Comisarul european Oettinger, criticat de Ministerul de Externe de la București. Meleșcanu: Nu este normal să acuze state membre fără o documentare prealabilă / Negrescu: Încurajează sentimentele eurofobe
Miniștrii Teodor Meleșcanu și Victor Negrescu l-au criticat dur pe comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, după ce acesta a inclus România în grupul de țări care vor ”să slăbească sau chiar să distrugă Uniunea Europeană”, alături de Polonia, Ungaria și Italia, transmite Politico.eu.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a scris pe Facebook că recentele declaraţii ale lui Oettinger „promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive de comisar european” şi nu au „o acoperire bazată pe realitate”.
La rândul său, ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, susține că declaraţiile comisarului Oettinger „nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe” şi, mai mult decât atât, să inducă cetăţenilor europeni ideea că statele din estul şi sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eşuarea proiectului european.
„Ne exprimăm regretul că un membru al executivului european cu atâta experienţă, precum domnul Günther Oettinger, face declaraţii fără o acoperire bazată pe realitate. Îi reamintim domnului Oettinger că nu este normal ca un comisar european să acuze state membre ale UE fără o documentare prealabilă serioasă. Afirmaţiile publice făcute de domnul comisar Oettinger promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive şi echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline”, subliniază Meleşcanu, referitor la recentele afirmaţii ale oficialului european, citat de Agerpres.
Şeful diplomaţiei evidenţiază că „dincolo de opiniile lipsite de o perspectivă de ansamblu, istorică, ale unui funcţionar european, România rămâne ataşată valorilor şi dezvoltării organizaţiei în care este membru cu drepturi depline şi egale”.
Astfel, în acest context, Meleşcanu punctează că „România a fost şi rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană, integrarea europeană şi euroatlantică fiind un proiect de ţară sprijinit de toate forţele politice şi de întreaga societate românească”.
„În cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a dovedit entuziasm şi un sprijin continuu şi neechivoc pentru o Uniune puternică, stabilă şi prosperă. Asigurăm partenerii noştri europeni că această poziţie a României nu s-a schimbat şi că suntem pregătiţi pentru a prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ferm conştienţi de responsabilitatea pe care o avem şi dornici să demonstrăm că Europa poate fi şi mai puternică decât este astăzi”, adaugă Teodor Meleşcanu.
La rândul său, Victor Negrescu afirmă că afirmaţiile făcute de Günther Oettinger afectează unitatea statelor Uniunii Europene.
„Consider că astfel de declaraţii nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe şi, mai mult decât atât, să inducă cetăţenilor europeni ideea că statele din Estul şi Sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eşuarea proiectului european. Într-o perioadă caracterizată de efortul comun de a identifica răspunsuri la provocările existente la adresa proiectului european, în care avem nevoie de mai multă coeziune, consider că astfel de declaraţii nu pot decât să afecteze unitatea statelor membre”, susţine Negrescu, potrivit Agerpres.
Ministrul delegat adaugă că „România are una dintre populaţiile cele mai pro-europene din Uniunea Europeană”.
„România nu are partide extremiste în Parlamentul naţional sau în Parlamentul European, România sprijină toate demersurile pentru un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană şi adoptarea, pe cale de consecinţă, a viitorului buget european”, punctează el.
Negrescu îşi aminteşte buna colaborare cu Oettinger în trecut, când a fost membru în Comisia pentru bugete din Parlamentul European. „Pot înţelege anumite nemulţumiri referitoare la felul în care decurg negocierile pentru noul cadru financiar multianual, însă acest lucru nu poate fi explicat prin astfel de poziţii”, afirmă oficialul român.
În final, Negrescu precizează că respinge „cu fermitate aceste tipuri de asocieri şi stigmatizări care nu au legătură cu realitatea”.
Reacțiile lui Meleșcanu și Negrescu vin după ce comisarul european pentru buget, germanul Günther Oettinger, a lansat cel mai dur atac al unui oficial european la adresa României. Oettinger a inclus România în grupul de țări care vor ”să slăbească sau chiar să distrugă Uniunea Europeană”, alături de Polonia, Ungaria și Italia, transmite Politico.eu.
Criticile fără precedent vin cu câteva luni înainte ca România să preia oficial președinția rotativă a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019.
Proiectul european este ”în pericol de moarte” din partea unor oponenți din afara, dar și din interiorul UE, a spus Oettinger, un aliat fidel al cancelarului german Angela Merkel.
El a adăugat că Uniunea Europeană e pusă în pericol de autocrați care folosesc războaie comerciale și agresiuni. El i-a menționat pe Vladimir Putin (Rusia), Recep Tayyip Erdoğan (Turcia) și ”chinezii cei deștepți”.
Oettinger a acuzat și propriul guvern că nu arată suficient entuziasm pentru UE, mai ales când vine vorba despre buget.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii