți, iar asta are un cost pentru contribuabil: un milion de euro de persoană
Statele membre ale Uniunii Europene au respins luni o propunere a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a lăsa vacante până la 1 noiembrie posturile comisarilor care au intrat în Parlamentul European, pentru a evita un cost suplimentar pentru înlocuirea lor, relatează marți Politico.
În seara de 26 mai, cinci din cei 28 de comisari europeni au fost aleși eurodeputați: Frans Timmermans (Olanda), Andrus Ansip (Estonia), Valdis Dombrovskis (Leonia), Mariya Gabriel (Bulgaria) și Corina Crețu (România). În final, doar dl Ansip și dna Crețu și-au preluat mandatele de eurodeputat.
Or, mandatul Comisiei Juncker merge până la 1 noiembrie și fiecare din cele 28 de state membre are dreptul să aibă un comisar în executivul european.
La începutul lui iunie, dl Juncker a propus totuși să nu se facă înlocuiri. Munca comisarilor plecați ar fi fost preluată timp de patru luni de comisarii rămași. Motivul: l-ar costa pe contribuabilul european un milion de euro de comisar, cheltuieli de instalare și de personal, ca și pensia, potrivit luxemburghezului.
“Niciun cetățean nu va înțelege că șefii de guvern insistă, în ciuda acestor lucruri, să-i înlocuiască”, a subliniat Juncker.
Totuși, asta a fost direcția pe care au luat-o cei 28 luni, potrivit Politico. Acest punct figura pe ordinea de zi a Consiliului de muncă și miniștrii au confirmat că nu există unanimitate. Estonia și România au anunțat deja numele înlocuitorilor: fostul ministru Kadri Simson pentru Estonia și fostul eurodeputat Ioan Mircea Pascu pentru România.
Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu / Rador
Foto: Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii