Comisarul european pentru afaceri interne, despre blocarea României în Schengen: „Ştiu că decembrie e luna cadourilor, dar trebuie să spun: fără cadouri pentru Putin!”
În sesiunea extraordinară din Parlamentul European, de marți, Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johannson, a pledat din nou pentru aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen, spunând că prin veto-ul Austriei din Consiliul JAI de săptămâna trecută nu există decât un câştigător, iar acela locuieşte la Kremlin. În acelaşi timp, Ylva Johannson a contrazis ferm teza Vienei că spaţiul Schengen este nefuncţional arătând că, dimpotrivă, de 11 ani de când România şi Bulgaria se comportă ca membre de facto ale UE, ele au ajutat la sporirea siguranţei şi securităţii la graniţele UE, relatează news.ro
„Toţi am pierdut prin blocajul de săptămâna trecută. Există un singur câştigător şi el locuieşte la Kremlin. Ştiu că decembrie e luna cadourilor, dar trebuie să spun: fără cadouri pentru Putin. Dacă suntem divizaţi, suntem slabi. Uniţi, suntem puternici. Ca Uniune trebuie să primim România şi Bulgaria în Schengen, aşa cum am promis, aşa cum merită, aşa cum e corect. Dacă nu, atunci suntem în mâinile Rusiei, făcând loc diviziunii, dezbinării şi discordiei. Dar dacă le primim, atunci cu toţii vom avea de câştigat. Cu toţii vom beneficia de pe urma unei mai mari securităţi şi a prosperităţi şi trebuie să arătăm lumii că vremurile ne cer ca Europa să fie solidară”, a spus Johansson.
„Bulgaria şi România îndeplinesc standardele Schengen în materie de protecţie a graniţelor şi securității. Şi fac asta eficient, serios, onorabil. În toţi aceşti ani, România şi Bulgaria au ajutat la construirea unui spaţiu Schengen bine funcţional administrând eficient pandemia şi consecinţele războiului lui Putin. România şi Bulgaria au făcut o muncă incredibilă în privinţa consecinţelor războiului din Ucraina. Bulgaria oferă protecţie temporară pentru 150.000 de refugiaţi ucraineni. 2,5 milioane de ucraineni au intrat în România până acum primind sprijin şi asistenţă. Am văzut eu însămi la Vama Siret şirul nesfârşit de femei şi copii obosiţi şi speriaţi şi i-am văzut pe grăniceri asigurându-se că intră în ordine şi siguranţă. Bulgaria şi România dispun de personal dedicat şi foarte bine pregătit, de infrastructură şi cunoştinţe. Ei şi-au făcut treaba. Sunt pregătiţi. Merită să fie în Schengen”, a mai spus aceasta.
„Mai mult decât atât, este o obligaţie legală şi au aşteptări legitime să se alăture Schengen. Acestea sunt regulile. Şi Schengen este la rândul său pregătit. Nu este Schengenul anului 2011, ci un Schengen mai puternic, cu un nou sistem de guvernanţă Schengen, cu Consilii Schengen dedicate, cu un rol-cheie pentru Parlamentul European”, a subliniat comisarul Johansson reafimând că primirea României şi Bulgariei în Schengen va rămâne principala sa prioritate şi este hotărâtă să facă să se întâmple asta.
Ea a subliniat că obiectivul următor pe care şi-l propune ar fi ca România şi Bulgaria să intre în Schengen în 2023. „Este important pentru cetăţenii din România şi Bulgaria. Vom continua să muncim din greu, împreună cu Consiliul, pentru a primi Bulgaria şi România anul viitor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank