Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne, Ylva Johansson, a transmis Greciei să oprească deportările ”violente” ale migranţilor
Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson a transmis, joi, Greciei să oprească deportările ”violente” ale migranţilor sau riscă să piardă fonduri, relatează Reuters.
După ce a devenit unul dintre principalele puncte de destinaţie în timpul crizei migraţiei din 2015, Atena şi-a consolidat politica în ultimul an prin creşterea patrulelor terestre şi maritime, extinderea unui gard de frontieră şi construirea de tabere cu securitate mult mai strictă pe insulele sale din apropierea Turciei.
Grecia a negat în mod repetat acuzaţiile de aşa-numite respingeri ale solicitanţilor de azil, precizând că interceptează bărci pe mare pentru a-şi proteja propriile graniţe şi pe cele ale Uniunii Europene.
”Protecţia frontierei externe a UE împotriva intrărilor ilegale este o obligaţie. Deportările violente şi ilegale ale migranţilor trebuie să înceteze acum”, a declarat comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson, după o întâlnire cu miniştrii Guvernului grec.
Ea a spus că Atena va pune în aplicare din septembrie un nou sistem menit să protejeze drepturile fundamentale însă nu a oferit detalii despre noul sistem. Oficialii greci încă nu au declarat nimic în acest sens.
”Finanţarea este legată de aplicarea corectă a drepturilor fundamentale ale UE”, a adăugat Johansson.
Grecia a anunţat luna trecută că nu va permite intrarea ilegală a migranţilor pe uscat sau pe mare, după o creştere a tentativelor de intrare prin insulele sale din Marea Egee şi pe la graniţa terestră cu Turcia.
Într-o alocuţiune adresată luni parlamentarilor UE, ministrul grec al Migraţiei, Notis Mitarachi, a spus că UE trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că ambarcaţiunile nu trec din Turcia, ţară cu care Grecia are relaţii tensionate din cauza migraţiei şi a altor subiecte.
”Grecia s-ar aştepta la un rol şi mai activ al instituţiilor UE în procesul de a convinge Turcia să îşi respecte angajamentele. Conform unui număr considerabil de mărturii ale solicitanţilor de azil, autorităţile turce încurajează activ plecările ilegale”, a spus el.
Afluxul de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa în 2015 a copleşit capacităţile sociale şi de securitate ale blocului.
Numărul sosirilor a scăzut brusc de atunci, dar în ultimele săptămâni, autorităţile elene au anunţat că au împiedicat intrarea unui număr semnificativ de persoane.
Aproximativ 47.000 de persoane au sosit pe mare în Italia, Grecia, Spania, Cipru şi Malta în acest an, a potrivit Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi. Ţările mediteraneene se aşteaptă la peste 150.000 de sosiri în acest an, deoarece penuria de alimente cauzată de conflictul din Ucraina ameninţă un număr tot mai mare de sosiri din Africa şi Orientul Mijlociu.
sursa: News.ro, sursa foto: Greekreporter.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii